Hyppää sisältöön

Kuopion museo jatkaa kansainvälistä linjaa: syksyllä avautuu näyttely Julius Caesarista

Syyskuussa avautuvassa Julius Caesar-näyttelyssä on runsaasti alkuperäisesineistöä Italiasta. Näyttely saa maailman ensi-iltansa Kuopion museossa.

Kuopion museon ja kaupunginkirjaston uusi lisäosa Kantti.
Kuopion museossa avautuu syyskuussa 2022 Julius Caesarista kertova näyttely. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Helmi Nykänen

Uudistuneessa Kuopion museossa avautuu Julius Caesarista kertova näyttely syyskuussa. Kokonaisuus sisältää vt. museonjohtaja Helka Väisäsen mukaan paljon alkuperäisesineistöä Italiasta sekä pienen osan aikakauden esineistöä Suomesta, Museoviraston kokoelmista.

– Tämä on sillä tavalla poikkeuksellinen, että en muista omalta uraltani, että olisi ollut tällaista esineistöä esillä näillä leveysasteilla, Väisänen sanoo.

Julius Caesar on yksi Rooman historian vaikutusvaltaisimpia ja merkittävimpiä henkilöitä. Jälkimaailma tuntee hänet ovelana poliitikkona, taitavana puhujana ja armottomana johtajana, joka valloitti Gallian ja jonka elämä päättyi salamurhaan.

Julius Caesar patsaana
Kuopion museon Julius Caesar -näyttelyn esineistä suurin osa on alkuperäisesineistöä Italiasta ja pieni osa aikakauden esineistöä Suomesta. Kuva: Kuopion museo

Caesarista kertova näyttely nähdään ensimmäistä kertaa maailmassa juuri Kuopiossa. Vielä ei Väisäsen mukaan tiedetä, minne näyttely siirtyy Kuopiosta vuoden päästä keväällä.

Näyttely jatkaa uudistuneen Kuopion museon kansainvälistä linjaa. Se on kiertonäyttelyitä tuottavan italialaisen Exponan ja Contemporanea Progettin käsialaa.

Remontoidun museon ensimmäinen näyttely kertoi Leonardo da Vincistä ja tällä hetkellä siellä on nähtävillä palkitun brittiläisen valokuvataitelijan Levon Bissin hyönteismuotokuvia.

Leonardo da Vinci -näyttelyn kävijäluvut olivat Väisäsen mukaan erinomaiset.

– Pyrimme tarjoamaan elämyksellisiä näyttelyjä, jotka vetävät kävijöitä. Uskon, että Julius Caesar kiinnostaa sekä kuopiolaisia että muualtakin tulevia, Väisänen sanoo.

Lue myös:

Täysin uudistettu Kuopion museon vanha puoli avaa ovensa vappuun mennessä – näyttelyssä on paljon uutta, mutta mammutista ei ole luovuttu

Suosittelemme sinulle