Hyppää sisältöön

Nuorten MM-kultaa voittanut ampumahiihtolupaus Arttu Heikkinen haluaa maailman huipulle – katse on jo vuoden 2026 olympialaisissa

Kuopiolainen ampumahiihtäjä Arttu Heikkinen on kiristänyt harjoitteluaan vuosi vuodelta. Vielä nuorten sarjoissa kilpaileva Heikkinen aikoo katsoa, mihin asti oma urheilijaura vie.

Ampumahiihtäkä Arttu Heikkinen harjoittelemassa Heinjoen ampumaradalla Kuopiossa.
Kuopiolainen ampumahiihtäjä Arttu Heikkinen haluaa kilpailla seuraavissa talviolympialaisissa vuonna 2026. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Jukka Eskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopiolainen ampumahiihtäjä Arttu Heikkinen testaa lähivuosina rajojaan. Puijon Hiihtoseuraa edustava Heikkinen voitti helmikuussa alle 19-vuotiaiden maailmanmestaruuden normaalimatkalla Yhdysvalloissa.

Huhtikuussa 18 vuotta täyttävä Heikkinen aloitti ampumahiihdon jo 9-vuotiaana pikkupoikana. Seuraväki houkutteli kokeilemaan ja laji vei mennessään. Ampumahiihdossa Heikkistä kiehtoo lajin monipuolisuus.

– Tässä on paljon eri osa-alueita, jotka pitää hallita yhtä aikaa. Ladulla pitäisi päästä kovaa ja on hoidettava ampumapaikkatyöskentely täydellisesti. Lisäksi on huomioitava tuuliolosuhteet, miettii Heikkinen.

Ampumahiihtäkä Arttu Heikkinen harjoittelemassa Heinjoen ampumaradalla Kuopiossa.
Arttu Heikkinen harjoituksissa Kuopion Heinjoella. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Urheilun ohessa Heikkinen opiskelee nyt toista vuotta urheilulukiossa. Koulun ja urheilun yhteensovittaminen on mennyt hyvin. 175-senttisen urheilijan tavoitteena on valmistua lukiosta keväällä 2024.

Seuraavat olympialaiset ovat jo kiikarissa

Lähivuosina nuorukaisen katse on tiukasti Italiassa vuonna 2026 pidettävissä talviolympialaisissa.

– Sinne on pidempi tähtäin asetettu.

Heikkinen kilpailee vielä nuorten arvokisoissa ja tulevina vuosina on tavoitteena päästä myös maailmancupin kisoihin ja kiertämään alemman tason IBU-cupia.

Valmentajaisä Jarmo Heikkinen seuraa poikansa Arttu Heikkisen harjoittelemista Kuopiossa.
Jarmo Heikkinen on poikansa hiihtovalmentaja. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Arttu Heikkisen hiihtovalmentaja on hänen isänsä Jarmo Heikkinen. Valmennussuhde on pelannut mainiosti ja pienet isä-poika-valmennusväännöt kuuluvat kuvioon.

– Olemme monta vuotta tehneet niin, että vähän kerrassaan olemme kiristäneet. Vaikka menestystä on tullut, töitä riittää. Toivomme pääsyä liiton ryhmiin. Korkeanpaikan leirityksiä sekä kesä- ja syksyleirejä on haettava, mutta perustyötä voi tehdä Kuopiossa, sanoo valmentaja Jarmo Heikkinen.

Puijolla ja Etelä-Kuopiossa Heinjoen ampumaradalla tiiviisti viihtyvä Arttu Heikkinen harjoittelee nyt jo 650 tuntia vuodessa. Lisäksi laukauksia tulee noin 10 000. Iän karttuessa harjoitustuntien määrä nousee entisestään.

Ampumahiihtäkä Arttu Heikkinen harjoittelemassa Heinjoen ampumaradalla Kuopiossa.
Arttu Heikkinen ampuu yhdessä harjoituksessa keskimäärin noin 70–80 laukausta. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Harjoitusolosuhteet kotikaupungissa ovat hyvät ja oman lisänsä tuovat Puijon Hiihtoseuran ykköstykit Iivo Niskanen ja Perttu Hyvärinen.

– Nuoret miehet ovat päässeet välillä harjoittelemaan heidän kanssaan. Kontrasti maailman kärkeen on tiedossa ja se, mitä pitää tehdä, vaikka Arttu ei maastohiihtäjäksi pyrikään, toteaa valmentaja Jarmo Heikkinen.

Ampumatason parantaminen vaatii rutkasti töitä

Tärkeä lenkki on myös ensimmäistä vuotta taustajoukoissa mukana oleva ampumavalmentaja Tapio Kajan. Suunnitelmissa on nostaa Heikkisen laukausmääriä noin kymmenen prosenttia vuodessa.

Ampumavalmentaja Tapio Kajan Heinjoen ampumaradalla seuraamassa harjoituksia.
Ampumavalmentaja Tapio Kajan luonnehtii Heikkistä hyväksi ampujaksi. Pienillä tempuilla suoritusvarmuus paranee kausi kaudelta. Kuva: Sami Takkinen / Yle

– Arttu on saanut perustasonsa ammunnassa kohtalaisen hyvälle tasolle. Kun teemme vuosittain muutamia pieniä viilauksia, niin yleiseen sarjaan siirryttäessä pitäisi miehen alkaa olla valmis, arvioi Kajan.

Arttu Heikkinen aikoo ainakin toistaiseksi pysyä tiiviisti Kuopiossa.

– Kontiolahdelle voisin ehkä muuttaa, jos täytyy täältä lähteä. Se on tulevia juttuja, eikä niistä ole vielä mitään tietoa. Tällä hetkellä selkeä kehityskohde on saada ammuntaani lisää nopeutta, miettii Heikkinen.

Ampumahiihtäkä Arttu Heikkinen harjoittelemassa Heinjoen ampumaradalla Kuopiossa.
Arttu Heikkinen haluaa olla lähivuodet ammattilaishiihtäjä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

– Miesten maajoukkueurheilijoista Tero Seppälä on kyllä edellä, mutta kaikkien muiden kanssa Arttu pystyy kohtuullisesti kilpailemaan. Töitä on tehtävä, mutta emme ole kauhean kaukana. Kyllä olympiapaikka voidaan saavuttaa neljässä vuodessa, arvioi valmentaja Jarmo Heikkinen.

Arttu Heikkinen kilpailee vielä ensi viikolla nuorten kansainvälisissä talvikisoissa Vuokatissa.

Lue lisää:

Maailmancupissa debytoiva nuorten MM-mitalisti Otto Invenius ottaisi Ruotsista oppia – "Maajoukkueelta puuttuu yleinen ja yhteinen linja"

Suomen joukkue valittu nuorten talviolympiapäiville: Vuokatti-Ruka urheiluakatemiasta runsaasti urheilijoita mukana

Suosittelemme sinulle