Hoitajien työtaistelu-uhka laajenee. Hoitajajärjestöt Tehy ja Super jättivät torstaina uuden lakkovaroituksen 13 sairaanhoitopiiriin.
Järjestöjen mukaan lakko koskisi sairaanhoitopiirejä ja osaa niiden omistamista tai niitä lähellä olevista yhtiöistä ja osuuskunnista.
Lakko kestäisi kaksi viikkoa ja sen piirissä olisi kaikkiaan noin 40 000 hoitajaa. Lakko alkaisi 1. huhtikuuta ja päättyisi 15. huhtikuuta.
– Sovitteluprosessi on viime päivät edennyt tahmeasti lupaavan alun jälkeen. Isoja asioita on täysin auki, kuten esittämämme sote-alan pelastusohjelma. Näin siitä huolimatta, että sote-ala huutaa ratkaisuja hoitajapulaan. Kevan mukaan lähivuosina esimerkiksi eläköityy yli 30 000 sairaanhoitajaa ja lähihoitajaa, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanovat tiedotteessa.
"Työtaistelu-uhat ylimitoitettuja"
Hoitajajärjestöt ovat aiemmin uhanneet suppeammalla lakolla, joka olisi koskenut kuutta sairaanhoitopiiriä. Työriitaa on ratkottu muun muassa valtakunnansovittelijat johdolla.
Lakkoa ehdittiin työ- ja elinkeinoministeriö päätöksellä lykätä kahdella viikolla huhtikuun alkuun.
Kunta-alan ja hyvinvointialueiden työnantajajärjestö KT pitää työtaistelu-uhkia täysin ylimitoitettuina tilanteeseen nähden.
– Meillä on paraikaa työriidan sovittelu käynnissä valtakunnansovittelijan johdolla. Nyt pitäisi keskittyä siihen ja nimenomaan hakemaan kompromissia. Tässä ei nyt tarvita mitään uusia, kuntalaisten palveluita heikentäviä työtaistelu-uhkia enempää, sanoo KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.
Hänen mukaansa mahdollisesti laajentuva lakko tarkoittaisi, että suomalaisten terveyspalvelut heikkenisivät hyvin voimakkaasti.
– Korostan sitä, että kunta-alan henkilöstö on kyllä palkankorotuksensa ansainnut, mutta nyt nämä esitetyt vaatimukset ovat niin suuria, että suomalaisella hyvinvointiyhteiskunnalla ja veronmaksajilla ei ole siihen varaa.
Jalonen sanoo, että kiistakysymyksissä, kuten palkankorotusten tasossa, ei ole toistaiseksi edetty.
Tehyn Rytkönen: Laitoimme seuraavan vaihteen silmään
Tehyn puheenjohtaja MIllariikka Rytkönen kuvaa kahdeksatta päivää jatkuvan sovittelun seisovan telineissään. Hänen mukaansa valtavan hoitajapulan ratkaisemisesta ei ole vielä edes keskusteltu ja painetta tarvitaan laajennetun lakon muodossa lisää.
– Me laitoimme seuraava vaihteen silmään.
Hoitajajärjestöt vaativat alalle omaa palkkaohjelmaa: 3,6 prosentin palkannostoa yleisen palkankorotuksen päälle vuosittain viiden vuoden ajan. Työnantajapuoli on pitänyt palkkavaatimuksia aivan liian suurina.
Tehyn Rytkönen puolustaa vaatimuksia, jotka kohdistuvat sekä työntajajärjestöön, että hallituksen kehysriiheen.
– Kyllä me tarvitaan pelastusohjelma Suomeen. Palkaohjelma, jolla me pelastetaan meidän sotesektori. Se tarkoittaa kyllä sitä, että sekä työnantajan että valtion täytyy kaivella lisää rahaa.
Ministeriöllä jälleen mahdollisuus lykätä lakkoa
Ministeriöllä on mahdollisuus lykätä myös nyt annetun lakkovaroituksen mukaista työtaistelua kahdella viikolla.
Jos näin tapahtuisi, kuutta sairaanhoitopiiriä koskeva lakko voisi alkaa huhtikuun alussa ja nyt ilmoitettu, laajempi työtaistelu voisi alkaa sen jälkeen huhtikuun puolivälissä.
Kuntasektorin sopimusneuvottelut keskeytyivät helmikuun lopussa Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ilmoitukseen, ettei sovulle ole edellytyksiä.
Uusi lakkovaroitus koskee seuraavia sairaanhoitopiirejä ja organisaatioita:
- Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä,
- Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (lukuun ottamatta Kysteri-liikelaitos),
- Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä,
- Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä,
- Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä,
- Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (lukuun ottamatta Keski-Suomen seututerveyskeskus),
- Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä,
- Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä,
- Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä,
- Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä,
- Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä,
- Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä,
- Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymä,
- Järvi-Suomen Terveys Oy, Docta Oy, Tervia Osaajat Oy, Pohjois-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon osuuskunta sekä Kaiku24 Oy.
- Lisäksi Seure Henkilöstöpalvelut Oy:n sekä Sarastia Rekry Oy:n terveydenhuoltoalan työtehtävät, joita suoritetaan yllä mainituissa lakon kohdeorganisaatioissa.
Ministeri Lindén vedonnut lakon estämiseksi
Järjestöjen tiedotteen mukaan lakkokohteissa annetaan suojelutyötä välittömään hoitoon potilaiden hengen turvaamiseksi tai pysyvän vakavan vammautumisen estämiseksi.
Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén on vedonnut hoitajia koskevan työriidan molempiin osapuoliin, jotta kompromissi löydettäisiin ja lakot peruuntuisivat. Lindénin mukaan työtaistelulla olisi vakavat seuraukset, kun sairaanhoitopalvelut ovat muutoinkin hyvin kuormittuneita koronapandemian vuoksi.
Lakkovaroituksia on annettu myös laajemmin kunta-alalla. Kunta-alan sopimuskausi päättyi 28.2.2022 eikä työrauha ole ollut voimassa 1.3. alkaen.
Lue lisäksi: