Hyppää sisältöön

Ensimmäinen merikontillinen kananlihaa on nyt matkalla Atrialta Etelä-Koreaan, myös sianlihan vienti Hongkongiin käynnistyi

Vientilupaprosessi Etelä-Koreaan kesti kuusi vuotta. Suomalaisen lihan valtteja Aasiassa ovat puhtaus ja turvallisuus.

Atria-kyltti Nurmon tehtaan katolla.
Etelä-Koreaan on viety sianlihaa Atrialta 1990-luvulta lähtien. Nyt matkassa on ensimmäinen siipikarjanlihaerä. (Arkistokuva) Kuva: Juha Kemppainen / Yle
Päivi Rautanen

Atria on aloittanut siipikarjanlihan viennin Etelä-Koreaan.

Ensimmäinen toimitus on lastattu ja lähetetty määränpäähän.

Matkaan lähti merikontillinen eli noin 23 000 kiloa kananlihaa. Vienti aloitettiin kanan jalkaosilla, jotka ovat Etelä-Koreassa kysytyimpiä kanatuotteita.

Atria sai vientiluvan Etelä-Koreaan tammikuussa. Lupaprosessi on kestänyt kuusi vuotta, selvittää Atrian vientijohtaja Heikki Tynjälä.

– Viennin aloittaminen viivästyi osin koronan vuoksi. Loppuvuodesta saimme eteläkorealaiset auditoijat tänne ja sen jälkeen lupaprosessi eteni nopeasti, Tynjälä sanoo.

Etelä-Korea on yksi Atrian pitkäaikaisimmista vientimaista. Sinne on viety sianlihaa 1990-luvulta lähtien. Viime vuonna Etelä-Korea oli Atrian toiseksi suurin vientimarkkina-alue Kiinan jälkeen.

Sianlihaa Hongkongiin

Atria on aloittanut alkuvuonna myös kuluttajapakatun sianlihan viennin Hongkongiin. Samat vientiaikeet ovat myös Japaniin.

– Hongkongissa myydään verkkokaupassa possun sisä- ja ulkofilettä sekä niskaa ja kylkeä. Aasian markkinoilla ruoan puhtaus ja turvallisuus ovat tärkeitä asioita ja he arvostavat Suomessa tuotettua, antibioottivapaata lihaa, Heikki Tynjälä kertoo.

Lue seuraavaksi:

Etla: Suomen talous kasvaa, vaikka Venäjän hyökkäys Ukrainaan leikkaa vientiä ja lisää epävarmuutta – "Ennuste voi kuulostaa optimistiselta, mutta tällä hetkellä se näyttää oikeansuuntaiselta"

Venäjälle menossa olevat rahtikontit täyttävät pian Euroopan satamia – kukaan ei halua kontteja, joita ei voi toimittaa perille

Suosittelemme sinulle