Mikkeliläisille esitellään tänään lista toimia, joiden avulla kaupungin käyttötalous voitaisiin saada tasapainoon seuraavan kahden vuoden aikana.
Joulukuussa kaupunginvaltuusto asetti hallitukselle vaatimuksen selvittää, miten tämän ja ensi vuoden aikana löydetään yhteensä 7,5 miljoonan euron pysyvät säästöt.
Säästölistan on laatinut työryhmä, jota on vetänyt Finnish Consulting Groupin konsultti Eero Laesterä. Mukana ovat valtuustoryhmien puheenjohtajat sekä virkamiehiä ja kaupungin henkilöstön edustajia.
Ylläoleva lista kertoo, että säästökohteita on etsitty kaikista mahdollisista paikoista. Kaupungin aiemmat leikkaukset eivät ole onnistuneet paikkamaan vuosien aikana kertynyttä alijäämää.
Suurin syy on sote-kuluissa, jotka ovat olleet Essoten viitenä toimintavuotena yhteensä yli 57 miljoonaa euroa ennakoitua suuremmat.
Kaupunginjohtaja Timo Halosen mukaan pöydällä on nyt säästökohteita, joista on aiemmin kieltäydytty.
– Niin sanonut helpot keinot on käytetty, koko ajan mennään vaikeampaan tilanteeseen. Patu-ohjelmassa on otettu käyttöön kaikki palvelut, joihin voidaan lakisääteisyyttä loukkaamatta koskea, Halonen sanoi tiistain mediatilaisuudessa.
Toistaiseksi on kyse ehdotuksista. Kaupunginjohtajan esitys säästökohteista tulee julki torstaina ja kaupunginhallitus päättää asiasta maanantaina.
Kaupunkilaisilla lyhyt aika reagoida suunnitelmiin
Moni säästölistan kohteista osuu suoraan mikkeliläisten arkeen. Siksi luvassa on intohimoista keskustelua tärkeinä pidettyjen asioiden puolesta.
Jos ehdotukset toteutuvat, Suomenniemi menettänee sekä koulun että kirjaston, Otava kirjaston.
Toinen uimahalli suljetaan. Vielä ei tiedetä, onko se Naisvuori vai Rantakeidas.
Varhaiskasvatuksen pienimpiä yksiköitä tullaan lakkauttamaan ja laajan aukiolon päiväkoteja tulee olemaan aiempaa vähemmän. Myös päivähoidon kesäpäivystykset keskitetään, joten yhä useampi päiväkoti on kiinni tulevina kesinä.
Lähiliikuntapaikkoja karsitaan, koska niiden ylläpitoon vaadittavaa henkilökuntaa on töissä aiempaa vähemmän.
Kansalaisopiston kurssivalikoima pienenee.
Monen järjestön ja yhdistyksen saama kaupungin avustus pienenee tai loppuu kokonaan.
Viiden entisen liitoskunnan alueella toimivien aluejohtokuntien rahoitusta leikataan.
Leikkaukset on valmisteltu kolmessa kuukaudessa ja päätöksetkin on tehtävä nopeasti, jotta leikkauksia päästäisiin toteuttamaan jo tänä vuonna.
Kaupunkilaisilla ei ole juuri aikaa reagoida suunnitelmiin. Asukkaat pääsevät kommentoimaan säästölistaa tuoreeltaan tänä iltana, kun kaupunki järjestää tiedotustilaisuuden verkossa klo 17.30-19.
Liity tilaisuuteen napsauttamalla tästä.
Kaupunginjohtajan mukaan kuntalaisia kuullaan ensimmäiseksi. Poliittiset ryhmät kertovat vasta sen jälkeen, mitä ehdotuksista ajattelevat.
– Ajattelen, että vaikka aika on lyhyt, niin tässä käydään ihan aitoa keskustelua, Timo Halonen sanoo.
"Säästötavoitteista ei lipsuta", kaupunginhallituksen puheenjohtaja
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pirjo Siiskosen (kesk.) mukaan puolueet eivät ole lipsumassa säästötavoitteesta.
– Suurimmasta osasta isoja leikkauskohteita vallitsee jo nyt yksimielisyys. Joidenkin pienempien kohteiden merkitys on hyvin korkealla joidenkin ryhmien agendalla, ja varmasti vielä neuvottelemme ennen yksityiskohtaisten ratkaisujen tekemistä.
Yhtä mieltä ollaan esimerkiksi toisen uimahallin sulkemisesta.
– Nyt keskustelua käydään siitä, että kumpi se voisi olla. Löytyykö ratkaisuja, joissa joku toinen toimija vastaisi uimahallista ja kaupunki tukisi toimintaa niin, että se säilyisi kohtuuhintaisena.
Nyt esitettyjen säästökeinojen lisäksi on laadittu toinenkin lista, jolle on kerätty lisäselvittelyä vaativia kohteita.
Listalta löytyvät muun muassa Pelastuslaitoksen rakennusten myyminen, vesilaitoksen yhtiöittäminen, ruoka- ja puhtauspalveluiden ulkoistaminen sekä jo pitkään keskustelussa ollut energiaomaisuuden myynti.
Jos kaikista ensisijaisella säästölistalla olevista toimista ei päästä yksimielisyyteen, on säästöjä mahdollista etsiä jatkoselvitettävien kohteiden joukosta.
Voit keskustella aiheesta 16.3.2022 klo 23.00 saakka.
Muokkaus 15.3.2022 klo 18.36: Faktalaatikossa vaihdettu tuntikehystunti vuosiviikkotunniksi. Sivistysjohtaja tarkensi termiä kaupungin keskustelutilaisuudessa.
Korjaus 16.3.2022 klo 14.22: Korjattu faktalaatikossa olevaa säästöehdotusten kokonaissummaa. Aiempi luku kertoi vain täksi vuodeksi ehdotettujen kertaluontoisten säästötoimenpiteiden summan.