Hyppää sisältöön

Miehet muuttivat vanhan terveysaseman kannabiskasvattamoksi – käräjäoikeus tuomitsi vankeusrangaistuksiin

Lopella sijaitseva terveysasema on ollut tyhjillään jo usean vuoden ajan. Kiinteistön aiemmin omistanut Attendo myi sen huutokaupassa yksityishenkilön omistamalle yritykselle keväällä 2021.

Lopen kirkonkylällä sijaitseva vanha terveysasema.
Vanhan terveysaseman tiloja oli muokattu kannabiksen viljelylle sopiviksi. Tiloihin oli rakennettu muun muassa kastelujärjestelmä, ajastettu valaistusjärjestelmä sekä huoneet kuivattamiseen ja taimille. Kuva: Ville Tiirikainen / Yle
Ville Tiirikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut kaksi miestä vankeusrangaistuksiin Lopella ilmi tulleesta törkeästä huumausainerikoksesta.

Toinen miehistä tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta 4 vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen. Toiselle miehelle käräjäoikeus langetti yhden vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen avunannosta törkeään huumausainerikokseen.

Tapauksessa pidemmän vankeusrangaistuksen saanut mies oli vuokrannut yksityiseltä henkilöltä Lopella sijaitsevan vanhan terveysaseman tilat ja rakentanut sinne yhdessä toisen tuomitun kanssa kannabiksen viljelylle sopivat olosuhteet.

Kasvattamon rakennuskustannukset olivat olleet noin 60 000 euroa ja yhteensä kasvattamon perustaminen oli maksanut noin 100 000 euroa.

Syyttäjä: kasveista olisi saanut noin 23 kiloa marihuanaa

Syyttäjän mukaan kasvattamossa on ollut kaksi erillistä kasvatustilaa, joissa on ollut kasvatusalustat, kastelujärjestelmät, ilmanvaihto, ajastettu valaistusjärjestelmä sekä kasvatukseen liittyvä kirjanpito ja ohjeistus kasvien hoidon osalta.

Kiinteistössä on ollut lisäksi huoneet kuivattamiseen sekä taimille. Kasvattamosta oli löydetty 523 kannabis sativa-kasvia, joista 309 kasvia oli runsaassa kukinnassa ja 214 kasvuvaiheessa.

Ottaen huomioon erinomaiset kasvuolosuhteet on kasveista ollut oikeuden mukaan saatavissa ainakin noin 23 kilogrammaa marihuanaa. Oikeuden mukaan kasvatuksesta tavoiteltu taloudellinen hyöty olisi ollut yhteenlaskettuna yli 540 000 euroa.

Pidemmän tuomion saanut mies kiistää syytteet

Tapauksessa pidemmän tuomion saanut mies on kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen. Oikeudelle toimittamassaan vastauksessa mies kertoo, että hän ei ole tavoitellut tai saanut asiassa mitään rikoshyötyä.

Miehen mukaan rikoshyötyä ei olisi asiassa voinut edes syntyä myyntiaikeiden puuttuessa. Vastauksessa todetaan lisäksi, että joka tapauksessa syyttäjän esittämä taloudellinen hyöty olisi ollut väitetystä summasta merkittävästi pienempi tukkuhintojen vuoksi, eikä kuituhampulla ole juurikaan markkina-arvoa.

Miehen itsensä mukaan myyntikelpoiseksi luonnehdittavaa kannabista hänellä on ollut korkeintaan kolme kiloa.

Liikennemerkki Lopen kirkonkylän vanhan terveysaseman pihalla.
Lopen vanhalla terveysasemalla on ollut viime vuodet hiljaista. Kuva: Ville Tiirikainen / Yle

Avunannosta törkeään huumausainerikokseen tuomittu mies on myöntänyt syyllistyneensä avunantoon. Syyttäjän mielestä mies on laittomasti ja tahallaan auttanut törkeässä huumausainerikoksessa rakentamaan kannabiskasvattamoa Lopen vanhalle terveysasemalle.

Oikeudelle toimittamassaan vastauksessa mies kertoo tienneensä, että kyseessä on kannabiskasvattamo, mutta kasvien käyttötarkoituksesta hänellä ei ole ollut tarkempaa tietoa.

Käräjäoikeuden tuomio ei vielä ole lainvoimainen.

Lopen vanha terveysasema on ollut tyhjillään jo vuosien ajan. Kiinteistön aiemmin omistanut terveyspalveluyritys Attendo huutokauppasi sen keväällä 2021. Ostajaksi on merkitty yksityishenkilön omistama yritys. Sanomalehti Hämeen Sanomien mukaan kasvattamo tuli Lopen kunnalle täytenä yllätyksenä.

Suosittelemme