Hyppää sisältöön

Euroopan maat täydentävät kiivaasti patruunavarastojaan: asetehdas Sakon koneet puskevat jo täysillä, mutta tuotantoa aiotaan vielä lisätä

Viime vuonna Sako valmisti 16 miljoonaa patruunaa. Tänä vuonna määrä on ylittämässä 20 miljoonan rajan. Venäjän hyökkäyksen seurauksena useat maat nostavat puolustusbudjettiaan.

Sakon valmistamia ammuksia näyttelytilan hyllyllä.
Sako on valmistanut patruunoita Suomessa poliisille ja rajavartiolaitokselle. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Timo Leponiemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Riihimäkeläinen ase- ja patruunatehdas Sako on saanut useista maista alustavia tiedusteluja mahdollisuuksista toimittaa patruunoita, kertoo Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen. Tehtaalla valmistellaan parhaillaan vastauksia tiedusteluihin.

Karjalainen arvelee, että Euroopassa on Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen jälkeen herätty tarkistamaan riittääkö patruunoja varastoissa. Hankintoja jouduttaa se, että useat maat ovat lisäämässä puolustusbudjettiaan.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ajanut monet maat kasvattamaan puolustusmäärärahojaan. Samalla käydään läpi omia valmiusvarastoja, kertoo Sako Oy:n toimitusjohtaja Raimo Karjalainen. Video: Ville Välimäki / Yle

Kysyntä ylittää kyvyn tehdä

Viime vuonna Sako valmisti kaikkiaan 16 miljoonaa patruunaa. Tänä vuonna määrä on ylittämässä 20 miljoonan rajan. Metsästyspatruunoiden kysyntä on ollut kasvussa jo usean vuoden ajan.

– Tällä hetkellä koneet ase- ja patruunavalmistuksessa käyvät kellon ympäri seitsemänä päivänä viikossa, joten ekstrakapasiteettia ei ole. Kysyntä ylittää kyvyn tehdä, sanoo Karjalainen.

Tilannetta parantaa, että Sakolla on meneillään laiteinvestointeja, jotka saadaan käyttöön kevään ja kesän aikana, jolloin kapasiteetti kasvaa.

Sakon tehtaan pelilasinen päärakennus.
Aseita ja ampumatarvikkeita valmistavan Sakon liikevaihto oli vuonna 2020 yli 80 miljoonaa ja tilikauden tulos yli 10 miljoonaa euroa. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Sakolla on kuitenkin meneillään laiteinvestointeja. jotka saadaan käyttöön kevään ja kesän aikana jolloin kapasiteetti kasvaa. Myös tuleville vuosille uutta kapasiteetin lisäystä valmistellaan. Niihin kuuluvat kivääritehtaan laajennus ja lisälaajennus patruunatuotantoon Hausjärvellä, jossa osa patruunoista valmistetaan. Tuotannon laajennus vaatii myös uutta työvoimaa.

Lisäksi Sako aikoo laajentaa kivääritehdasta ja lisätä patruunatuotantoa Hausjärvellä, jossa osa patruunoista valmistetaan. Tuotannon laajentaminen vaatii myös uutta työvoimaa.

Vuosina 2015–2016 Sako teki isot investoinnit patruunatuotantoon. Siihen investoitiin patruunavalmistuksen liikevaihdon verran.

Beretta osti oman nallitehtaan

Raimo Karjalainen arvelee, että patruunoita on tiedusteltu muiltakin patruunatehtailta. Suomessa puolustusvoimien patruunat valmistaa Nammo Lapua. Patruunoita valmistetaan myös Keski-Euroopan maissa.

Sakon valmistamia ammuksia näyttelytilan hyllyllä.
Asetehdas paukuttaa ennätyksiä rikki vuosi vuoden jälkeen. Tänä vuonna Sako valmistaa ennusteen muka jopa yli 20 miljoonaa patruunaa. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Sakolta patruunoita on mennyt poliisille ja rajavartiolaitokselle. Suomen puolustusvoimat ei ole kysynyt Sakon patruunoita. Karjalainen uskoo, että Suomessa varastoa on riittävästi.

Yksi kriittinen osa patruunatuotannossa on nalli. Euroopassa on vain muutama nallitehdas, eikä nalleja lainkaan valmisteta Suomessa.

Sako kuuluu italialaiseen Beretta-konserniin, joka viikko sitten ilmoitti ostavansa Euroopan suurimman patruunavalmistajan, sveitsiläisen Ruag Ammotecin. Se toimittaa ammuksia muun muassa Saksan ja Sveitsin armeijoille. Patruunoiden lisäksi yritys valmistaa nalleja.

– Beretta-konsernissa on nyt oma nallitehdas, joka varmistaa toimintaedellytyksiämme, sanoo Karjalainen.

Tarkkuuskiväärejä puolustusvoimille

Sako valmistaa metsästyskiväärejä ja tarkkuuskiväärejä. Puolustusvoimat on tilannut Sakolta itselataavia tarkka-ampujan kiväärejä ja tukiampujan kiväärejä. Kymmenen miljoonan euron tilauksesta ensimmäiset M23-sarjan aseet toimitetaan maavoimille tämän vuoden aikana. Uudet aseet eivät korvaa perinteistä rynnäkkökivääriä.

Sakon valmistamia TRG tarkkuuskiväärejä näyttelytilan seinällä.
Asetehtaan näyttelytilassa on esillä Sakon valmistamia TRG-tarkkuuskiväärejä. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Viime vuonna sata vuotta täyttänyt Sako lopetti rynnäkkökiväärien valmistuksen vuonna 1997, mutta aseet ovat edelleen käytössä ja niitä on riittävästi, uskoo Karjalainen. Tarvittaessa tarkkuuskiväärien valmistusta voidaan lisätä ja aikaistaa.

Sakolla on mahdollisuus suunnata aseiden ja patruunoiden tuotantoa viranomaisten tarvitsemiin tuotteisiin. Metsästysaseiden osista esimerkiksi piippu ja osa rungosta käyvät myös sotilasaseiden valmistukseen.

Sakolla on mahdollisuus suunnata tuotantoaan viranomaisten tarvitsemiin tuotteisiin. Metsästysaseiden osiin käytetetyt koneet soveltuvan hyvin sotilasaseiden valmistukseen. Patruunoissa tekemistä voidaan suunnata niihin tuotteisiin, joita kulloinkin tarvitaan.

– Sen sijaan metsästyskiväärit itsessään ovat sotatilanteessa vain kättä pidempää, Karjalainen huomauttaa.

Patruunat käyvät aina kaupaksi

Asetehtaalla on edessä työntäyteisiä päiviä. Vuoden alkupuolella Sako ennakoi, että tuotanto kasvaa tänä vuonna 20-30 prosenttia. Ukrainan kriisi voi hiukan taittaa kasvuodotuksia. Elinkustannusten nousu saattaa näkyä siinä, ettei uusia metsästysaseita osteta niin ahkerasti kuin on ounasteltu.

– Metsästäjällä on tavallisesti useampia aseita ja tiukempina aikoina uuden aseen hankintaa saatetaan lykätä. Mutta patruunoita tarvitaan, jos ja kun metsästysharrastusta kuitenkin jatketaan. Eli niitä ostetaan myös silloin, Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen uskoo.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoiltaan klo 23:een saakka.

Lisää aiheesta: Sako paukuttaa uusia ennätyksiä ja palkkaa lisää työvoimaa – vuodessa 110 000 kivääriä ja 10 miljoonaa patruunaa

Asetehtaat hyödyntävät 3D-tekniikkaa, mutta tulostetut aseet eivät ole kovin kestäviä – rikolliselle saattaa riittää, että ase toimii kerran

Suosittelemme sinulle