Hyppää sisältöön

Venäjän sotaa suorassa tv-lähetyksessä protestoinut toimittaja oikeudessa – Twitterin valetileillä ristiriitaista tietoa pitkin päivää

Venäjän ykköskanavan toimittajan nimissä levitettiin viestejä kiinniotosta. Tilit olivat ilmeisesti valetilejä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Venäläinen toimittaja Marina Ovsjannikova protestoi TV:ssä
Venäläinen toimittaja Marina Ovsjannikova protestoi TV:ssä
Elsa Osipova,
STT–Yle,
Yrjö Kokkonen

Venäläisen TV-kanavan toimittaja ja tuottaja Marina Ovsjannikova juoksi maanantai-iltana Venäjän ykköskanavan Pervyi kanalin suoraan uutislähetykseen. Naisella oli käsissään juliste, jossa kehotettiin ihmisiä olemaan uskomatta propagandaa.

Venäjän ihmisoikeustilannetta tarkkailevan Agora-kansalaisjärjestön johtaja Pavel Žikov kertoo uutistoimisto Reutersille, että Ovsjannikova vietiin maanantaina Ostankinon poliisiasemalle.

Tänään venäläinen uutissivusto Meduza (siirryt toiseen palveluun) kertoi, että nainen on kadonnut. Agora-kansalaisjärjestön asianajaja Daniil Berman kertoi, että lakimiehet eivät ole saaneet toimittajaan yhteyttä yli kymmeneen tuntiin.

Berman kertoi käyneensä Ostankinon poliisivankilassa, mutta toimittajaOvsjannikova ei ollut siellä. Myös ihmisoikeusjärjestö OVD-infon lähteen mukaan Ovsjannikova ei ole Ostankinon poliisivankilassa.

Ovsjannikovan nimiin laitetulle tilille Twitteriin tuli myöhemmin päivällä muutama englanninkielinen tviitti. Niissä hän kertoi, ettei kadu tekemisiään. Hän sanoo viettäneensä rankan yön, minkä jälkeen hänet oli vapautettu, mutta asetettu kotiarestiin.

Britannian yleisradioyhtiön mukaan (siirryt toiseen palveluun)tilit olivat kuitenkin valetilejä eikä Ovsjannikova ole pystynyt mitä ilmeisimmin yön aikana itse tviittamaan. Alla oleva tviitti on mitä ilmeisimmin valetililtä.

Marina Ovsjannikovan twiitti.
Marina Ovsjannikovanin twiiteiksi sanotut viestit katosivat Twitteristä 15. maaliskuuta 2022. Viestit olivat ilmeisesti valetileiltä. Kuva: Kuvakaappaus Twitteristä

Pian tviittien julkitulon jälkeen Ovsjannikovan nimiin tehty valetili katosi.

Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan Ovsjannikova voidaan asettaa syytteeseen uuden lain nojalla, joka kieltää Venäjän armeijan halventamisen.

"Häpeän, että olen kertonut Kremlin valheita"

– Valitettavasti olen työskennellyt ykköskanavalla viime vuosina Kremlin propagandan parissa, Ovsjannikova sanoi Twitteriin ennen mielenilmaustaan nauhoittamassaan viestissä.

– Nyt häpeän. Häpeän, että olen sallinut valheiden kertomisen televisioruuduilla. Häpeän, että annoin tehdä venäläisistä zombeja.

Hän päätti videonsa kutsumalla ihmiset kaduille.

– Älkää pelätkö. He eivät voi pidättää meitä kaikkia.

OVD-infon mukaan nainen sanoo videolla, että hänen isänsä on ukrainalainen ja äitinsä venäläinen eikä hän näe maita vihollisina.

Venäjä on laajalti sulkenut tai rajoittanut sosiaalisen median alustoja, joita on käytetty poliittisten lausuntojen tekemiseen.

"Lopettakaa sota"

Naisen lähetyksessä kantamassa julisteessa luki: "Ei sotaa. Lopettakaa sota, älkää uskoko propagandaa, täällä he valehtelevat teille. Venäläiset sotaa vastaan".

Nainen pystyi myös sanomaan venäjäksi "Lopettakaa sota!". Uutisankkuri Jekarina Andrejeva yritti peittää hänen sanansa puhumalla kovempaa. Tämän jälkeen kanava vaihtoi kiireesti videokuvaan sairaalasta.

Paikallista aikaa iltayhdeksältä lähetettävä Vremja-ohjelma on pyörinyt Neuvostoliiton ajalta asti, ja sitä katsovat miljoonat ihmiset eri puolilla Venäjää. Sen yleisöön kuuluu erityisesti vanhempaa väestöä.

Venäjällä hyväksyttiin tämän kuun alkupuolella laki, jonka mukaan "valeuutisten" levittämisestä Venäjän armeijaan liittyen voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.

Zelenskyi kiitti naista ja kehotti venäläissotilaita antautumaan

Ukrainan presidentin kanslian sivuilla julkaistun englanninkielisen käännöksen mukaan Volodymyr Zelenskyi sanoi olevansa kiitollinen niille venäläisille, jotka taistelevat väärää tietoa vastaan ja kertovat totuuden.

– Olen kiitollinen niille venäläisille, jotka eivät lakkaa yrittämästä välittää totuutta, Zelenskyi sanoi.

– Niin pitkään kun maanne ei ole täysin sulkeutunut maailmalta muuttuen erittäin suureksi Pohjois-Koreaksi, teidän on taisteltava. Ette saa menettää mahdollisuuttanne.

Useamman minuutin puheessaan hän vetosi myös venäläisjoukkoihin ja kehotti heitä antautumaan.

– Miksi kuolisitte? Minkä takia? Tiedän, että haluatte selvitä.

– Ukrainalaisten puolesta annan teille mahdollisuuden. Mahdollisuuden selvitä. Jos antaudutte joukoillemme, kohtelemme teitä kuten ihmisiä kuuluu kohdella.

Uutista päivitetty 15.3.2022 kello 9.44.

Muutokset sen jälkeen, kun toimittajan nimissä lähetetyt twitter-viestit oli todettu valetilien tiedoiksi 15.3.2022 kello 16.53:

Otsikkoa muutettu,: aiemmin siinä luki Venäjän sotaa suorassa tv-lähetyksessä protestoinut toimittaja ilmeisesti kotiarestissa – "Voin saada 5–10 vuotta vankeutta, mutta se on kunnia-asia"

Ingressiin on lisätty tieto valetileista, kun aiemmin siinä luki: Viestien aitoutta ei ole voitu varmistaa.

Myös tekstiä on muokattu niin, että siitä käy ilmi valetilien käyttö ja yksi kuva tilillä olleista viesteistä otettu pois.

Ylen Ukrainan sotauutisten kooste

Kuuntele Ylen Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma Venäjän tiedotusvälineistä ja niiden rajoittamisesta.

Suosittelemme sinulle