Hyppää sisältöön

Maatalouden ahdinko syvenee sodan seurauksena – juvalainen maitotilallinen: "Varmasti jossain tulee nälkä, ja siksi nyt on syytä reagoida"

Maatilojen kustannukset ovat nousseet jo ennen Venäjän aloittamaa sotaa Ukrainassa. Mutta sota on tehnyt tilanteen entistä raskaammaksi. Valtiolta kaivataan nyt apua, jotta suomalainen ruokatuotanto saadaan turvattua.

Maatalousyrittäjä Janne Puttonen vakavan näköisenä kuvattuna navetassa.
Koronapandemian ja Ukrainan sodan yhteisvaikutukset vetävät juvalaisen maitotilallisen Janne Puttosen vakavaksi. Kuva: Petri Vironen / Yle
Petri Vironen,
Milka Krogerus
Avaa Yle-sovelluksessa

Juvan Hatsolassa sijaitseva Purholan maatila on nähnyt Ukrainan sodan vaikutuksen realisoituvan monella tavalla.

Ensimmäinen isku tuli henkilöstöön: Kaksi työntekijää taistelee parhaillaan Ukrainassa maansa puolesta. Samaan aikaan koronapandemia ja sodan vaikutukset näkyvät viljan, bensan ja lannoitteiden hinnoissa.

Maitotilan isäntä:"Kotieläintilat pidettävä toiminnassa."

Puttosen mukaan pienessä ajassa polttoöljyn hinta on tuplaantunut ja rehuviljan ja lannoitteen hinta on noussut 2,5-kertaiseksi. Purholan maitotilalla tämä merkitsee yli 150 000 euron nousua kustannuksiin.

– Kustannusten nousu on ihan järkyttävää. Toistaiseksi on vielä pystytty toimimaan, mutta jos jotain korjausta ei tule, alkaa monella yrittäjällä tulla kylmät oltavat.

Valtio pohtii parhaillaan tukitoimia, joilla kotimainen tuotanto pyritään turvaamaan. Mutta Puttosen mukaan kyse on vain väliaikaisista ratkaisuista.

– Tukitoimien tarkoituksena on varmistaa, että tämän vuoden kylvöt tulisi tehtyä, että saataisiin pelloilta ruokaa. Mutta pitkässä juoksussa raha pitää tuottajille tulla markkinoilta.

Lehmä makoilee navetassa.
Yrittäjä Janne Puttonen muistuttaa, että mikäli karjasta tiloilla luovutaan, tuotantoa on lähes mahdoton käynnistää uudelleen. Kuva: Petri Vironen / Yle

Suomalainen ruokatuotanto on huoltovarmuuden peruspilareita. Mikäli kustannukset jatkavat nousuaan, Puttonen pelkää maatilojen joutuvan tekemään peruuttamattomia päätöksiä.

– Varmasti jossain tulee nälkä ja siksi nyt on syytä reagoida.

Juvalla ei ainakaan olla painamassa paniikkinappulaa, vaikka tilanne alkaakin näyttää uhkaavalta.

– Rehua on varastossa, bensaa tankissa ja rahaakin vielä tilillä, mutta tilanne on silti kestämätön. Ei ole muuta ratkaisua: rahaa on jostain tultava.

_Mitä mieltä olet suomalaisen maatalouden ahdingosta?
Voit keskustella aiheesta perjantaihin 18.3. klo 23:een saakka.
_

Suosittelemme