Hyppää sisältöön

Lopen seurakunnan kaikki kirkkotilat ovat myös sateenkaariparien käytössä

Lopen seurakunnan kirkkoherra ja kirkkoneuvosto päättivät yhdessä kirkkoneuvoston viimeisimmässä kokouksessa, että kirkkotilat ovat kaikkien parien käytössä.

Lopen punatiilinen kirkko puistokäytävän päässä, toukokuun lopulla kuvattuna.
Muun muassa Lopen kirkko on nyt kaikkien parien käytössä. Kuva: Tiina Kokko / Yle
Tiina Kokko
Avaa Yle-sovelluksessa

Samaa sukupuolta olevat parit voivat muiden parien tapaan käyttää Lopen seurakunnan kirkkotiloja kirkollisiin vihkimisiin ja avioliiton siunaamisiin.

Asiasta tekivät viime viikolla yhteisen päätöksen Lopen seurakunnan kirkkoneuvosto ja kirkkoherra Tuomas Hynynen. Hynysen mukaan asia on herättänyt seurakunnassa yllättävän vähän tunteita.

– Monessa seurakunnassa keskustelu on ollut ristiriitaista: hyvin äärimmäisiä näkemyksiä puolesta ja vastaan. Meillä päätös on ollut yksimielinen. Kirkkoneuvosto strategian mukaisesti tukee sitä, että erilainen hengellisyys, sekä liberaalimpi että konservatiivisempi, mahtuu meidän kirkkoon ja seurakuntaan.

Hynynen sanoo ajattelevansa, että päätöksellä haetaan koko seurakunnan yhteistä hyvää.

– Vaikka seurakunnassa näkemykset asiasta varmasti jakautuvat.

Myös vihkiminen onnistuu

Nykyinen avioliittolaki mahdollistaa samaa sukupuolta olevien avioliiton. Kirkon voimassa olevan käytännön mukaan pappi ei kuitenkaan saa vihkiä sateenkaaripareja. Useat papit ovat näin silti tehneet. Hiippakunnissa onkin päädytty erilaisiin ratkaisuihin vihkimisistä tehtyjen kanteluiden suhteen.

Lopella samaa sukupuolta olevan parin vihkimiseen löytyy halukkaita pappeja, kertoo kirkkoherra Tuomas Hynynen.

– Kyllä löytyy, on keskusteltu siitä. Tällä hetkellä kaksi meidän kolmesta papista on valmis vihkimään.

Hynynen sanoo itse olevan se kolmas pappi. Hän tulkitsee tilannetta niin, että tällä hetkellä hänellä itsellään ei ole valtuutusta vihkiä.

– Avioliiton siunaamisen voin toimittaa, mutta katson, että tässä kirkollisesa tilanteessa minulla ei ole valtuutusta vihkiä samaa sukupuolta olevaa paria.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme