Hyppää sisältöön

Ilmastonmuutos uhkaa nykymuotoisen huippu-urheilun olemassaoloa – asiantuntijalta radikaali ehdotus, joka muuttaisi suurkisat täysin toisenlaisiksi

Uusi ilmastoraportti alleviivaa sitä, että ilmastonmuutos tapahtuu jo nyt. Miten huippu-urheilussa kamppaillaan ilmastonmuutosta vastaan ja mitä yksittäiset urheilijat voivat asialle tehdä? Asiasta keskusteltiin viime viikonlopun Urheilustudiossa.

Ilmastonmuutos uhkaa urheilua ja kilpailutapahtumia
Riku Salminen,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilmastonmuutos uhkaa talviolympialaisia. Waterloon yliopiston tammikuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan vain yksi talvikisoja tähän mennessä isännöinyt kaupunki, Japanin Sapporo, voisi järjestää kisat vielä kuluvan vuosisadan lopulla.

– Tutkimuksessa oli arvioitu, missä olisi turvallista järjestää talviolympialaisia, ilmaston ja olosuhteiden näkökulmasta. Todettiin, että jos päästöt kasvavat sellaista vauhtia kuin nyt ovat kasvaneet, meillä on vuosisadan vaihteessa yksi paikka näistä 21:stä, Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston (LUT) apulaisprofessori Ville Uusitalo kertoi Ylen Urheilustudion keskustelussa.

– Mutta jos toimimme nyt ja pystymme pysymään siinä 1,5 asteen tavoitteessa, meillä olisi vielä vuosisadan lopussa 8–9 kohdetta.

Jos näin kävisi, voitaisiin talviolympialaisia järjestää vuosisadan vaihteessa Sapporon lisäksi myös Albertvillessa, Calgaryssa, Cortina d'Ampezzossa, Salt Lake Cityssä sekä viimeisimmissä talvikisapaikoissa, Pyeongchangissa ja Pekingissä.

Sen sijaan esimerkiksi Sotshi on aivan liian kuuma paikka talvikisoille ja huonolta näyttää perinteisten kisapaikkojen, kuten Garmisch-Partenkirchenin, Grenoblen ja Chamonix'nkin tilanne.

Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n uusi ilmastoraportti alleviivaa sitä, että ilmastonmuutos tapahtuu nyt ja vaikutukset ovat jo nähtävissä. Noin kolme miljardia ihmistä elää alueilla, jotka ovat erittäin haavoittuvaisia ilmastonmuutokselle. Asialle voidaan tehdä vielä jotain, mutta Uusitalon mukaan kiire on kova.

Ympäristö- ja vastuullisuusasiantuntija Jaana Helmisen mukaan urheilutapahtumissa eniten ilmastoa rasittavat infrastruktuuri ja liikenne. Hänen mielestään pitäisi lopettaa naiivi ajattelu siitä, että kisoja voidaan myöntää mihin vain.

Jo tällä hetkellä tilanne on sellainen, että maailmassa on vain kymmenen kaupunkia, joissa voidaan järjestää isoja talviurheilutapahtumia, kuten MM-kisoja ja olympialaisia, edes jollain tavalla kestävällä tavalla.

– Voitaisiin siis ajatella, että seuraavana 30 vuotena kilpailtaisiin vain näissä kaupungeissa, eikä edes myönnettäisi kisoja kenellekään muulle, Helminen totesi.

– Mutta liikkuminen onkin sitten toinen kysymys.

Urheilijat lentävät paljon

Huippu-urheilijat matkustavat paljon kilpailujen takia. Lentoliikenne aiheuttaa runsaat kaksi prosenttia ihmisen tuottamasta hiilidioksidista, minkä lisäksi lentoliikenne tukee välillisesti fossiilisten polttoaineiden käyttöä myös muihin tarkoituksiin. Ilmaston kannalta olisi hyvä, että urheilijat lentäisivät vähemmän.

Painonnostaja Anni Vuohijoki myöntää lentoliikenteeseen liittyvän problematiikan. Vuohijoen mielestä urheilijat voivat kuitenkin tehdä paljon hyviä valintoja.

– Onhan näitä nähty, että osa urheilijoista lentää yksityisillä suihkukoneilla ja muuta vastaavaa. Yksi juttu voisi olla, että tiivistettäisiin esimerkiksi joukkueet lentämään yhdellä kertaa, eikä eri koneilla, Vuohijoki pohti Urheilustudion keskustelussa.

Hänen mielestään palloilulajeissa voisi ottaa harkintaan sen, että pelejä pelattaisiin useampia kerralla, jolloin joukkueiden ei tarvitsisi matkustaa paikkakunnille useita kertoja.

Vuohijoki muistuttaa, että urheilijat voivat vaikuttaa ilmastonmuutokseen myös ruokavaliollaan.

– Urheilijat syövät aika proteiinipitoista ruokaa eli mukaan voisi ottaa lisää kasvisproteiinia. Olen itse koettanut jo pidemmän aikaa siirtää ruokavaliotani hiilihydraattipohjaiseksi ja kasvispohjaiseksi, Vuohijoki kertoi.

Lumitykit laulavat Pekingin olympialaisissa 2022. Kisat käydään lähes 100-prosenttisesti keinolumella.
Pekingin olympialaisissa käytettiin keinolunta noin 800 000 neliömetrin kilpailualueella, jolle on levitetty 1,2 miljoonan kuution edestä lunta. Kuva: Lintao Zhang/Getty Images

YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa eli Agenda2030-julistuksessa urheilulle asetetussa tavoitteessa ehdotetaan, että urheilu vähentäisi päästöjä vuoteen 2030 mennessä 50 %.

Ville Uusitalon mielestä nyt on hyvä tilaisuus miettiä lajikohtaisesti, miten tuollaiseen päästövähenemään päästäisiin. Hän muistuttaa, että yksi huippu-urheilun edellytyksistä on, että kilpailijat ovat samassa paikassa. Voisiko tinkiä yleisömääristä paikan päällä, auttaisiko se? Uusitalon mielestä yleisön sulkeminen kokonaan pois ei välttämättä olisi ratkaisu.

– Meillä on Rion olympialaisista esimerkki. Siinä alle 20 % yleisöstä tuli kaukaa, ja he aiheuttivat 80 % liikkumisen päästöistä. Läheltä tuleva liikenne ei ole niin ongelmallista, ja se on paljon helpompi hoitaa julkisen liikenteen avulla tai muuten erilaisilla kestävillä kulkutavoilla, Uusitalo kertoi.

Jos ajatellaan radikaalisti, olisi Jaana Helmisen mielestä ympäristöteko, jos ulkomainen tai kaukaa tuleva yleisö suljettaisiin kilpailuista.

– Lähialueilta tulevien liikkuminen voidaan järjestää itse asiassa hyvin päästöttömästi, jos halutaan, mutta lentäminen on ongelma. Ja se on iso ongelma, Helminen sanoi.

– Voisi radikaalisti ajatella esimerkiksi olympialaisia tai MM-kisoja, joissa on paikallinen yleisö. Suurin osa seuraa joka tapauksessa kilpailuja median kautta. Eli jos radikaalisti ajatellaan, niin urheilijat pääsevät paikalle, mutta yleisö kauempaa ei.

Tilanne ei ole vielä menetetty

Koronapandemia on vaikuttanut vahvasti parin viime vuoden aikana urheiluun, ja kun konkreettiset kohtaamiset kiellettiin, monet lajit kokeilivat virtuaalikilpailuja. Muun muassa cheerleadingin maailmanmestaruusmitalit jaettiin virtuaalikisoissa. Myös painonnostossa käytiin PM-kisat virtuaalisesti, mutta Anni Vuohijoki ei lämmennyt tälle kokeilulle.

– Olihan se tapahtumana ihan kiva, mutta kilpailusuoritukseen kuuluu myös viihdyttäminen. Kun se riistetään pois, niin se vie osan siitä, miksi treenaa ja miksi urheilee. Näitä asioita tekee, että pääsee parrasvaloihin näyttämään, kuinka hyvä on, Vuohijoki sanoi.

Vuohijoen mielestä tässä kohtaa urheilussa pitääkin miettiä, mistä halutaan luopua ilmastonmuutoksen takia ja mistä ei.

– Ehkä yksittäiset isot kisat, MM- ja EM-kisat, voisivat olla yleisön edessä, mutta ihan joka kylä- tai grand prix -kisoja ei tehtäisikään yleisölle.

Anni Vuohijoen mielestä menestys antaa urheilijoille avaimet vaikuttaa asioihin.

Vuohijoen mukaan yksittäiset urheilijat voivat vaikuttaa paljon asioihin, on kyse sitten ilmastonmuutoksen torjumisesta tai muiden auttamisesta. Hänen oma arvomaailmansa on muuttunut viime aikaisten tapahtumien myötä ja hän on ollut muun muassa auttamassa Ukrainan pakolaisia Suomeen. Vuohijoen mielestä urheilijat voivat tehdä paljonkin hyvää ja hän toteaa, että huippu-urheilu on mitä suuremmassa määrin yhteistyötä, niin joukkue- kuin yksilölajeissakin.

– Urheilu-ura kestää vain tietyn aikaa. Kyllä minä ainakin toivoisin, että minut muistetaan hyvänä ihmisenä ennemmin kuin hyvänä urheilijana, hän sanoi.

Mitalien arvo ei ole Vuohijoelle enää sama kuin aiemmin, mutta hän muistuttaa, että urheilu antaa myös menestyville urheilijoille avaimen siihen, että heitä kuunnellaan.

– Esimerkiksi jos miettii, kuinka paljon Teemu Selännettä seurataan, siinä on merkittävyyttä. Minun mielestäni on vääryys, jos sitä merkittävyyttä ei käytä hyväksi hyvän tekemiseen, Vuohijoki sanoi.

Hyvän tekeminen ei ole pelkästään yksittäisten urheilijoiden harteilla. Esimerkiksi jääkiekkoliigaseura Lahden Pelicans saavutti joulukuussa tavoitteensa olla maailman ensimmäinen hiilineutraali jääkiekkojoukkue. Liigajoukkueen päästöistä onnistuttiin projektin aikana saamaan pois yli 70 prosenttia muun muassa jäähallin energiaremontilla ja joukkueen liikkumisen muutoksilla. Ville Uusitalo teki liigajoukkueen hiilijalanjäljen laskennan kausilta 2017–18 ja 2020–21.

– Tämä on hyvä esimerkki ja osoitus siitä, että voimme miettiä systemaattisesti sitä, mistä ne päästöt aiheutuvat ja sen jälkeen miettiä, miten niitä voidaan välttää. Voidaanko esimerkiksi välttää lentämistä ja voidaanko vaihtaa uusiutuvaan energiaan tai uusiutuviin polttoaineisiin, miten voidaan kannustaa yleisöä saapumaan julkisella liikenteellä paikalle... Näistä monista, mutta isoista tekijöistä muodostuu kokonaisuus, Uusitalo sanoi.

Urheilu ei myöskään yksin voi ratkaista ilmastonmuutosta, mutta sen on tehtävä osansa.

Jaana Helminen on tehnyt Salpausselän kisoille vastuullisuusohjelman ja tapahtumalla on käytössä Ekokompassi-sertifikaatti, jolloin järjestäjä sitoutuu ympäristöjärjestelmän eri vaatimusten noudattamiseen.

Helmisen mielestä tilanne maailmassa ei suinkaan ole menetetty, vaikka välillä siltä vaikuttaakin.

– Aina on toivoa. Siihen vain tarvitaan tekoja ja niiden haasteiden ymmärtämistä. Että joskus on ongelmia ja niitä täytyy vain yrittää taklata. Yhdessä siinä onnistutaan, Helminen vakuutti.

Lue myös:

Sotšissa tuskin järjestetään talviolympialaisia enää koskaan – 30 vuoden kuluttua edes Oslossa ei ehkä voi hiihtää kilpaa

Tapahtumien ympäristökuorma on järjestäjälle iso huoli – tässä 4 keinoa, joilla Salpausselän kisat yrittää olla luonnolle armollinen

Ovatko tv-kuvissa näkyvät idylliset maisemat seurausta massiivisesta huijauksesta? Näin Kiinan poliittinen johto voi manipuloida säätä olympialaisissa

Suosittelemme sinulle