Heinolalainen Esko Eklund on tuomittu maksimirangaistukseen, 13 vuoden ehdottomaan vankeuteen kolmesta törkeästä huumeusainerikoksesta, ampuma-aserikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta. Päijät-Hämeen käräjäoikeus antoi asiassa tuomionsa tänään.
Käräjäoikeus katsoo, että Eklund toimi rikosten tekoaikana, kesäkuuhun 2021 asti Cannonball-moottoripyöräkerhon presidenttinä.
Kaikkiaan 15 syytettyä tuomittiin vankeuteen
Tuomiot liittyvät huumerikoskokonaisuuteen, jossa syytettyinä oli kaiken kaikkiaan 22 henkilöä. Rikosten kohteena olleet huumeet olivat pääosin amfetamiinia ja kokaiinia. Vyyhtiin liittyi myös ampuma-aserikoksia ja rahanpesua.
Syytetyistä yhteensä 12 tuomittiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Kolme vastaajaa sai ehdollisen tuomion, kaksi tuomittiin sakkorangaistukseen ja yksi vastaajista jätettiin tuomitsematta rangaistukseen. Kuuden vastaajan syytteet hylättiin.
Käräjäoikeuden mukaan osa rikoksista on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa, minkä vuoksi osaa rangaistuksista on kovennettu.
Vastaajat pyrkivät estämään todistusaineiston käytön
Osa rikosvyyhdin selvittämiseen johtaneista tiedoista oli peräisin niin sanotuista Anom-viesteistä. Viestit olivat peräisin FBI:n rakentamasta viestijärjestelmästä, jota se tarjosi peiteoperaation kautta rikollisten käyttöön eri puolilla maailmaa.
Järjestelmän käyttäjät luulivat viestintänsä olevan täysin salattua, mutta todellisuudesssa viestiliikenne tallentui FBI:n palvelimille. FBI antoi keräämänsä tiedot suomalaisten viranomaisten käyttöön.
Vastaajat vastustivat viestien hyödyntämistä oikeudenkäynnissä. Vastaajat vetosivat pakkokeinolakiin, jonka he tulkitsivat kieltävän viestien käytön todisteina. Käräjäoikeus antoi asiasta erillisen päätöksen, jonka mukaan viestejä sai käyttää todistusaineistona.
Kuntapoliitikolle ehdollista
Yli viiden vuoden vankeusrangaistuksia tuomittiin Eklundin lisäksi kolmelle henkilölle. Heistä jokaisen katsottiin toimivan merkittävässä roolissa moottoripyöräkerho Cannonballissa. Ilkka Laakso tuomittiin 10 vuoden vankeusrangaistukseen kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta.
Jutussa oli syytettynä myös hänen äitinsä, Hämeenlinnan kuntapolitiikassa vaikuttava Sirpa Laakso. Hänet tuomittiin rekisterimerkinnästä ja rahanpesusta viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Yle julkaisee Sirpa Laakson nimen, koska hän toimi rikosten tekoaikaan Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettuna ja tarkastusvaliokunnan puheenjohtajana.
Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia.
Kansainvälinen poliisien huumeoperaatio poiki vangitsemisia Hämeessäkin