Hyppää sisältöön

Vaasalaisten onnellisuus kasvoi viime vuonna pykälän verran – enemmistö luottaa parempaan huomiseen

Onnellisuuskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Vaasalaisten onnellisuus hämmästyttää tutkijaa. Vaasalaiset ovat luottavaisia tulevaisuuden suhteen.

Ystävykset kävelyllä meren jäällä.
Vaasalaisten onnellisuusaste hämmästyttää onnellisuustutkijaa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Sebastian Björklund

Vaasassa vuoden 2021 lopulla toteutetun onnellisuuskyselyn mukaan asukkaiden onnellisuus on lisääntynyt. Asteikolla 0–100 vaasalaisten onnellisuutta kuvaava luku on 74. Vuonna 2020 luku oli 73.

Uudessa tutkimuksessa ei näy vielä Venäjän aloittaman sodan vaikutukset.

Onnellisuustutkija psykologian emeritusprofessori Markku Ojasta vaasalaisten onnellisuusaste hämmästyttää.

– Vaasalaisten odotukset tulevaisuudesta ovat säilyneet myönteisinä pandemiasta huolimatta, mikä kertoo sopeutumisesta. Ihmisten myönteisyys on ihmeellinen asia, toteaa Ojanen.

Venäjän aloittama sota ja ukrainalaisten tilanne voi herättää pelkoa, epävarmuutta ja ahdistusta ja samalla voi tuntua väärältä nauttia elämästä, iloita tai tuntea onnellisuutta.

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyryn mukaan tulosten julkaisua pohdittiin tarkasti.

– Toivomme kuitenkin, että tämän tutkimuksen positiiviset tulokset voivat luoda uskoa siihen, että myös tästä selviämme yhdessä ja toisiamme tukien – huolehtien omasta ja läheisten jaksamisesta sekä auttaen ukrainalaisia omien mahdollisuuksien mukaan, toteaa Häyry.

Onnellisuuskyselyn mukaan enemmistö, eli 77 prosenttia vaasalaisista luottaa tilanteen palautuvan entiselleen pandemian jälkeen. Ojanen muistuttaa, että toiveikkuus ja optimismi ovat ihmiselle luontaisia voimavaroja, jotka auttavat selviytymään vaikeuksista.

– Ne ovat onnellisuutta suojaavia asioita. Siksi onnellisuuden tunteita ei tulisi häpeillä, vaikka ympärillä olisi surua ja kärsimystä. Myönteisyys saa ihmiset pitämään huolta itsestään. Onnellinen ja hyvinvoiva jaksaa auttaa myös muita.

Myös tyytyväisyyttä kaupungin tarjoamiin palveluihin mitattiin

Vuosittainen onnellisuuskysely selvittää ja mittaa paitsi vaasalaisten kokeman onnellisuuden tasoa myös asukkaiden tyytyväisyyttä kaupungin tarjoamiin palveluihin. Kyselyssä 67 prosenttia arvioi kaupungin kehittyvän tällä hetkellä parempaan suuntaan.

– Vaasan kaupunki ja useat palvelut saivat parempia arvioita kuin edellisessä kyselyssä. Palveluissa suunta on kauttaaltaan myönteinen, erityisesti työllisyyspalveluissa, mutta toki parantamisen varaa on edelleen, Ojanen toteaa.

Verkossa toteutettuun Vaasan onnellisuuskyselyyn vastasi kaikkiaan 1081 vaasalaista. Edellisen vuoden kyselyssä vastaajia oli 478. Onnellisuuskyselyn tuloksiin voi tutustua tästä (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Suomi on jälleen maailman onnellisin maa – koronasta huolimatta!

Vaasa mittaa taas kaupunkilaistensa onnellisuutta – tuloksia käytetään tekoihin onnellisuuden lisäämiseksi

Vaasa jatkaa onnellisuuden tavoittelua – imagokampanjassa onnellisimmaksi valittu Sebastian da Costa: "Minä ja Vaasa, meillä on syvä suhde"

Suosittelemme sinulle