Hyppää sisältöön

Microsoft rakentaa Suomeen uuden datakes­kusa­lueen, tontit Espoossa ja Kirkkonummella – Fortumin asiakkaille päästö­töntä kauko­lämpöä

Kyseessä on maailman suurin datakeskusten hukkalämmön talteenottoprojekti ja tiettävästi yksi Suomen historian suurimpia yksittäisiä ICT-investointeja.

Keilalahden siluetti heijastuu peilityyneen merenpintaan.
Espoon Keilaniemen yritysrypäs, rakennukset vasemmalta Fortum ja Microsoft, Kotimaan energia, TietoEVRY, Kone ja Valmet. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Saara Hirvonen,
Jarmo Koponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Microsoft rakentaa uuden datakeskusalueen pääkaupunkiseudulle ja Fortum sen yhteyteen suuren mittaluokan hukkalämmön kierrätyksen kaukolämpöverkkoon, Fortum tiedottaa. Kyseessä on maailman suurin datakeskusten hukkalämmön talteenottoprojekti, joka on tiettävästi yksi Suomen historian suurimpia yksittäisiä ICT-investointeja.

Uusi datakeskusalue tarjoaa suomalaisille julkisen sektorin organisaatioille, yrityksille sekä yksityishenkilöille pilvipalveluja. Asiakkailla on mahdollisuus säilyttää myös datansa Suomessa ja hyödyntää pilvipalveluita alhaisella vasteajalla.

– Datakeskuksissa on paljon laskentakapasiteettia. Meidän päätehtävämme on varmistaa, että tämä tieto on turvassa ja nopeat datayhteydet toimivat. Lisäksi asiakkaillamme on jatkossa mahdollisuus valita datapaikakseen Suomi, mikä on tärkeää monille asiakkaillemme, sanoo Microsoftin Suomen maajohtaja Pekka Horo.

Horon mukaan Microsoft päätyi Suomeen, koska Suomi on yksi johtavista tietoyhteiskunnista maailmassa.

– Täällä on kysyntää tietoturvallisille pilvipalveluille sekä yrityksillä että julkishallinnolla. Lisäksi asiakasyritys ja valtion hallinto olivat tukemassa hanketta.

Hukkalämmöstä kaukolämpöä Espooseen, Kauniaisiin ja Kirkkonummelle

Fortum kierrättää datakeskusten palvelimien jäähdytyksestä syntyvän hukkalämmön kaukolämmöksi Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Datakeskusten tuottama päästötön hukkalämpö tulee kattamaan noin 40 prosenttia Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen noin 250 000 kaukolämmön käyttäjän lämmöntarpeesta.

Talteenoton käynnistyttyä kaikkiaan noin 60 prosenttia alueen lämmityksestä tuotetaan ilmastoystävällisillä hukkalämmöillä, joista 40 prosenttia saadaan uudesta datakeskusalueesta ja loput muun muassa puhdistetusta jätevedestä.

Valmistuessaan datakeskusten mahdollistaa 400 000 tonnin vuotuisen hiilidioksidipäästöjen pysyvän vähennyksen.

– Tämä on erittäin merkittävä investointi: taloudellisesti, energiapuolelle, mutta myös henkisesti tilanteessa, jossa on ollut puhetta maariskeistä. On epäilty, tuleeko Suomeen investointeja. Suomi on hyvä maa investoinneille ja Suomeen luotetaan, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Suomeen mahdollisesti yli 11 000 uutta työpaikkaa

Hanketta on valmisteltu useita vuosia yhdessä kaupunkien, kuntien, asiantuntijoiden ja muiden kumppanien kanssa.

– Neljä vuotta sitten kollegamme ryhtyivät etsimään datakeskustoimijaa, joka olisi valmis toteuttamaan ilmastoystävällisiä ratkaisuja ennennäkemättömässä mittakaavassa yhdessä kanssamme Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten alueella. Olen iloinen, että etsintä on nyt päättynyt, kertoo Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo.

Tänään torstaina julkistetulla uudella datakeskusalueella on keskeinen rooli Suomen digitaalisen muutoksen vauhdittamisessa. Tutkimuslaitos IDC:n arvion mukaan seuraavien neljän vuoden aikana Microsoft, sen ekosysteemi ja pilviasiakkaat voisivat yhdessä tuottaa yli 17,2 miljardia euroa uutta kumulatiivista liikevaihtoa. Lisäksi Suomeen voi syntyä yli 11 000 työpaikkaa it-alan osaajille.

– On tärkeää yhteiskunnan ja koko planeettamme kannalta, että jatkuvasti kasvavaan pilvipalveluiden kysyntään vastataan ilmaston ja energiankäytön kannalta mahdollisimman tehokkailla ratkaisuilla, sanoo Microsoftin Suomen maajohtaja Pekka Horo.

Uusi datakeskusalue liittyy osaksi Microsoftin maailmanlaajuista pilvikokonaisuutta, johon kuuluu yli 60 datakeskusaluetta, yli 200 datakeskusta ja yli 280 000 kilometriä valokuitukaapelia.

Microsoftin pilvi-infrastruktuuri palvelee yli miljardia asiakasta 140 maassa.

Tontit Espoossa ja Kirkkonummella

Fortumin mukaan rakentamaan päästään vasta sitten, kun kaikki tarvittavat luvat ja kaavat on hyväksytty.

– Kaavoituksessa on ollut kaksi tonttia, toinen on Kirkkonummella ja toinen Espoossa. Molempien kaavat on hyväksytty, sanoo lämpö- ja kylmäliiketoiminnan johtaja Timo Piispa Fortumista

Piisa toivoo, että nyt toteutettava malli laajenee myös muiden yhtiöiden lämpöverkkoihin.

– Toivotaan, että tästä löytyy uusi standardi tehdä datakeskuksia niin, että niistä tulee entistä energiatehokkaampia energian kierrätyksen ja hyötykäytön kautta.

Lue myös:

Espoo ja Kirkkonummi hamuavat jättimäisiä datakeskuksia – vastustajat ihmettelevät laskelmia keskusten ympäristöhyödyistä

Iso osa datakeskusten hukkalämmöstä menee harakoille – Espoo toivoo suuresta datakeskuksesta apua päästöjen vähentämiseen

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 18.3.2022 kello 23 saakka.

Suosittelemme