Hyppää sisältöön

Nämä neljä "uutista" Ukrainan sodasta eivät olleet totta

Asiayhteydestään irrotettujen tai täysin tekaistujen kuvien sekä videoiden esittäminen todisteina sotatapahtumista on tavallista verkon valesisältöä.

Kuvakaappaus valuutisesta, jossa Ukrainan prseidentin Zelenskyin puhetta on muokattu.
Valevideo, jossa Volodymyr Zelenskyi näytti kehottavan ukrainalaisia antautumaan, levisi keskiviikkona nopeasti somessa. Kuva: Kuvakaappaus, Grafiikka: Otso Ritonummi / Yle
Miika Koskela
Avaa Yle-sovelluksessa

Sotaa käydään valheellisen tiedon voimin.

Jo Venäjän hyökkäyksen ensimmäisinä päivinä netissä kiersi videoita, jotka oli irrotettu täysin asiayhteydestään, ja ne esitettiin reaaliaikaisina kuvauksina paikan päältä.

Tunnetuin esimerkki lienee Ukrainan puolustusvoimien jakama video, jonka väitettiin kuvaavan hävittäjätaistelusta Kiovan taivaan yllä. Muiden muassa Reuters ja BBC osoittivat sen olevan peräisin videopelistä.

Osa somessa alkunsa saaneista väitteistä on tavoittanut miljoonayleisöjä ennen kuin tietojen on osoitettu olevan virheellisiä.

Tässä jutussa kerromme, miten neljä valheellista uutista tai väitettä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan sai alkunsa ja mitä tosiasiassa tapahtui.

1. Valevideolla presidentti Zelenskyi näyttää antautuvan

Deepfake-teknologialla luotu video levisi somessa, ja hakkerit julkaisivat sen myös ukrainalaisen televisioyhtiön nettisivuilla.

Keskiviikkona sosiaalisessa mediassa alkoi levitä deepfake-teknologialla tehty video, joka esittää Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiä pitämässä puhetta. Zelenskyiä imitoiva koneääni kehottaa videolla Ukrainan puolustajia laskemaan aseensa ja palaamaan koteihinsa.

Valevideo näkyi keskiviikkona myös Ukraine 24 -televisiokanavan nettisivuilla. Lisäksi kanavan uutislähetyksen alalaidassa pyöri hetken ajan teksti, jossa virheellisesti väitettiin Ukrainan antautuvan.

Ukraine 24 kertoi Facebook-päivityksessä, että sen nettisivut ja tv-lähetys hakkeroitiin keskiviikkona. Yhtiön nettisivut ovat edelleen alhaalla.

Videon levittäminen on nyt estetty Facebookissa, Youtubessa sekä Twitterissä. Venäläisillä sosiaalisen median alustoilla video leviää edelleen.

Zelenskyi julkaisi keskiviikkona omilla somealustoillaan videon, jossa hän sanoo, että Ukraina laskee aseet vasta kukistettuaan Venäjän hyökkäyksen. Zelenskyin omaa videota on näytetty myös useilla televisiokanavilla.

2. Venäjä syyttää Ukrainaa biologisten aseiden valmistamisesta

Venäjä syyttää Ukrainaa vaarallisten taudinaiheuttajien tehtailusta Yhdysvaltain tuella. Väite päätyi Fox Newsin lähetykseen, vaikka sen tueksi ei löydy todisteita.

Venäjän ulkoministeriö julkaisi maaliskuun 6. päivä tviitin, jossa väitettiin Ukrainan valmistavan biologisia aseita. Ministeriö kertoi venäläisten joukkojen löytäneen todisteista salaisista Yhdysvaltain tukemista laboratorioista Harkovassa ja Pultavassa.

Kuvakaappaus lausunnosta, jossa Venäjä on todistavinaan, että Ukrainassa tehdään bioaseita.
Venäjän ulkoministeriö väitti valheellisesti, että Ukrainasta olisi sodan aikana löytynyt merkkejä biologisten aseiden tuotannon salaamisesta. Kuva: Kuvakaappaus, Grafiikka: Otso Ritonummi / Yle

Venäläisten uutislähetysten mukaan salaisia laboratorioita on peräti 30 eri puolilla maata. Viranomaiset Kiinassa, Iranissa ja Syyriassa ovat levittäneet valheellista väitettä edelleen.

Yhdysvalloissa teoriat salaisista bioaselaboratorioista levisivät ensin oikeistolaisessa vaihtoehtomediassa ja päätyivät lopulta Fox Newsin ajankohtaislähetyksen.

Kuvakaappaus valuutisesta, jossa Fox News uutisoi muka Yhdysvaltojen  rahoittavan kemiallisia aseita.
Fox Newsin juontaja Tucker Carlson on pitänyt esillä virheellisiä väitteitä siitä, että Ukrainassa valmisteltaisiin biologisia aseita Yhdysvaltain avustuksella. Kuva: Kuvakaappaus, Grafiikka: Otso Ritonummi / Yle

Ukrainan ja Yhdysvaltain hallituksen edustajat ovat kiistäneet valmistavansa biologisia aseita Ukrainassa.

Totta kuitenkin on, että Yhdysvallat rahoittavat ukrainalaisia laboratorioita ja niin tekevät myös EU ja Maailman terveysjärjestö WHO. Laboratoriot eivät ole salaisia ja niissä työskennellään vaarallisten tartuntatautiepidemioiden puhkeamisen torjumiseksi.

Osana sairauksien tutkimustyötä laboratoriossa käsitellään vaarallisia taudinaiheuttajia. WHO on suositellut, että Ukraina hävittäisi taudinaiheuttajat, etteivät ne joudu sodassa vääriin käsiin tai vapaudu ympäristöön.

Yhdysvaltain ulkoministeriö uskoo, että Venäjä on levittänyt tarinaa salaisista laboratorioista käyttääkseen niitä verukkeena oman kemiallisen iskun tekemiseksi Ukrainassa.

Muiden muassa BBC, The Guardian ja The New York Times ovat todenneet väitteet biologisten aseiden laboratorioista Ukrainassa perättömiksi.

3. Ukrainalaisten näyttelijöiden väitetään lavastaneen Venäjän hyökkäyksen

Videota tv-sarjan kuvauksista käytettiin todisteena siitä, että ukrainalaiset vain näyttelevät sodan aiheuttamaa kärsimystä.

Useat Venäjän hyökkäystä tukevat somekäyttäjät väittävät, että valtamedia esittää lavastettua materiaalia Venäjän hyökkäyksestä, jossa ukrainalaiset “kriisinäyttelijät” vain esittävät kärsiviä sotauhreja.

Maaliskuun alussa somessa alkoi levitä video, jossa nuorta naista ja miestä maskeerattiin tekoverellä. Videon levittäjät esittivät sitä todisteena siitä, että Ukraina olisi lavastanut koko sodan. Video on kerännyt miljoonia katseluja.

Uutistoimisto Reutersin mukaan video liittyy oikeasti ukrainalaisen Contamin -tv-sarjan kuvauksiin joulukuussa 2020. Sarja sijoittuu Ukrainana ja se kertoo kuvitteellisesta laboratoriossa luodusta pandemiasta.

Salaliittoteorioihin ovat yhtyneet myös Venäjän viranomaiset.

Venäjän Lontoon-suurlähetystön tviitissä väitettiin hiljattain, että uutistoimisto AP:n kuvassa Mariupolin pommitetusta synnytyssairaalasta näkyvä haavoittunut nainen olisi niin sanottu kriisinäyttelijä.

4. Tarina sota-alukselle haistatelleista rajavartijoista osoittautui perättömäksi

Paljastui, että pientä Mustanmeren saarta puolustaneita rajavartijoita ei tapettu, vaan venäläiset sotilaat ottivat heidät kiinni.

Sodan ensimmäisen päivän iltana Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja julkaisi audiopätkän. Tallenteella on väitetysti venäläisen sota-aluksen miehistön ja ukrainalaisten rajavartijoiden välinen keskustelu.

Rajavartija kieltäytyy antautumasta ja haistattelee sota-aluksen miehistölle. Tallennetta on kuunneltu lähes miljoona kertaa.

Syntyi tarina 13 rajavartijasta, jotka menettivät henkensä puolustaessaan pientä Käärmesaarta Mustallamerellä Venäjän hyökkäykseltä. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiirehti puheessaan julistamaan rajavartijat sotasankareiksi.

Asiasta kertoi tuoreeltaan esimerkiksi Ilta-Sanomat ja The Washington Post.

Pian venäläinen uutistoimisto TASS kuitenkin kertoi, että Käärmesaarella oli 82 rajavartijaa ja he kaikki antautuivat. Ukrainan laivasto vahvisti asian 28. helmikuuta Facebook-päivityksessä, ja näin ollen yksi sodan ensimmäisistä ukrainalaisista sankaritarinoista osoittautui virheelliseksi.

Kertomuksen todenperäisyyttä on selvittänyt muiden muassa uutistoimisto AFP.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 18. maaliskuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

Yle seuraa Ukrainan tapahtumia

Suosittelemme sinulle