Suomessa saatiin eilen keskiviikkona taas uusi todistus siitä, miten boikotti puree venäläisiin taiteilijoihin. Tapahtuma-alan yritys Live Nation Finland perui pietarilaisen St Petersburg Festival Ballet’n Suomen vierailun. Kiertueen piti alkaa Kuopiosta ja pysähtyä muun muassa Tampere-taloon.
Tampere-talo on Pohjoismaiden suurin kongressi- ja konserttikeskus, ja sitä johtava Paulina Ahokas on tehnyt pitkään yhteistyötä venäläisten esiintyjien ja promoottorien kanssa. Ennen Tampere-taloa Ahokas johti suomalaisen musiikin vientiorganisaatiota Music Export Finlandia. Tampere-talon lisäksi Ahokas on Tampereen oopperan johtaja. Se puolestaan tuo Tampereelle muun muassa balettivierailuja.
– Emme voi eikä meillä ole valitettavasti mitään mahdollisuutta tehdä tällä hetkellä yhteistyötä näiden isojen venäläisten talenttien ja oopperatalojen kanssa, Ahokas toteaa.
Venäjän suuret ooppera- ja balettitalot, kuten Moskovan Bolshoi ja Pietarin Mariinski-teatteri, ovat joutuneet kansainväliseen boikottiin, ja niiden vierailut on peruttu maailmalla. Molemmat teatterit ovat voimakkaasti kytköksissä Putinin hallintoon.
Mariinski-teatterin pääjohtajan ja taiteellisen johtajan Valeri Gergijevin ura on käytännössä lännessä ohi, sillä hän on Putinin tukija. Gergijev ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, vaikka häntä painostettiin siihen lännessä.
Tilanne näkyy konkreettisesti myös Suomessa, sillä Mikkelin musiikkijuhlat lopetti vuosikymmeniä kestäneen yhteistyön Gergijevin kanssa maaliskuun alussa.
Ahokas toteaa, että Tampere-talon täytyy osallistua Putinin politiikan täydelliseen tuomitsemiseen.
– Meillä on velvollisuus ja tarve toimia myös äärimmäisen vahvojen pakotteiden välineenä.
Ne eivät koske kuitenkaan kaikkia venäläisiä esiintyjiä. Tampere-talo haluaa pitää ovet auki yksittäisille venäläisille taiteilijoille tapauskohtaisesti.
– Olemme ottaneet Tampere-talolla sen linjan, ettemme buukkaa nyt venäläisiä baletteja tai orkestereja. Ja sitten meidän pitää joka kerta todella varovaisesti ja harkiten tehdä se päätös, että mitä me teemme yksittäisten taiteilijoiden kanssa, Ahokas toteaa.
Samalla Ahokas tuntee surua venäläisiä kollegoja kohtaan.
– Tilanne särkee sydämen, sillä nämä venäläiset ihmiset ovat todella läheisiä ystäviä ja rakkaita, Ahokas sanoo
Ahokas muistuttaa, että kysymys suhtautumisesta venäläisiin taitelijoihin on äärimmäisen monimutkainen, eikä siihen ole yhtä mustavalkoista vastausta.
Ahokas korostaa kriisitilanteessa kulttuurivaihdon merkitystä. Hän puhuu Tallinn Music Weekin perustajasta ja vetäjästä Helen Sildnasta.
– Sildna muistutti siitä, että silloin kun virolaiset keräsivät voimaa ja rohkeutta tehdä vastarintaa Neuvostoliiton aikana, mikään ei ollut niin tärkeää kuin kulttuurivaihto.
Viro itsenäistyi vuonna 1991, kun Neuvostoliitto oli alkanut hajota.
Ahokas uskoo, että yksittäisten venäläistaiteilijoiden vierailut Suomessa voivat edesauttaa muutosta.
– Meidän täytyy rakentaa toivon kipinää ja viestinvaihtoa, jotta venäläiset taiteilijat pääsisivät edes länsimaisen uutisoinnin piiriin. Eri asia tietysti on, että pääsevätkö he?
Kansallisooppera - ja baletti ei boikotoi kansallisuuden mukaan
Venäläistaiteilijoiden boikottia lännessä on seurattu myös Suomen kansallisoopperassa ja -baletissa. Pääjohtaja Gita Kadambin mukaan talossa kohdellaan kaikkia kansalaisuuksia yhdenvertaisesti.
– Yleinen kantamme on se, ettemme edelleenkään lähde tässä kohtaa boikotoimaan ketään kansalaisuuden mukaan.
Talon ohjelmistoon ei ole Kadambin mukaan tulossa muutoksia Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen seurauksena.
– Tarkistamme tottakai kaikki Venäjä-kytkökset tällä hetkellä tavarantoimituksesta lähtien, mutta niiden perusteella ei ole löytynyt mitään sellaista, mihin tarvitsisi nyt reagoida.
Venäläistaiteilijoiden boikotit lännessä ovat kulminoituneet ennen kaikkea klassisen musiikin tähtisolisteihin ja kapellimestareihin.
– Meillä ei ole muutenkaan listoilla sellaisia nimiä kuten Gergijev tai Anna Jurjevna Netrebko. Toki silloin ottaisimme aktiivisesti kantaa tällaisiin Putinin linjaa kannattaviin taiteilijoihin.
Venäläinen Netrebko on yksi maailman johtavista tähtisopraanoista. Hänen oli määrä esiintyä Musiikkitalossa ensi syksynä, mutta lipunmyynti on toistaiseksi keskeytetty.
Kadambi muistuttaa, että Kansallisooppera- ja baletti on lähtökohtaisesti kansainvälinen yhteisö. Työntekijät edustavat 35 kansallisuutta, ja joukossa on myös venäläisiä.
Porukan kansainvälisyys näkyi Kadambin mukaan hienosti Sibelius-baletin esityksessä.
– Kaikki kansallisuudet lauloivat siellä Finlandia-hymniä. Mukana oli myös venäläisiä. Meidän on todella helppo osoittaa tukea Ukrainalle yhteisessä rintamassa. Se on lähtökohta, Kadambi sanoo.
Suhtautuminen venäläisiin taiteilijoihin ei ole näin yksiselitteinen, jos asiaa tarkastelee Helsingin kansainvälisen balettikilpailun kautta. Se pidetään touko-kesäkuussa.
Tapahtuma piti alun perin järjestää jo kaksi vuotta sitten, mutta koronapandemia on siirtänyt kisaa eteenpäin. Kilpailun järjestäjät eivät ole vielä pystyneet tekemään päätöstä venäläisten ja valkovenäläisten kilpailijoiden kohtalosta. Helsingissä seurataan, millaisia päätöksiä maailmalla tehdään vastaavassa tilanteessa.
– Teemme hallituksessa ensi viikolla päätöksen siitä, voivatko venäläiset ja valkovenäläiset tanssijat osallistua kisaan, pääsihteeri Emilia Rantalaiho sanoo.
Venäjä on baletin suurmaa ja siellä on kaksi maailman ehkä tärkeintä balettitaloa: Bolshoi ja Mariinski.
Helsingin juhlaviikoilla on tänä vuonna syytä juhlaan, sillä tapahtuma peruttiin kahtena viime kesänä koronapandemian takia. Juuri nyt näyttää siltä, että festivaali järjestetään.
Tapahtuman taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari haluaa pitää tulevan kesän ohjelmiston vielä salaisuutena. Hän ei myöskään kerro, onko siihen jouduttu tekemään muutoksia.
Juhlaviikot noudattavat Ahtisaaren mukaan venäläisten osalta EU:n linjausta.
– Emme ottaisi ohjelmistoon sellaisia instituutioita tai tahoja, jotka ovat valtion tukemia tai voimakkaasti kytköksissä Venäjän nykyjohtoon, mutta se ei koske laajemmin venäläisiä muusikoita tai esiintyjiä, Ahtisaari sanoo.
Juhlaviikot julkistaa ensi kesän ohjelman huhtikuun puolen välin jälkeen.
Tekstiä on korjattu klo 15.25. Tekstistä on poistettu lause, jossa sanottiin, että Tampere-talo on myös Tampere filharmonian kotisali, ja sinfoniaorkesterissa käydään parhaillaan läpi jo sovittuja venäläismuusikoiden vierailuja. Orkesterin intendentin mukaan näin ei ole.