Hyppää sisältöön

Suomi valittiin viidettä vuotta putkeen maailman onnellisimmaksi maaksi

Pandemia on aiheuttanut onnettomuutta, mutta vastapainona hyvien tekojen huomattiin lisääntyneen ympäri maailman.

Ihmisiä nauttimassa rannalla aurinkoisesta säästä.
Luonto on perinteisesti yksi suomalaisten onnenlähteitä. Kuvassa ihmisiä nauttimassa kevään ensiauringosta Espoon Haukilahdessa 14. maaliskuuta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Johannes Blom
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälinen maailman maiden onnellisuutta mittaava _World Happiness Report_on jälleen julkaistu. Suomi jatkaa listan kärjessä jo viidettä vuotta putkeen.

Raportin mukaan Suomen kaula top 10 -listan seuraaviin maihin on kasvanut entisestään viime vuodesta. Kaikki Pohjoismaat pysyvät myös tänä vuonna kymmenen parhaan joukossa.

Pohjoismaita kehutaan raportissa kertoen, että "niissä on vahva sosiaalinen yhteenkuuluvuus, erinomainen tasapaino työ- ja perhe-elämän välillä sekä ilmainen koulutus ja terveydenhuolto."

Maailman onnellisimmat maat 2022

  1. Suomi
  2. Tanska
  3. Islanti
  4. Sveitsi
  5. Alankomaat
  6. Luxemburg
  7. Ruotsi
  8. Norja
  9. Israel
  10. Uusi-Seelanti

Vähemmän yllättäen raportti kertoo, että korona-aika rajoitustoimineen on kolhinut onnellisuutta ympäri maailman. Onnellisuus väheni eniten niissä maissa, joissa Covid-19-tartuntoja oli paljon ja joissa rajoitukset olivat ankarimpia.

Sota ja köyhyys olivat raportin mukaan suurimmat syyt onnettomuudelle. Esimerkiksi Afganistanissa elämänlaadulle annettujen arvosanojen keskiarvo oli vain 2,4 / 10.

Vastapainona vaikeat ajat ovat nostaneet yhteisöllisyyden arvoa: tuntemattomien auttamisen, rahan lahjoittamisen ja vapaaehtoistyön huomattiin lisääntyneen kautta maailman vuonna 2021.

Kriiseillä, kuten pandemialla, sodalla tai ilmastonmuutoksen kiihtymisellä on suoria ja konkreettisia vaikutuksia ihmisten onnellisuuteen.

Raportti toivoo poikkeusaikoina hallituksilta rohkeutta tehdä poliittisia päätöksiä, jotka tukevat ennen kaikkea kansalaisten hyvinvointia ja onnellisuutta.

Lue myös:

Suomi on jälleen maailman onnellisin maa – koronasta huolimatta!

Suosittelemme