Hyppää sisältöön

Öljylämmittäjille voi tulla vilu: lämmitysöljyn kysyntä pomppasi ja toimitusajat venyvät

Monessa pientalossa on öljytankki tyhjänä talven jälkeen. Täydennystä voi joutua odottamaan tavallista pidempään eli kahdesta kolmeen viikkoa.

Remontissa turhaksi jäänyt öljypolttimen katkaisin
Noin 140 000 pientaloa lämpiää öljylämmityksellä ainakin osittain. Monessa on käytössä myös muita lämmitysmuotoja. Kuva: Rami Moilanen / Yle
Petra Ketonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Öljylämmitteisessä omakotitalossa asuva on saattanut pyöritellä päätään huolesta viime viikkoina, sillä öljyn toimitusajat ovat yllättäen pidentyneet.

Yksi pirkanmaalainen omakotitalon asukas otti yhteyttä Yleen ja kertoi vaikeuksistaan saada lämmitysöljyä. Tankki oli kylmän talven jälkeen lähes tyhjä, mutta öljy-yhtiö ilmoitti, että toimitus kestäisi jopa kolme viikkoa.

Asukas pihisteli öljyä: sulki patterit ja luopui lämpimistä suihkuista. Onneksi talossa oli takka ja ilmalämpöpumppu. Lopulta öljyauto kaartoi pihaan kaksi viikkoa tilauksen jättämisestä.

Monesta yhtiöstä vahvistetaan, että lämmitysöljyn toimitusajat ovat venyneet. Johtaja Laura Lampola ST1:stä kertoo, että kysyntä pomppasi sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

– Kyse oli ehkä osin varautumisesta. Öljyn hinta lähti nousuun eikä tiedetty, kuinka korkealle se nousee. Myös sääolosuhteet ja teiden kunto ovat vaikeuttaneet toimituksia.

Lampolan mukaan kuluttajaa laskutetaan aina sillä hinnalla, joka hänelle on ilmoitettu tilaushetkellä.

Neste: polttoainepula ei uhkaa

Neste siirtyi hiljattain pidempiin toimitusaikoihin lämmitysöljyn suoratoimituksissa. Nesteen viestintä kertoo sähköpostivastauksessaan, että syinä olivat vallitseva kriisi ja talven haastavat sääolosuhteet.

Toimitusaikaa venytettiin tilauspäivän jälkeen kymmeneen päivään. Nyt tilanne on taas hieman tasaantunut, ja asiakkaille luvataan toimitus tilauspäivän jälkeen viiden päivän kuluessa.

ST1:llä lämmitysöljyn toimitusaika on normaalisti yhdestä kuuteen päivää. Helmikuun lopusta lähtien toimitusaika on ollut parikin viikkoa.

Lämmitysöljyä ja polttoaineita riittää silti Nesteen viestinnän mukaan edelleen.

– Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole näkyvissä tilannetta, että polttoaineista tulisi Suomessa pula. Tuotetoimitukset kulkevat asemille ja asiakkaille normaaliin tapaan.

Vauhtia lämmitysmuodon vaihtoon?

Tyhjenevä öljysäiliö voi herättää pohtimaan, olisiko lämmitysmuodon vaihdon paikka. Tämän vuoden alusta öljylämmityksestä luopujan kotitalousvähennystäkin on korotettu. Lämmitysenergia Yhdistyksen puheenjohtaja Arto Hannula ei kuitenkaan usko, että toimitusaikojen venyminen sinänsä vauhdittaisi muutoksia.

– En usko, että se vauhdittaa, koska sähkökin on kallista. Lisäksi useimmat öljylämmittäjät ovat tottuneet tilaamaan öljyä hyvissä ajoin ennen sen loppumista.

Lämmitysenergia Yhdistys on lämmityslaiteasennuksia tekevien liikkeiden urakoitsijajärjestö. Sen tietojen mukaan Suomessa lämpiää öljyllä noin 140 000 pientaloa. Lisäksi on jokunen kymmenen tuhatta muuta öljylämmityskohdetta.

Kysyimme lämmitysöljyn saatavuudesta ja toimitusajoista myös Teboilista, mutta yhtiöstä ei kommentoitu asiaa. Oy Teboil Ab on venäläisen öljyjätti Lukoilin tytäryhtiö.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella lauantaihin 19. maaliskuuta kello 23:een asti.

Lue lisää:

Venäjän hyökkäys lisäsi bensan hamstrausta lähinnä vain ensipäivinä – Ivalossa pidetään varmuusvarastoja erityisesti kelkkailun takia

Puupolttoaineen kysyntä nostaa kaukolämmön hintaa

Suosittelemme