Hyppää sisältöön

"Nyt ei ole oikea hetki keventää maskisuositusta", sanoo HUSin apulaisylilääkäri

THL on kertonut keventävänsä kasvomaskien käyttöön liittyvää suositusta tällä viikolla. Asiasta kertoi THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen viime viikolla. Osa terveydenhuollon ammattilaisista kummastelee asiaa.

Eeva Ruotsalainen potrettikuvassa meilahden sairaalan pääaulassa.
HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen ei pidä väestön maskisuosituksen keventämistä järkevänä vielä maaliskuussa. Kuva: Katriina Laine / Yle
Pauliina Happo
Avaa Yle-sovelluksessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on sanonut keventävänsä maskisuositusta tällä viikolla. THL:n Mika Salminen kertoi tulevasta ohjeistuksen muutoksesta THL:n ja sosiaali-ja terveysministeriön (STM) yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Salmisen mukaan maskia olisi suositeltavaa käyttää jatkossa esimerkiksi silloin, jos liikkuu julkisilla kulkuvälineillä koronatestiin tai joutuu käymään oireisena apteekissa hakemassa välttämättömiä lääkkeitä.

– Muuten jätetään enemmän ihmisten oman arvion varaan, haluaako maskia käyttää ottaen huomioon oman lähipiirinsä ja omat riskinsä, sanoi Salminen torstain tilaisuudessa.

THL ja STM korostavat ihmisten omaehtoista toimintaa tartuntojen estämiseksi. Terveydenhuollon ammattilaiset odottavat suositusten keventämistä ristiriitaisin tuntein.

Virusta esiintyy yhä laajasti

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin apulaisylilääkäri, dosentti Eeva Ruotsalainen ei ole samaa mieltä maskisuosituksen keventämisestä ja hämmästelee THL:n mahdollista linjausta. Hänen mielestään lievennys olisi liian aikainen, kun koronatartuntojen määrä on korkealla koko maassa ja ihmiset ovat palaamassa lähityöhön.

– Nyt ei ole oikea aika purkaa maskisuositusta. Tässä on suuri ristiriitaisuus, kun samaan aikaan koronavirusta esiintyy laajasti, sairaanhoidon kuormitus on vielä korkealla ja rajoitukset ovat käytännössä poistuneet, hän toteaa.

Oman riskinsä tilanteeseen tuo Ruotsalaisen mukaan myös muita Pohjoismaita matalampi rokotuskattavuus kolmansien rokotusten osalta.

Kolmansien rokoteannosten kattavuus aikuisväestössä on Suomessa 61 prosenttia, kun se on Tanskassa 78 ja Norjassa 68 prosenttia. On myös viitteitä siitä, että suoja sairastetusta omikronvariantista jää matalammaksi ja hiipunee nopeammin pois. Myös deltavariantti antoi suojaa omikrontartunnalta vain noin kolmen kuukauden ajaksi.

– Emme voi luottaa siihen, että taudin sairastamalla saataisiin pitkäkestoista suojaa. Meillä on kolmansista rokotteista ikääntyneillä ja hoivakotien asukkailla jo kohta viisi kuukautta. Heillä rokotesuoja on muutenkin heikompi kuin perusterveillä työikäisillä. Eli rokotesuoja on hiipumassa väestössä niillä, jotka vakavan taudin suojaksi tarvitsisivat jo neljännen annoksen, sanoo Ruotsalainen.

Koronatartuntojen määrä on yhä korkealla. Myös epidemian kulkua ennustavat jätevesitutkimukset näyttävät, että koronaviruksen perimän kokonaismäärä Suomen jätevesissä on edelleen korkealla tasolla.

– Ei ole vielä viitteitä siitä, että tämä epidemia olisi kansallisesti rauhoittumassa.

Sairaaloissa yhä paljon koronapotilaita

Toistaiseksi on avoinna, miten esimerkiksi työpaikoilla maskisuositusta tultaisiin muuttamaan. Tartuntariskejä ja maskikäytäntöjä joudutaan jatkossakin arvioimaan työpaikka- tai yksikkökohtaisesti.

Esimerkiksi kotihoidossa, sairaaloissa ja hoivalaitoksissa maskinkäyttöohjeistuksesta annetaan kansallisia suosituksia ja linjauksia, mutta alueellisesti ja paikallisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa tehdään itsenäisiä päätöksiä.

– Jos julkisessa liikenteessä ja julkisissa tiloissa ja esimerkiksi kaupoissa henkilökunta ei enää käyttäisi maskeja, se olisi kokonaisuudessaan väärä viesti väestötasolla tämänhetkisen epidemiatilanteen osalta. Meillä ei olisi sen jälkeen käytännössä enää mitään keinoja muuta kuin yksittäisten ihmisten omaehtoinen käyttäytyminen, toteaa Ruotsalainen.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoon maskisuositus tulee jäämään pitkäksi aikaa, uskoo apulaisylilääkäri.

– Potilas- ja työturvallisuuden näkökulmasta tulemme jatkamaan maskien käyttöä. Näköpiirissä ei ole vielä sellaista tulevaisuuden näkymää, että olisi syytä lopettaa. Sairaalassa jokainen yllätyksenä tuleva koronapositiivinen potilas tai työntekijä aiheuttaa altistustilanteen osastolla. Maski tuo lisäsuojan ja vähentää altistustilanteita, Ruotsalainen toteaa.

Myöskään Superin puheenjohtaja Silja Paavola ei usko maskisuosituksen kevenevän lähhikuukausina ainakaan hoiva-alan töissä.

– En usko, että tulee keventymään. Yli 80-vuotiaiden koronakuolemia on prosentuaalisesti niin paljon, että oletan, ettei maskisuositus hirvittävästi hoitoalalla kevene, arvioi Paavola.

Pandemian kulku voi vielä muuttua

On monia asioita, jotka voivat muuttaa pandemian kulkua Suomessa ja muualla maailmassa.

Kiinassa tartuntaluvut ovat viime päivinä olleet jälleen kasvussa. Epävarmuutta tuovat uudet, vielä tuntemattomat virusvariantit. Myös Ukrainan sota voi vaikuttaa epidemian kulkuun.

– Ukrainalaisista kaksi rokoteannosta on saanut vain 35 prosenttia koko väestöstä. Myös tämä voi aloittaa Euroopassa uuden epidemia-aallon ja siihen on varauduttava, pohtii Ruotsalainen.

HUSin apulaislääkärin mukaan epidemian kulkua on vaikea arvioida.

– Olen sitä mieltä, että turvallista olisi jatkaa maskisuositusta huhtikuun loppuun asti. Silloin näkisimme, mitä tapahtuu maalis-huhtikuun vaihteessa, jolloin rajoitusten purkamisen vaikutukset olisivat nähtävissä ja omikronin alavariantti BA.2 olisi levinnyt valtavirukseksi.

Tähän mennessä myös muut kiertävät hengitystieinfektiot olisivat Ruotsalaisen mukaan rauhoittumassa.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 15.3. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Täältä löydät kaikki tuoreimmat uutiset koronaviruksesta.

Suosittelemme