Hyppää sisältöön

Karesuvannon koululaisille valittiin väistötiloiksi muunneltava valmistalo – siitä voi myöhemmin muokata rivitalon vuokrakäyttöön

Alunperin kunta aikoi vuokrata väistötiloiksi niin sanotun viipalekoulun. Ajatuksena oli, että sellainen saataisiin nopeasti hankittua kuntaan. Todellisuus oli kuitenkin toinen.

Karesuvannon koulu
Näissä vanhoissa koulurakennuksissa pitää pärjätä vielä tämä kevät. Uusi väistökoulurakennus pitäisi valmistua elokuussa. Kuva: Marianne Ketola / Yle
Marjukka Talvitie

Enontekiön Karesuvannon sisäilmaongelmaisen koulun väistötila ratkaistaan täysin uudenlaisella tavalla. Kunta ostaa eteläpohjalaiselta valmistaloja valmistavalta Heikius Hus-talo -yhtiöltä vajaan 500 neliön koulurakennuksen pysyvänä ratkaisuna.

Kun rakennusta ei tarvita enää koulukäyttöön, se on muunnettavissa kunnan vuokrarivitaloksi, jossa on 5-6 asuntoa. Vt. kunnanjohtaja Birgitta Eira on innoissaan tulevasta monikäyttöisestä rakennuksesta.

– Se palvelee nyt ensin nämä tarvittavat vuodet koulun ja varhaiskasvatuksen väistötiloina. Rakennukseen on tulevaa varten jo integroituna esimerkiksi vesipisteitä, että siihen voidaan jatkossa muokata vuokra-asuntoja, Eira sanoo.

Väistökoulu rakennetaan nykyisen, sisäilmaongelmaisen koulun viereen tontille, josta on purettu kunnan vuokrarivitalo. Karesuvantoon kaivataan vuokra-asuntoja niin työikäisille kuin ikäihmisille. Rakennukseen tulee valmistuskeittiö, eli yhtenä ratkaisuna voi olla käyttää tiloja myöhemmin vanhusten palvelukotinakin.

Jos uusia asukkaita ei ilmene, voi kunta Eiran mukaan tarvittaessa tarjota uusia vuokra-asuntoja Karesuvannon vanhempien vuokra-asuntojen asukkaille, ja tulevaisuudessa purkaa vanhemman rivitalon.

– Tämä on joustava ratkaisu monella lailla, Eira sanoo.

Enontekiön Karesuvannon koulun havainnekuva talovalmistajalta.
Heikius Hus-talon havainnekuvassa koulu muistuttaa jo nyt rivitaloa. Kuva: Enontekiön kunta

Valmistuu syksyksi, maksaa 1,3 miljoonaa

Väistökoulu tulee maksamaan 1,3 miljoonaa euroa. Eiran mukaan hankinta pysyy budjetoidussa, ja koulu otetaan käyttöön jo ensi syksynä. Talotehdas rakentaa koulurakennuksen kokonaan kuivissa sisätiloissa, Eira kertoo.

Karesuvannon koulussa ja päiväkodissa on yhteensä noin 30 käyttäjää plus henkilökunta.

Alun perin kunta aikoi vuokrata väistötiloiksi niin sanotun viipalekoulun, ja ajatuksena oli, että sellainen saataisiin nopeasti hankittua kuntaan. Todellisuus oli kuitenkin toinen.

– Kun sitä selvitettiin, niin ei niitä Enontekiölle varsinkaan kesken vuotta ollut saatavissa. Mikään niistä viipalekouluista ei ollut muutamassa viikossa paikalle tuotavissa, tai edes keväälle käyttöön saatavissa, Eira sanoo.

Väistötiloissa voidaan toimia useita vuosia, ja samalla suunnitella uutta pysyvää koulurakennusta.

– Meillä on toinen iso asia, vanhuspalveluiden hoivayksikön rakentaminen Hettaan. Uuden koulun rakentaminen on tulossa, mutta onko se valmis -24 vai -25, riippuu siitä, miten muita hankkeita saadaan vietyä eteenpäin, Eira kertoo.

Sisäilmaongelmaisen koulun käyttöä jatketaan vielä koko kevät ja sen olosuhteita seurataan Eiran mukaan koko ajan mittauksilla.

– Jos tulee pitoisuusongelmia, niin on varasuunnitelma, mihin lähdetään nopealla aikavälillä. Alkuvuoden mittaustulokset ovat pysyneet viitearvoissa, Eira sanoo.

Lue myös: Enontekiön Karesuvannon koulu ja päiväkoti väistötiloihin mahdollisesti jo tammikuussa

Suosittelemme sinulle