Hyppää sisältöön

Venäjän joukot katkaisivat reitin Asovanmerelle – lue tästä kolme keskeistä illan ja yön tapahtumaa Ukrainassa

Vahingoittunut talo Harkovassa tulituksen jälkeen 17.3.2022.
Tulituksessa vahingoittunut rakennus Harkovassa 17.3.2022, Kuva: EPA/VASILIY ZHLOBSKY
Marja Juonala
Avaa Yle-sovelluksessa

Koostimme tähän juttuun kolme edellisillan ja viime yön tärkeintä tapahtumaa liittyen Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa.

Ukrainan armeija menetti yhteyden Asovanmerelle

Ukrainan armeija kertoo, että se on "tilapäisesti" menettänyt yhteyden Asovanmerelle, koska Venäjän joukot ovat onnistuneet katkaisemaan reitin, uutisoi BBC.

Miehittäjät ovat osin onnistuneet Donetskin toiminta-alueella, armeija toteaa tiedotteessa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Ukrainan puolustusministeriö ei täsmentänyt, ovatko joukot saaneet takaisin pääsyn Asovanmerelle.

Moskovan keskeiset sotatavoitteet on Ukrainan armeijan mukaan edelleen torjuttu.

Britannian tiedustelukatsaus kertoo, että Venäjän joukot ovat edenneet vain vähän tällä viikolla.

Raportin mukaan Venäjän yritykset piirittää Kiova ja Mykolajiv on torjuttu, mutta samaan aikaan Venäjä on tulittanut raskaasti saartamiaan Harkovaa, Tšernihiviä, Sumya ja Mariupolia.

Mariupolissa elämä on raastavaa pakenemista pommituksilta ja selviytymisrituaaleja raunioiden keskellä. Keräämättä jääneet ruumiit kääritään peittoihin ja kuolleet haudataan usein yhteishautoihin.

"Haluan Moskovan kuulevan minua nyt"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii kattavia rauhanneuvotteluja Moskovan kanssa. Muuten Venäjä tarvitsee Zelenskyin mukaan sukupolvia toipuakseen sodan aiheuttamista menetyksistä.

Zelenskyi sanoi, että Ukraina on tarjonnut ratkaisuja rauhaan ja halunnut merkityksellisiä ja rehellisiä neuvotteluja rauhasta ja turvallisuudesta ilman viivytyksiä.

– Haluan kaikkien kuulevan minua nyt, erityisesti Moskovassa. Nyt on aika tavata, nyt on aika puhua, Zelenskyi sanoi videolla, joka julkaistiin varhain lauantaina.

EU harkitsee solidaarisuusrahastoa Ukrainalle

EU harkitsee solidaarisuusrahaston perustamista Ukrainalle. Rahaston tarkoituksena olisi auttaa peruspalveluiden tarjoamisessa sekä ukrainalaisten välittömien tarpeiden täyttämisessä, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kirjoittaa Twitterissä.

– Rahasto antaisi maksuvalmiutta jatkuvaan viranomaisten tukemiseen ja pidemmällä tähtäimellä toimisi tukirankana vapaan ja demokraattisen Ukrainan jälleenrakentamiselle, kunhan vihamielisyydet päättyvät, Michel kirjoittaa.

Reutersin EU-lähde kertoo, että asiasta keskustellaan ensi viikolla järjestettävässä huippukokouksessa.

Suosittelemme