Hyppää sisältöön

Enemmän kuin joka kolmas kuntatyöntekijä eläköityy Lapissa seuraavan 10 vuoden aikana

Koko maahan verrattuna Lapin eläköitymisluvut ovat maan korkeimmat yhdessä muun Pohjois-Suomen sekä Itä-Suomen kanssa.

Ilomantsin lukion oppilaita Öykkösenvaaralla
Lukion ja peruskoulun opettajista eläköityy Lapissa 10 vuoden aikana arviolta 35 prosenttia. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Marjukka Talvitie

Lapin kuntatyöntekijöistä arviolta 38 prosenttia eli noin 6 700 henkilöä eläköityy kymmenen vuoden sisällä. Tieto perustuu kunnallisen eläkevakuuttajan Kevan ennusteeseen.

Koko maahan verrattuna Lapin eläköitymisluvut ovat maan korkeimmat yhdessä muun Pohjois-Suomen sekä Itä-Suomen kanssa. Pienintä eläköityminen on Uudellamaalla ja Pohjanmaalla.

Suurin osa tulevien vuosien eläkkeelle jäävästä henkilöjoukosta muodostuu suurimmista ammattiryhmistä, kuten hoitaja- ja opettaja-ammateista. Lapissa kunnilla työskentelevistä lähihoitajista eläköityy arviolta 38 prosenttia, sairaanhoitajista 31 prosenttia ja peruskoulun sekä lukion opettajista 35 prosenttia kymmenen vuoden sisällä.

Kevan mukaan tilanne haastaa työnantajat pohtimaan, miten lähtijöiden tilalle saadaan uusia työntekijöitä.

– Seuraavien kymmenen vuoden aikana eläköitymistahti on kiivas julkisella alalla. Tämä haastaa työnantajat pohtimaan työjärjestelyitä ja miettimään, miten lähtijöiden tilalle pystytään houkuttelemaan uusia osaajia erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella. Tilastojen valossa näyttää siltä, että esimerkiksi lähihoitajilla on nyt vara valita, missä he haluavat työskennellä, sanoo Kevan eläkejohtaja Eija Korhonen tiedotteessa.

Koko maassa suhteellisesti eniten eläköityviä arvioidaan olevan hierojien, ylihoitajien, kotipalvelutyöntekijöiden, ammattikorkeakoulujen yliopettajien ja mielenterveyshoitajien ammateissa. Pienintä eläköityminen on ensihoitajien, nuoriso-ohjaajien ja erikoislääkärien ammattiryhmissä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle