Hyppää sisältöön

Oikeuskansleri: Pääministeri ei toiminut väärin ravintolailtana

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan pääministeri Sanna Marin ( sd.) ei rikkonut joulukuisena ravintolailtanaan voimassa olevia koronasääntöjä, koska terveysviranomaisten ja valtioneuvoston ohjeet olivat ristiriitaiset.

Pääministeri Sanna Marin puhui politiikan toimittajien tilaisuudessa Säätytalolla 9. maaliskuuta 2022.
Oikeuskansleri muistuttaa päätöksessään, että selkeiden ohjeiden avulla ylläpidetään sekä valtioneuvoston toimintakyky että kansalaisten luottamus voimassa oleviin terveysturvallisuusmääräyksiin. Kuva: Silja Viitala / Yle
Pirjo Auvinen

Sekä oikeuskansleri että eduskunnan oikeusasiamies saivat useita kanteluja, jotka koskivat pääministerin joulukuista ravintolailtaa. Kanteluissa arvioitiin Marinin toimineen väärin, koska hänellä ei ollut mukanaan valtioneuvoston matkapuhelinta vaan vain eduskuntakännykkänsä. Tämän seurauksena hän luki ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) koronatartuntaan liittyvät valtioneuvoston toimintaohjeet vasta seuraavana aamuna.

Oikeuskanslerin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Marin ei toiminut väärin kännykkäasiassa eikä altistumiseen liittyvissä varotoimissa, koska molempiin liittyvät toimintaohjeet olivat joulukuussa ristiriitaisia.

Ministerin käsikirjan (siirryt toiseen palveluun) mukaan "valtioneuvoston tilannekeskus lähettää ilmoitukset, kutsut ja hälytykset ministerien ja virkamiesjohdon virkamatkapuhelimeen. Virkamatkapuhelin on pidettävä mukana ja käyttövalmiudessa". Oikeuskanslerin selvityksen mukaan mainintaa virkapuhelimen jatkuvasta käytöstä ei kuitenkaan ole ollut ministereille jaettavassa perehdytysmateriaalissa.

Myös terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n ja valtioneuvoston koronaohjeissa on ollut joulukuussa eroavaisuuksia. Marin ja hänen valtiosihteerinsä Henrik Haapajärvi ovat toimineet THL:n ohjeiden mukaan, jolloin täyden rokotesarjan saaneen ja koronalle altistuneen ei ole tarvinnut jäädä omaehtoiseen karanteeniin. Valtioneuvoston omat toimintaohjeet ovat olleet altistumisen kohdalla kireämmät.

Oikeuskanslerin mukaan valtioneuvoston ohjeistusta ruvettu joulukuun jälkeen täsmentämään ja käyttöön on otettu viestijärjestelmä, joka vaatii vastaanottajalta kuittauksen vastaanotetuista viesteistä.

Lue lisää: Pääministeri: Hätäjarrun veto ei vielä häämötä – "Kuuntelemme tarkalla korvalla terveysviranomaisia ja tehohoidon tilannetta"

Suosittelemme sinulle