Hyppää sisältöön

Toistuuko järisyttävä F1-mestaruusdraama? Jännitteet yhä olemassa – asiantuntija kertoo, miksi Mercedes-leirin puheita ei pidä kuunnella

Kun muistetaan viime F1-kauden skandaalinkäryinen päätös ja otetaan huomioon aiempaa tasaisempaa kilvanajamista lupailevat lukuisat sääntömuutokset, on uuden F1-kauden alla poikkeuksellista värinää.

Lewis Hamilton (vas.) ja Max Verstappen Abu Dhabissa F1-kauden 2021 viimeisen kisan jälkeen.
Lewis Hamilton (vas.) ja Max Verstappen ottivat radalla useita kertoja rajusti yhteen viime kaudella. Dramaattisen päätöskisan jälkeen Hamilton onnitteli rehdisti Verstappenia, mutta vetäytyi sitten pitkäksi ajaksi julkisuudesta. Kuva: Formula 1 / Getty Images
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

F1-kausi alkaa tänä viikonloppuna Bahrainin osakilpailulla. Lauantain aika-ajoja ja sunnuntain kilpailua seurataan tuttuun tapaan Ylen verkkosivuilla hetki hetkeltä.

Formula 1 -sarja elää globaalisti merkittävää nousukautta. Viime kaudella F1-sarjan katsojaluvut nousivat neljä prosenttia koko kauden mitassa. USA:ssa katsojaluvut kasvoivat Autosportin mukaan peräti 58 prosenttia.

Eikä ihme, kun muistellaan, millaista draamaa kausi 2021 piti sisällään. Kaikki huipentui Abu Dhabin skandaalinkäryiseen kilpailuun, jota seurasi lähes 110 miljoonaa katsojaa.

Lisää aiheesta: Kommentti: Ratkaistiinko F1-mestaruus Netflix edellä? Yhden sanan tulkintaero voi pelastaa nololta skandaalilta

Päätöskisassa, jonka ratkaisuista Mercedes-talli jätti turhaan kaksi protestia, Red Bullin Max Verstappen päätti Lewis Hamiltonin mestaruusputken. Hollantilainen Verstappen, 24, juhli ensimmäistä maailmanmestaruuttaan, kun hän oli ohittanut kisan ja kauden viimeisellä kierroksella seitsemän mestaruuden Hamiltonin, 37.

Mercedes vei kuitenkin nimiinsä valmistajien mestaruuden kahdeksannen kerran peräkkäin.

Kun muistetaan kaikki tämä, sekä otetaan huomioon aiempaa tasaisempaa kilvanajamista lupailevat lukuisat sääntömuutokset, on uuden F1-kauden alla poikkeuksellista virinää.

Vaikka sääntöjä on rukattu ja autot ovat käyneet läpi muodonmuutoksen, luultavimmin mestaruudesta taistelevat yhä Mercedes ja Red Bull, Hamilton ja Verstappen.

Lisää aiheesta: Animaatiot näyttävät, miten paljon F1-autot muuttuivat – näillä tavoin kisaamisen odotetaan muuttuvan

Red Bullin kuljettaja Max Verstappen ja tallipäällikkö Christian Horner Bahrainin testeissä 11.3.2022.
Röyhkeä haastaja, Max Verstappen (vas.) nousi viime kaudella mestariksi kauden viimeisellä kierroksella. Kuvassa myös Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner. Kuva: Getty Images

Hamilton teki viime kesänä sopimuksen, joka pitää hänet Mercedeksellä 2023 kauden loppuun. Verstappen puolestaan solmi kauteen 2028 jatkuvan jättisopimuksen, jolla hän ansaitsee ESPN:n mukaan 50 miljoonaa euroa kaudesta, saman verran kuin ESPN arvioi Hamiltonin vuosiansioksi.

F1-tallit pääsivät testaamaan autojaan kauden alla Barcelonassa ja Bahrainissa. F1-kausi alkaa tänä viikonloppuna Bahrainissa, Sakhirin aavikolla.

Bahrainin testien lopuksi Verstappen jysäytti voimannäytöksi nopeimman kierrosajan, yli puolen sekunnin erolla seuraaviin.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Oikeasti nopein auto vai Red Bullin PR:ää?

F1-testeistä on vaikea vetää johtopäätöksiä. Ensimmäiset todelliset osoitukset vauhdista nähdään ensimmäisissä aika-ajoissa.

Tänä vuonna autojen radikaalien muutosten takia jyrkkien oletusten tekeminen testeistä on vielä aiempaa turhempaa, sanoo Ylen F1-asiantuntija Jukka Mildh.

Ei Mercedes viime vuonnakaan osoittanut kummoista vauhtia testeissä, mutta Hamilton voitti kolme neljästä kauden 2021 ensimmäisestä kisasta.

– Testeissä kokeillaan niin monenlaisia asioita ja ratkaisuja. Sen takia on vaikea lähteä arvioimaan esimerkiksi Red Bullin suorituskykyä. Toki näyttää siltä, että heillä on vahva vire kuljettajien maailmanmestaruudesta ja valmistautuminen kauteen onnistunut hyvin moniin aiempiin kausiin verrattuna.

Mildh joka tapauksessa uskoo, että Red Bullin organisaatio on tällä kaudella entistä vahvempi. Yksi iso tekijä on, että Red Bull sai sittenkin pidettyä Hondan moottorintoimittajanaan, vaikka japanilaisvalmistajan vetäytymisestä viime kaudella uutisoitiin.

– Se oli heidän onnensa ja nopeutti auton kehittämistyötä.

Verstappenin ajama testien nopein kierros kertoo, että Red Bull pääsee viime kauden huippunopeuksiinsa. Paljon muusta, kuten luotettavuudesta, se ei kerro.

Mildhin mukaan nopeimman ajan hakeminen testien loppuun saattoi olla puhtaasti Red Bullin PR:ää tai sitten talli halusi antaa Verstappenille itseluottamusta uuden RB18-menopelin kanssa.

Max Verstappen vauhdissa Bahrainin F1-testeissä.
Max Verstappen vauhdissa Bahrainin testeissä. Kuva: Getty Images

Asiantuntija Jukka Mildh ei usko Hamiltonin puheita: "Ongelmia ja suorituskykyä peitellään"

Miten Mercedes pystyy vastaamaan Red Bullille? Tietoa ei ole juuri tihkunut.

– Kaikki tieto, mitä on tullut, on ollut salaperäistä. Sekä ongelmia että suorituskykyä peitellään, Mildh toteaa.

Teknisillä ratkaisuillaan Mercedes on kuitenkin jo huomiota herättänyt. Yksi W13-auton erikoisuuksista vaikuttaa olevan sivuponttoonien erityisen pieni koko. Ratkaisuilla pyritään vähentämään ilmanvastusta ja tehostamaan maaefektiä.

Hamilton ja tallipäällikkö Toto Wolff ovat antaneet vaisuja näkemyksiä Mercedeksen suorituskyvystä testien perusteella, mutta Mildh ei näille korvaansa lotkauta.

– Hamilton puhuu, ettei heistä ole voittajaksi ainakaan alkukaudesta, mutta en usko, että se pitää paikkaansa. Mercedes on vahva talli ja organisaatio. Sääntömuutokset ovat olleet pitkään tiedossa. Vahvat, voittamiseen tottuneet tallit ovat varmasti käyttäneet aikansa järkevästi muutokseen valmistautuessa, Mildh uskoo.

Yksi mielenkiintoinen aspekti on, että toisen kärkitallin kokoonpano muuttui. Valtteri Bottas, jonka kanssa Hamilton tuli toimeen mainiosti, siirtyi Alfa Romeolle.

Lisää aiheesta: Mikä Valtteri Bottasta, 32, motivoi, kun huipputalli vaihtui häntäpään autoon? Suomalainen lähtee F1-kauteen arveluttavasta tilanteesta

Bottaksen tilalla ajaa nyt Hamiltonin maanmies, 24-vuotias britti George Russell. Russell ajoi kolme edellistä kautta Williamsilla, mutta säväytti kaudella 2020 juuri Bahrainissa. Silloin Russell pääsi Mercedekselle tuuraamaan Hamiltonia, jolla oli koronatartunta.

Russell oli ajamassa sensaatiomaisesti voittoon, mutta Mercedeksen varikkosähläys pilasi tämän kilpailun.

George Russell ja Lewis Hamilton Bahrainin F1-testeissä 10.3.2022.
Mercedeksen junioriakatemian helmi George Russell (vas.) aloittaa ensimmäisen kautensa Lewis Hamiltonin tallikaverina. Kuva: Formula 1 / Getty Images

Sen sijaan Verstappenin tallikaverina jatkaa meksikolainen Sergio Perez, 32.

Mildhin mukaan Perezillä kesti viime kaudella liian kauan päästä sinuiksi autonsa kanssa. Nyt kritiikin kohteena olleelta Pereziltä tarvitaan vahvempaa tukea niin kuljettajien kuin valmistajien mestaruustaistossa.

Red Bullilla tai Mercedeksellä ei ole huolta kulukaton täyttämisestä – "Raha tekee rauhalliseksi"

Mistä johtuu, että nämä kaksi tallia kilpailevat oletettavasti mestaruudesta, vaikka autot ja säännöt ovat muuttuneet? Eikö nyt olisi iskun paikka muillakin talleilla?

– Olisi, mutta se kuuluu tähän lajiin, että mestarit voivat olla pitkään mestareita. Kun pääsee voittoon kiinni, se vaikuttaa formula ykkösissä tiimin toimintaan, henkeen sekä omistajien puolelta tulevaan uskoon. Tallit saavat luvan suorittaa täysillä, eikä ole poliittista kismaa, Mildh vastaa.

Mildhin mukaan nämä asiat ovat olleet pitkään selvää Red Bullille ja myös Mercedes on yksinkertaistanut johtamistaan ja omistajuusrakennettaan. Monet muut tallit joutuvat kamppailemaan omistustensa ja rahoitustensa kanssa.

Mildhin mukaan kaksikon vahvuus perustuu myös siihen, että Mercedes ja Red Bull ovat tehdastalleja ja heillä on omat moottorinsa. Toki Mercedeksen moottoreita käyttävät myös asiakkuustallit Aston Martin, Williams ja McLaren, Hondan moottoreilla ajaa myös Red Bullin kakkostalli AlphaTauri.

Max Verstappen ja Sergio Perez Bahrainin F1-testeissä 10.3.2022.
Max Verstappen (vas.) ja Sergio Perez aloittavat Red Bullilla toisen yhteisen kautensa. Kuva: Formula 1 / Getty Images

Viime kaudella F1:ssä kulukatto rajoitti tallien rahankäytön 145 miljoonaan dollariin. Täksi kaudeksi kulukatto laski 140 miljoonaan eli noin 128 miljoonaan euroon. Aivan kaikkea kulukatto ei kuitenkaan sisällä, kuten kuljettajien palkkioita ja markkinointia.

Vahvoilla ykköstalleilla, ainakin Red Bullilla, Mercedeksellä ja Ferrarilla, kulukatto on varmuudella täysimääräisesti käytössä. Se on Mildhin mukaan ihannesumma, johon tallien tulee pyrkiä.

Esimerkiksi Mercedeksen omistajat ovat sitoutuneet talliin pitkäjänteisesti ja tallissa voidaan luottaa, että kulukatto on maksimaalisesti käytössä myös kaudella 2023.

– Raha tekee rauhalliseksi. Jos tiedät, että budjetti on käytössä, se antaa mahdollisuuden tehdä asioita suunnitelmallisemmin, Mildh kuvailee.

Kuka nousee taustalta? Mildh uskoo, että AlphaTauri voi yllättää

Viime kaudella Ferrari oli valmistajien pisteissä kolmas ja McLaren neljäs. Nyt talvitestien perusteella Ferrari osoitti varsin vahvaa virettä, kun taas McLarenilla teknisiä murheita riitti.

Mildh nostaa kolmospaikan haastajaksi Red Bullin kakkostallin AlphaTaurin. Viime kaudella AlphaTauri oli valmistajien taulukossa kuudes. Edellä mainittujen lisäksi sen edelle kiilasi Alpine.

– AlphaTaurin Pierre Gaslyn näytöt ovat olleet merkittäviä ja testitkin menivät ihan ok, Mildh huomauttaa.

Red Bullin talleissa 2017 lähtien ajanut Gasly, 26, voitti uransa ensimmäisen GP:n kaudella 2020 Monzassa. Viime kaudella hän oli parhaimmillaan kolmas.

– McLarenilla olisi nyt hyvät resurssit käytettävissään ja erittäin hyvät kuljettajat. Varsinkin Lando Norris on lyönyt itsensä läpi, Mildh jatkaa.

Lando Norris ennen kauden ensimmäistä F1-viikonloppua Bahrainissa 17.3.2022.
Lando Norris säväytti viime kaudella ajamalla neljästi palkintopallille. Hän oli parhaimmillaan toinen, Italian GP:ssä. Kuva: Getty Images

McLarenin kehitys alkoi viime kaudella olla jopa ilmiömäistä, sanoo Mildh. Testien ongelmat kuitenkin nostavat ilmoille kysymyksen, onko McLaren kyennyt reagoimaan sääntömuutoksiin tarvittavalla tavalla ja kuinka merkittäviä tallin tekniset murheet ovat.

Ferrari pystyi ajamaan sekä kierrosmäärällisesti että kierrosaikojen perusteella vahvat testit. Lisäksi Mildh kehuu Ferrari-kaksikon Carlos Sainz ja Charles Leclerc yhteispeliä.

– Ferrarin olisi jo aika nousta kärkitaistoon, sitähän odotetaan kuin kuuta nousevaa. Tässä voisi olla se mahdollisuus.

Alta löydät vielä kauden 2022 tallit/kuljettajat sekä kisa-aikataulun.

Lue lisää:

Animaatiot näyttävät, miten paljon F1-autot muuttuivat – näillä tavoin kisaamisen odotetaan muuttuvan

Mikä Valtteri Bottasta, 32, motivoi, kun huipputalli vaihtui häntäpään autoon? Suomalainen lähtee F1-kauteen arveluttavasta tilanteesta

Venäläiskuljettaja Nikita Mazepin ulos formula ykkösistä

Kommentti: Ratkaistiinko F1-mestaruus Netflix edellä? Yhden sanan tulkintaero voi pelastaa nololta skandaalilta

Suosittelemme