Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, pörssikurssit alkoivat heilahdella voimakkaasti. Helsingin pörssi on laskenut tammikuusta alkaen 25 prosenttia. Maaliskuussa on nähty taas kurssien nousua, mutta päivittäistä heilahtelua tapahtuu edelleen.
Mitä sijoittajan kannattaisi nyt tehdä? Myydäkö, ostaako vai pitäisikö olla tekemättä mitään?
Kahden suuren osakevälittäjän, Evli Pankin ja Nordnetin asiakkaat ovat toistaiseksi valinneet olla myymättä paniikissa.
Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppurainen ja Evli-Rahastoyhtiö Oy:n toimitusjohtaja Kim Pessala kertovat, että sijoittajat vaikuttavat ottaneensa opikseen koronapandemiasta johtuneesta markkinoiden heilahtelusta.
Pessala on ollut mukana sijoitusmarkkinoilla vuodesta 1992 lähtien. Hänen oppinsa on ollut, että kriisissä riskin vähentämiseen lähteminen on harvoin hyvä sijoituspäätös.
Entä mikä olisi oikea tapa sijoittaa pitkällä aikavälillä tästä eteenpäin? Tässä jutussa opintolainaansa sijoittaneet Arttu Pyykönen, 22, ja Maria Nurminen, 25, kertovat miten sijoittamisessa pääsee alkuun, ja miten epävarmoihin markkinoihin tulisi suhtautua.
Usko kurssien tasaantumisesta auttaa pysymään rauhallisena
Nurminen seuraa pörssikursseja lähes päivittäin. Pyykönen ei sijoitustyylistään johtuen seuraa kursseja yhtä suurella intensiteetillä kuin Nurminen, mutta pitää sijoittamista mahtavana harrastuksena.
Pyykönen on hankkinut myös muutamaa kryptovaluuttaa “lottovoiton” varalta. Hän ei päivittäin seuraa krypotovaluuttojensa kursseja, vaan käy välillä vilkaisemassa, olisiko niiden arvo noussut huimiin summiin ja kannattaisiko niitä myydä.
Opintolainan ottaminen on molempien mielestä hyvä tapa aloittaa sijoittaminen siitä saatavan neljänkymmenen prosentin hyvityksen ja matalan koron takia.
Ukrainan sota on näkynyt heidänkin sijoituksissaan.
– Ukrainan sodalla on merkittävät vaikutukset myös Helsingin pörssiin ja tietysti se mietityttää myös itseäni. Salkussani useat yhtiöt ovat laskeneet, mutta tämä ei hermostuta minua. Pitkällä tähtäimellä kurssit kuitenkin palautuvat. Tilanne ei huoleta minua niinkään sijoitusnäkökulmasta, vaan erityisesti Ukrainan puolesta, kertoo Nurminen.
Hän ei aio muuttaa sijoitusstrategiaansa.
– Kurssit olivat jo ennen kriisiä laskussa ja Venäjän hyökkäyksen johdosta lasku on ainoastaan voimistunut. Omat suorat sijoitukset eri yrityksiin ovat laskeneet viimeisen kuukauden aikana 17,9 prosenttia, kertoo puolestaan Pyykönen.
Hän on viilannut sijoitusstrategiaansa hieman. Yleensä Pyykönen sijoittaa opintolainansa suhteellisen nopeasti sen ilmaannuttua tilille. Nyt hän on kuitenkin päättänyt jakaa sijoituksiaan muutaman kuukauden ajalle. Sijoituskohteet ovat pysyneet kuitenkin samoina.
– Sijotusten takia ei kannata yöunia menettää. Muuten tilanne kuitenkin huolestuttaa, sillä se sotii täysin omia arvojani vastaan, enkä uskonut näkeväni tällaista tilannetta enää Euroopassa.
1. Laadi budjetti tuloista ja menoista
Tärkeimpiä asioita sijoittamisen aloittamisessa on sekä Nurmisen että Pyykösen mukaan oman talouden tunteminen. Kun on selkeä käsitys siitä, mihin rahaa kuukauden aikana kuluu ja kuinka paljon, tietää kuinka paljon rahaa jää sivuun.
– Budjetti on tärkeää laatia tarkasti, ja mieluummin niin, että budjetoi kuluihinsa vähän enemmän kuin on tarpeen, toteaa Pyykönen.
– Kun budjetti on tehty, on hyvä laittaa rahat heti sijoituksiin. Näin ne eivät jää makaamaan tilille, josta tulee helposti napsittua kuukauden kuluessa, sanoo Nurminen ja jatkaa:
– Ja on hyvä muistaa tehdä budjetti niin, että siitä on varattu osa mielekkäälle tekemiselle. Kun sijoittaa pitkällä aikavälillä, niin ei ole kiva kituuttaa jokainen kuukausi. Rahasta tulee kuitenkin myös nauttia.
2. Mieti, koska haluat lunastaa tuottosi
Kun omat tulot ja menot ovat tiedossa, on hyvä miettiä, koska sijoituksista saadut tuotot haluaa lunastaa. Tätä kutsutaan sijoitushorisontiksi.
Jos sijoitushorisontti on kaksikymmentä vuotta, tarkoittaa se, että sijoitusten tuotto muutetaan rahaksi vasta kahdenkymmenen vuoden päästä sijoittamisen aloittamisesta.
Kuva näyttää, miten paljon voit todennäköisesti tienata, jos sijoitat 58 tai 400 euroa osakkeisiin joka kuukausi verrattuna siihen, että pidät rahat pankkitilillä. 400 ja 58 euroa kuukaudessa on valittu esimerkeiksi, koska ne vastaavat suurinta ja pienintä opintolainan summaa, joista voi saada lainahyvitystä.
Opintolainahyvitystä saa vain 18 000 euron lainaan asti. Opintolainaa täytyy ottaa yli 2500 euroa, jotta siitä saa hyvitystä. 2600 euron opintolainan hyvitys on kuitenkin vain 40 euroa, eli isosta summasta ei ole kyse.
Pitkän sijoitushorisontin takia sekä Pyykönen että Nurminen ovat olleet rauhallisin mielin sijoitustensa suhteen Ukrainan sodasta huolimatta.
– Tärkeää on muistaa, että osakkeet menevät myös välillä alas, eikä sijoittaminen ole aina pelkkää nousua. Suosittelen myös pitämään sen verran pitkän sijoitushorisontin, että tällaisista tilanteista ei tarvitse murehtia, sillä ajan kanssa sijoitusten voi odottaa nousevan takaisin,Pyykönen kertoo.
3. Mieti, millainen riskinottaja olet
Kun oma kuukauden budjetti ja sijoitushorisontti ovat tiedossa, on aika tehdä itsetutkiskelua: kuinka paljon siedät riskejä?
– Ihmiset ovat erilaisia riskinottajia ja riskiä on erilaista. Itse en esimerkiksi lähtisi laskuvarjohyppäämään lentokoneesta, mutta sijoittamisen suhteen siedän enemmän riskiä, Pyykönen pohtii.
Kun on miettinyt omaa riskinsietokykyään, on helpompi päättää, sopiiko itselle kenties rahastosijoittaminen, osakesijoittaminen tai jokin muu vaihtoehto.
– On tärkeää sijoittaa tavalla, joka sopii itselle. Näin sijoittaminen pysyy mielekkäänä, sanoo Nurminen.
4. Ole kärsivällinen
Jos ja kun kurssit välillä painuvat punaiselle, kuten Ukrainan sodan ja koronan myötä, on pidettävä pää kylmänä.
– Kriisin hetkellä uutisointi on usein dramaattista ja siksi takapakkien koittaessa onkin hyvä pysyä rauhallisena ja pyrkiä arvioimaan tilannetta pidemmällä tähtäimellä. Koronan vaikutuksistakin talouteen uutisoitiin paikoin dramaattisesti, vaikka palautuminen olikin rivakkaa, sanoo Nurminen.
– Paras vinkki on pysyä omassa sijoitussuunnitelmassa. Mikäli lähtee liikaa muuttamaan omia suunnitelmiaan ja yrittämään erilaisia peliliikkeitä, niin todennäköisesti tulee tehtyä vain hätiköityjä päätöksiä, Pyykönen toteaa.
5. Älä sijoita vain yhteen asiaan
Sijoitushorisontin päättämisen lisäksi on tärkeää hajauttaa sijoituksensa. Sijoitusten hajauttamisella tarkoitetaan yksinkertaisesti erilaisten sijotuskohteiden haalimista.
Hajauttaminen perustuu siihen, että eri sijoitusten arvo vaihtelee eri aikoihin. Kun toisen sijoituksen arvo on alentunut, on toisen sijoituksen arvo voinut nousta. Näin onnistumiset ja epäonnistumiset tasoittavat toisiaan, ja sijoittamiseen liittyvä riski alenee.
– Hajauttaminen on aina tärkeää, mutta sen merkitys korostuu erityisesti epävarmoina aikoina. Hajauta huolellisesti niin ajallisesti, maantieteellisesti kuin toimialojenkin välillä. Kriisit tarjoavat oston paikkoja ja voi olla haastavaa osua nopeasti ohi meneviin kurssien pudotuksiin. Mikäli kuitenkin hajauttaa ajallisesti, on tähän paremmat todennäköisyydet, Nurminen luettelee.
Tarkistutimme neuvot sijoittamiseen erikoistuneen Evli Pankki Oyj:n päästrategi Valtteri Ahdilla. Hän pitää sekä Nurmisen että Pyykösen neuvoja hyvinä. Hänen arvionsa mukaan myös molempien sijoitushorisontit ovat järkevät.
Hän muistuttaa kuitenkin vielä opintolainan korosta.
– Kun sijoittaa lainalla, on hyvä miettiä omaa budjettia sen kannalta, kestääkö se korkojen nousua. Euribor-korot tulevat nousemaan prosenttiin tässä parin vuoden sisällä. Mitä tapahtuisi, jos korot olisivat esimerkiksi viidestä kuuteen prosenttia?
Korjattu klo 12.19: Jutussa oli hetken aikaa virheellinen ingressi.
Korjattu 23.3. klo 10.04: Evli Rahastoyhtiö Oy:n nimi korjattu
Voit keskustella aiheesta 21.3. klo 23 asti.