Hyppää sisältöön

Koirabuumi kasvattaa yhä lemmikeille tarkoitettujen palveluiden määrää – koirien "puuhamaassa" voi treenata vaikka nenätyöskentelyä

Kauhajoella ideoitiin toimintakenttä, missä koira ja omistajansa voivat touhuta koiralle luontaisin tavoin. Taustalla on korona-aikana kasvanut lemmikkien määrä ja eloa rajoittaneet kokoontumisrajoitukset.

Koirien hyvinvointipalveluille on kasvava tarve, Kauhajoelle rakennettiin koirien puuhamaa
Tuomo Rintamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronavuosien mukana tuli koirabuumi, mutta kokoontumisrajoitusten mukana lieveilmiö; pennut eivät päässeet harjoittelemaan koirien yhteiselämää ja uudet koiranomistajat jäivät vaille kokeneempien vertaistukea.

Koska koirien ja koiranomistajien mahdollisuudet yhteiseen harrastamiseen ovat vähentyneet rajoitusten takia, koirien hyvinvointipalvelujen kysyntä kasvaa.

Kauhajoella Suupohjan koulutuskuntayhtymä Vuoksin eläintenhoitajaopiskelijat ja opettajat ideoivat koirille toimintakentän eli oman "puuhamaan".

Eläintenhoitaja Kati Vainikan mukaan tavoite on koirien hyvinvoinnin parantaminen.

– Toiminnat on suunniteltu niin, että koirat pääsevät toteuttamaan omia luontaisia käyttäytymistarpeitaan, Vainikka sanoo.

Lue seuraavaksi: Koiraa ei voi ottaa vain koronakaveriksi, vaan sitä pitää myös kouluttaa – Kennelliitto on huolissaan koirabuumin lieveilmiöistä

Vieraat ihmiset pelottavat

Yksinolo voi olla koiralle vaikeaa, kun ihmiset palailevat etätöistä työpaikoille.

– Ehkä suurimmat ongelmat ovat siinä, että koirat ovat olleet yksin kotona. Myös se, että ei ole päästy mukaan tapahtumiin tai koiran kanssa harrastuuksiin rajoitusten takia. Vieraat ihmiset voivat olla hieman pelottavia, Vainikka sanoo.

Lue seuraavaksi: Koiranpennut ohittivat vauvat tilastoissa ensimmäistä kertaa – Ylen Pentuliven suosio kertoo korona-ajan koirabuumista

Viivi Viljamaa opiskelee Vuoksissa eläintenhoitajaksi. Hänen noin neljävuotias rescuekoiransa Costa muutti Suomeen pietarilaiselta koiratarhalta ja ihmisiin luottamista pitää vielä opetella.

– Tällä hetkellä sillä on tosi vahva eroahdistus, koska se on tottunut asumaan koiralaumassa. Yksin oleminen on tosi tosi haasteellista. Pienillä vauva-askelilla mennään eteenpäin, Viljamaa sanoo.

Aiheesta voi keskustella maanantaihin 21. maaliskuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle