Hyppää sisältöön

Kennelliitto ei hae uuden pakollisen koirarekisterin ylläpitäjäksi – voittaja valitaan neljän hakeneen joukosta

Koirien pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti käynnistyy tammikuussa 2023. Koirien pakollisella tunnistusmerkinnällä ja rekisteröinnillä pyritään ehkäisemään pentutehtailua, koirien laitonta maahantuontia ja heitteillejättöä.

Viisiviikkoiset bordercollien pennut sirutettiin Tampereella maaliskuussa 2021.
Viisiviikkoiset bordercollien pennut sirutettiin Tampereella maaliskuussa 2021.
Pekka Pantsu

Puolen miljoonan hännänheiluttajan koirarekisteriä ylläpitävä Suomen Kennelliitto yllättää muut ja pitkälti itsensäkin sillä, että se ei hae uuden, perustettavan valtion koirarekisterin ylläpitäjäksi.

Tarjouskilpailun hakuaika päättyi maanantaina. Kennelliiton koirarekisteriä pyörittävä tytäryhtiö Prettybit Projects Oy ei jättänyt hakemusta määräaikaan mennessä. Vielä viime huhtikuussa Kennelliitto ilmoitti Ylen haastattelussa, että se on halukas tehtävään. Lopullinen päätös oli kuitenkin toinen.

– Uuden rekisterin perustamisen aikataulu ensi vuoden alusta on liian kiireinen ja omaa jäsenkuntaa hyödyttävät hommat jäisivät tekemättä, perustelee ratkaisua Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Lehkosen mukaan Kennelliitto jatkaa oman koirarekisterinsä ylläpitoa ja kehittämistä nykyiseen tapaan myös uuden valtion koirarekisterin perustamisen jälkeenkin.

Mikrosiru napsautetaan koiraan tämännäköisellä laitteella. Sirutus vie muutaman sekunnin Kuva: Marko Melto / Yle

"Ei kultakaivos kenellekään"

Ruokavirasto sai määräaikaan mennessä neljä tarjousta halukkuudesta ylläpitää ja kehittää uutta, pakollista koirarekisteriä. Hakijoiden nimiä ei ole julkistettu. Tarjouskilpailun voittaja selviää lähiviikkoina.

– En usko, että rekisteristä tulee kultakaivos kenellekään bisnesmielessä. Pidemmän päälle voi ilmetä samanlaisia vaikeuksia kuin on nähty Ruotsissa. Siellä sikäläinen kennelliitto hoiti tehtävää kaksi vuotta ja luopui sitten, Lehkonen sanoo.

Ruokavirasto vastaa virallisesti koirarekisteristä, mutta se on päättänyt ulkoistaa ylläpidon ja kehittämisen kilpailutuksen kautta ulkopuoliselle taholle.

Koiraihmisille napsahtaa lisälasku

Koirien pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti käynnistyy tammikuussa 2023. Rekisteröintivelvoite koskee kaikkia koiria, myös ennen vuotta 2023 syntyneitä eläimiä. Mikäli koiralla ei vielä ole tunnistusmerkintää (mikrosiru ja tunnistustodistus), koiran haltija voi hankkia koiran tunnistusmerkinnän yksityiseltä toimijalta, esimerkiksi eläinlääkäriltä.

Mikrosiruun ladatut koiratiedot saadaan ulos lukijalaitteella Kuva: Marko Melto / Yle

Mikäli koiralla on jo toimiva tunnistesiru, uuden sirun asettamista ei vaadita. Kun koira on sirutettu, haltija ilmoittaa koiran tiedot rekisteriin tunnistustodistuksen tietoja apuna käyttäen. Tietokantaan kirjaamisesta peritään maksu.

Koiran haltijan tulee rekisteröidä koiransa viralliseen koirarekisteriin, vaikka koira olisikin aiemmin rekisteröity johonkin muuhun rekisteriin.

Koirien rekisteröintivelvoite perustuu noin vuosi sitten hyväksyttyyn asetukseen. Pakollisella tunnistusmerkinnällä ja rekisteröinnillä pyritään ehkäisemään pentutehtailua, koirien laitonta maahantuontia ja heitteillejättöä.

Viranomaisrekisteriin ei tallenneta koiran sukutaulutietoja tai muita harrastustoimintaan liittyviä tietoja.

Lue lisää:

Koiraihmisille napsahtaa lisälasku: kaikki koirat, myös sekarotuiset on sirutettava ja ilmoitettava valtion koiratietokantaan

Pentutehtailu, laiton maahantuonti ja karkailu halutaan kuriin – koiriin tulossa pakollinen mikrosiru

Ministeriö pyysi lausuntoja koirien pakkorekisteröinnistä – sai vaatimusvyöryn ulottaa sama velvollisuus myös kissoihin

Kissaihmisille tulossa lisälasku: Myös kissat täytyy siruttaa, jos koirarekisteristä tulee toimiva – koirien siruttaminen alkaa pian

Suosittelemme sinulle