Hyppää sisältöön

Pohjanmaalla kunta-alan henkilöstöstä jää eläkkeelle joka kolmas seuraavien kymmenen vuoden aikana

Kunta-alalla eläköidytään eniten hoito- ja opetusammateista. Koko maata verrattaessa kunta-alan eläköityminen on Pohjanmaalla hieman maan keskitasoa alhaisempaa.

Anonyymi lähihoitaja Jaalan palvelukeskussa Kouvolassa.
Eläköitymiset uhkaavat erityisesti heikentää väestöään menettävillä alueilla kuntien palvelutuotantokykyä. Kuva: Antro Valo / Yle
Merja Siirilä

Pohjanmaan kunta-alan työntekijöistä arviolta 32 % eli noin vajaat 5 900 henkilöä siirtyy eläkkeelle seuraavan 10 vuoden aikana. Asia selviää Kevan eläköitymisennusteesta.

Suurimpia ammattiryhmiä tarkasteltaessa Pohjanmaalla eläköityy esimerkiksi lähihoitajista 31 %, peruskoulun yläluokkien ja lukion opettajista 27 % ja sairaanhoitajista 24 % seuraavien kymmenen vuoden kuluessa.

Koko maata verrattaessa kunta-alan eläköityminen on Pohjanmaalla hieman maan keskitasoa alhaisempaa. Voimakkainta eläköityminen on Pohjois- ja Itä-Suomessa, pienintä Uudellamaalla ja Pohjanmaalla.

Koko maan tasolla suhteellisesti eniten eläköityviä arvioidaan olevan mm. hierojien, ylihoitajien, kotipalvelutyöntekijöiden, ammattikorkeakoulujen yliopettajien ja mielenterveyshoitajien ammateissa.

Eläköitymistahti on kiivas.

– Tämä haastaa työnantajat pohtimaan työjärjestelyitä ja miettimään, miten lähtijöiden tilalle pystytään houkuttelemaan uusia osaajia erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella. Tilastojen valossa näyttää siltä, että esimerkiksi lähihoitajilla on nyt vara valita, missä he haluavat työskennellä, sanoo eläkejohtaja Eija Korhonen.

Pienintä eläköityminen on mm. ensihoitajien, nuoriso-ohjaajien ja erikoislääkärien ammattiryhmissä.

Lisää Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle