Hyppää sisältöön

Kuntatyöntekijöistä reilu kolmannes jää eläkkeelle 10 vuoden sisällä – Kymenlaakso Suomen tilastojen kärjessä

Suurimpia eläköityviä ammattiryhmiä Kymenlaaksossa seuraavien kymmenen vuoden kuluessa ovat lähihoitajat, opettajat ja sairaanhoitajat.

Hoitohattupäinen sairaanhoitajanainen istuu selin kameraan ja on tietokoneella. Maski ja silmälasit näkyvät hieman.
Kymenlaaksossa jää suhteellisen monta lähihoitajaa ja sairaanhoitajaa eläkkeelle tulevien vuosien aikana. Kuvituskuva. Kuva: Jasmina Kauta / Yle
Heini Rautoma

Kymenlaaksossa kunta-alan henkilöstöstä jää eläkkeelle reilu kolmannes seuraavien 10 vuoden aikana.

Kunta-alan työeläkevakuuttaja Kevan vuosittaisen eläköitymisennusteen mukaan Kymenlaaksossa kunta-alan työntekijöistä siirtyy eläkkeelle arviolta noin 5 200 henkilöä seuraavan 10 vuoden aikana.

Koko maahan verrattuna Kymenlaakso kuuluu voimakkaimman eläköitymisen alueisiin, yhdessä Pohjois- ja Itä-Suomen alueiden kanssa.

Suurimpia eläköityviä ammattiryhmiä Kymenlaaksossa seuraavien kymmenen vuoden kuluessa ovat lähihoitajat, peruskoulun yläluokkien ja lukion opettajat sekä sairaanhoitajat.

"Lähihoitajilla varaa valita, minne menee töihin"

Julkisen alan työntekijöistä kunta-alalla vanhuuseläkkeelle siirtyy seuraavien kymmenen vuoden aikana arviolta noin 23 prosenttia, valtiolla noin 27 prosenttia ja kirkolla noin 30 prosenttia nykyhenkilöstöstä.

Työkyvyttömyyseläkkeissä vastaavat luvut ovat kunta-alalla 10 prosenttia, valtiolla seitsemän prosenttia ja kirkolla yhdeksän prosenttia. Kaiken kaikkiaan kunta-alalta on siis siirtymässä eläkkeelle kymmenen vuoden kuluessa 33 prosenttia nykyisistä työntekijöistä, valtiolta 35 prosenttia ja kirkolta 39 prosenttia työntekijöistä.

Eläkejohtaja Eija Korhonen toteaa Kevan tiedotteessa, että seuraavien kymmenen vuoden aikana eläköitymistahti on kiivas julkisella alalla.

– Tämä haastaa työnantajat pohtimaan työjärjestelyitä ja miettimään, miten lähtijöiden tilalle pystytään houkuttelemaan uusia osaajia erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella. Tilastojen valossa näyttää siltä, että esimerkiksi lähihoitajilla on nyt vara valita, missä he haluavat työskennellä, Korhonen sanoo.

Ennuste heijastelee työntekijöiden ikärakennetta

Kunta-alan tuore ennuste kertoo, että suurin osa tulevien vuosien eläkkeelle jäävästä henkilöjoukosta muodostuu suurimmista ammattiryhmistä, kuten hoitaja- ja opettaja-ammateista.

Koko maan tasolla suhteellisesti eniten eläköityviä arvioidaan olevan hierojien, ylihoitajien, kotipalvelutyöntekijöiden, ammattikorkeakoulujen yliopettajien ja mielenterveyshoitajien ammateissa. Pienintä eläköityminen on ensihoitajien, nuoriso-ohjaajien ja erikoislääkärien ammattiryhmissä.

– Ennuste heijastelee työntekijöiden ikä- ja ammattirakennetta. Kirkon vakuutetut ovat keskimäärin iäkkäämpiä kuin kunta-alan tai valtion vakuutetut, ja tämä näkyy paitsi vanhuus-, myös työkyvyttömyyseläkkeiden alkavuudessa, toteaa tilastoanalyytikko Petra Sohlman tiedotteessa.

Suosittelemme sinulle