Hyppää sisältöön

Savonlinnan tyhjiin vuokra-asuntoihin mahtuisi jopa satoja Ukrainasta sotaa paenneita

Savonlinnan kaupunki valmistautuu vastaanottamaan ukrainalaisia. Kaupungin lukuisat tyhjät vuokra-asunnot mahdollistavat majoittamisen hyvinkin nopeasti.

Savonlinnan Vuokratalot Oy:n asunto, johon on tulossa asumaan ukrainalaisia pakolaisia.
Savonlinnasta löytyy lisää tyhjiä vuokra-asuntoja hyvinkin nopeasti.
Kati Rantala

Savonlinnan kaupunki on varautunut vähintään sadan ukrainalaisen vastaanottamiseen. Kaupunginhallitus päätti alkuviikosta puolen miljoonan euron lisämäärärahaesityksestä maahanmuuttopalveluille (siirryt toiseen palveluun) ukrainalaisten tilapäiseen kotouttamiseen.

Savonlinnan kaupungin työllisyyspalvelujen päällikkö Anna Tolvanen harmittelee prosessin hitautta.

– Apua tarvitsevia ihmisiä on jo täällä. Tärkeintä on nyt huolehtia, että heillä on katto pään päällä ja ruoka, muut asiat katsomme sen jälkeen.

Savonlinnassa kerätään tavaroita lahjoituksina. SPR auttaa tyhjien asuntojen kalustamisessa, ja huonekalulahjoituksia on jo tullut.

– 35 sänkyä olemme jo saaneet, se on aivan ihana asia, Tolvanen sanoo.

Runsaasti tyhjillään olevia vuokra-asuntoja

Savonlinnassa on tällä hetkellä varattu ukrainalaisten majoittamiseen kymmenen tyhjillään olevaa vuokra-asuntoa. Savonlinnan Vuokratalot Oy:n toimitusjohtaja Hannu Kurki kertoo vapaita asuntoja olevan kaikkiaan noin 280, mutta liki 200 niistä on joko remontissa tai remontin tarpeessa.

– Saisimme ukrainalaisten käyttöön aika nopeasti noin sata asuntoa, hän arvioi.

Kurki kertoo ukrainalaisille varattujen asuntojen olevan toiveiden mukaisesti kolmioita. Kaikkien asuntojen on oltava asumiskelpoisia ja niitä remontoidaan tarvittaessa.

– Tarve asunnoille on akuutti, ja ne pitää saada nopeasti käyttöön. Siksi mitään laajempia remontteja asuntoihin ei tehdä.

Savonlinnan Vuokratalot Oy:n toimitusjohtaja Hannu Kurki.
Savonlinnan Vuokratalot Oy:n toimitusjohtaja Hannu Kurki kertoo, että ukrainalaisille nyt varatut kymmenen asuntoa saatiin katsottua päivässä. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Ensimmäinen askel on hakea tilapäistä suojelua

Asuntoihin majoitetaan tilapäistä suojelua poliisilaitokselta hakeneita ukrainalaisia. Savonlinnasta nyt varatut asunnot vuokraa Mikkelin vastaanottokeskus.

Savonlinnan kaupungin sosiaaliohjaaja Saila Vienola kertoo, että tilapäistä suojelua haetaan Mikkelin poliisiasemalta.

– Kun henkilö hakee tilapäistä suojelua, niin sen jälkeen hänellä on oikeus vastaanottopalveluihin. Vastaanottokeskuksesta he saavat terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelua ja tarvittaessa myös vastaanottorahaa.

Savonlinnassa ei ole vastaanottokeskusta. Lähin keskus sijaitsee Mikkelissä. Pieksämäelle ja Savonlinnaan aiotaan kuitenkin perustaa vastaanottopalveluita varten uudet toimipisteet.

Esimerkiksi Rantasalmella Ukrainasta sotaa paenneiden ilmoittautumisessa ja rekisteröitymisessä on havaittu haasteita.

Kirsi Hartikainen (vasemmalla) ja Saara Korpua järjestelevät ukrainalaisille pakolaisille lahjoitettuja liinavaatteita työpaja Telakan toimipisteessä Savonlinnassa.
Savonlinnan kaupungin työpaja Telakka on vastaanottanut liinavaatelahjoituksia. Kirsi Hartikainen (vas.) ja Saara Korpua kokoavat liinavaatepaketteja Savonlinnaan majoitettaville ukrainalaisille. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Täsmälahjoituksilla vältetään tavaratulva

Savonlinnassa ukrainalaisten auttamisoperaatiossa on mukana esimerkiksi kaupungin työpaja Telakka, joka on vastaanottanut muun muassa liinavaatelahjoituksia.

Kaupunkilaisten apua pyydetään täsmäkeräyksillä, jotta vältyttäisiin tavaratulvalta. Lahjoitustarpeista ilmoitetaan sosiaalisessa mediassa ja kaupungin tiedotteilla.

– Ilmoitamme esimerkiksi, että tänään voi tuoda kattiloita tai ruokailuvälineitä. Tarkoitus on, että ukrainalaiset voisivat valita itse esimerkiksi vaatteet joltakin kirpputorilta, Anna Tolvanen sanoo.

Hän kertoo myös ihmisten tarjonneen omia kalustettuja kotejaan ukrainalaisten majoittamiseen.

– Niissä tapauksissa on erikseen pohdittava vastuukysymykset ja vakuutukset.

Sosiaaliohjaaja Saila Vienola ja työllisyyspalveluiden päällikkö Anna Tolvanen tutkivat papereita Vienolan työhuoneessa Savonlinnan kaupungin maahanmuuttajapalveluiden toimipisteellä.
Savonlinnan kaupungin sosiaaliohjaaja Saila Vienola (vas.) ja työllisyyspalvelujen päällikkö Anna Tolvanen tekevät tiivistä yhteistyötä ukrainalaisten auttamisessa. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Savonlinnan seudulle on jo tullut yli sata ukrainalaista yksityisten henkilöiden järjestämillä bussikyydeillä. Osa heistä on majoittunut omien tuttaviensa tai sukulaistensa luo.

Sosiaaliohjaaja Saila Vienola muistuttaa, että myös heidän on tärkeää hakea tilapäistä suojelua.

– Tilapäistä suojelua ja vastaanottopalveluja henkilö saa niin kauan kuin hän on Suomessa tai saa oleskeluluvan jollain muulla perusteella.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 19.3. klo 23:een saakka.

Lue myös:

Linja-auto tuo liki 40 ukrainalaista turvaan vanhaan sairaalaan lähelle Suomen itärajaa, ja koko kunta ottaa heidät vastaan: "Keitot ovat valmiina"

SPR avaamassa uusia tiloja Ukrainan sodan takia – vastaanottokeskuksiin tarvitaan vapaaehtoisia

Suosittelemme sinulle