Hyppää sisältöön

Kiasma avautuu yleisölle, vaikka budjettinsa lähes kymmenellä miljoonalla ylittänyt remontti on yhä kesken

Nykytaiteen museon korjausten loppulaskua ei tiedetä vielä. Seuraavaksi pannaan kiinni Suomen ykkösmuseo Ateneum.

Kiasma huputettuna kattoremontin vuoksi.
Taidemuseo Kiasmassa avautuu ensi kuun alussa ARS22-näyttely, mutta ulkopuolella remontti jatkuu kesään. Kuva: Jouni Immonen / Yle
Varpu Helpinen

Nykytaiteen museo Kiasma avaa ovensa yleisölle ison remontin jälkeen ensi kuun alussa. Helsingissä sijaitseva museo on ollut suljettuna marraskuusta 2020 asti. Ensin museo meni kiinni koronatilanteen takia, sitten alkoi yli vuoden kestänyt remontti.

Vaikka museo avataan, sen kattoremontti jatkuu ainakin heinäkuuhun.

– Telineet puretaan sisäänkäynnin luota, mutta peltikaton tekemistä jatketaan vielä useita kuukausia, kertoo rakennuttajapäällikkö Selja Flink Senaatti-kiinteistöistä.

Kiasman peltikaton kaareva muoto on erittäin vaativa.

– Talo on rakennettu alun perin huonosti ja kun kattoa lähdettiin avaamaan, paljastui yhtä sun toista, muun muassa vesivahinkoja ja puutteellisia eristeitä.

– Olemme joutuneet miettimään todella paljon, miten vesi saadaan pois esimerkiksi Sanomatalon puolella olevista rusetin muotoisista ikkunoista, Flink kertoo.

Yhdysvaltalaisen arkkitehdin Steven Hollin suunnittelema museo avattiin yleisölle vuonna 1998.

Senaatti-kiinteistöt avaa Kiasman remontin haasteita nettisivullaan näin (siirryt toiseen palveluun): Remontoijille on käytössä 1990-luvun rakennussuunnitelmat, mutta todellisuus katolla poikkesi suunnitellusta paljonkin.

Peltikaton alle tulee myös useita kerroksia: aaltopelti pohjalle, terästankoja ristiin rastiin muotoa tukemaan, vaneria, bitumihuopaa ja välissä tuuletusrakoja, joten liitosten miettimisessä ja toteuttamisessa on mennyt aikaa.

Oman haasteensa on tuonut myös kova talvi. Koko Kiasmaa peittävää valtavaa telttaa ei ole tietenkään voitu lämmittää, joten sen sisään on rakennettu peltisepille pienempi lämmitettävä ja siirrettävä teltta.

Kiasman remontin budjettia on nostettu jo kaksi kertaa, alkuperäisestä 19,5 miljoonasta eurosta 28,4 miljoonaan euroon. Loppulaskua ei tiedetä vielä.

– Urakka myös suureni alkuperäisestä, sillä esimerkiksi kaikki ikkunat päätettiin vaihtaa alkuperäisen investointipäätöksen jälkeen. Lisäksi remontti laajeni museon sisäpuolella muun muassa talotekniikassa, rakennuttajapäällikkö Selja Flink sanoo.

Yleisölle Kiasma avautuu 8. huhtikuuta ARS22-näyttelyllä (siirryt toiseen palveluun).

Yleiskuva
Kiasman kaareva katto on erittäin vaativa rakenne. Se viivästyttää museon ulkoremonttia ainakin heinäkuuhun. Kuva: Mikko Koski/Yle.fi

Myös Ateneum menee remonttiin

Taidemuseo Ateneum sulkee ovensa ensi viikon jälkeen ilmanvaihtoremontin takia. Samalla uusitaan muun muassa yleisön wc-tilat.

Maan ykkösmuseo on tarkoitus avata uudelleen ensi tammikuussa, tarkkaa päivää ei tiedetä vielä.

– Kun 130-vuotiasta taloa remontoidaan, pitää varautua kaikkeen, perustelee avointa aikataulua Kansallisgallerian viestintäpäällikkö Johanna Eiramo.

Ateneumissa on tehty viimeksi laaja peruskorjaus 1980-luvulla, jolloin museo oli suljettuna useita vuosia. Vuonna 2015 uusittiin muun muassa vesikatto, tuolloin oli kiinni vain kolmas kerros.

– Hyvä ilmanvaihto eli puhtaan ilman merkitys on korostunut entisestään korona-aikana. Ja tietysti niin sanottu museaalinen ilma eli esimerkiksi oikeanlainen ilmankosteus on tärkeää taideteosten säilymisen takia, Eiramo sanoo.

Ateneumissa on vielä ensi viikon nähtävillä (siirryt toiseen palveluun) Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyn lisäksi Moderni nainen ja Vuoropuhelua-näyttelyt. Ne ovat olleet niin suosittuja, että Ateneum on jatkanut aukioloaikojaan iltakahdeksaan.

Lisäksi ensi perjantaina järjestetään AteneumLate -tapahtuma kello 17-22, mihin on ilmainen pääsy alle 25-vuotiaille ja opiskelijoille.

Ensi vuonna Ateneum on tarkoitus avata uudella kokoelmanäyttelyllä, jonka teemoja ovat “Luonnon aika, Museot ja identiteettipolitiikka, Museot ja valta sekä Modernin kokeminen ja taide”.

Kuva Ateneumista, kuvassa jonottavia ihmisiä.
Ateneum menee remonttiin ensi viikon jälkeen. Museo on auki vielä tänään, huomenna ja ensi viikolla iltakahdeksaan, paitsi ensi perjantaina iltakymmeneen. Kokonaan kiinni museo on maanantaina. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Voit keskustella aiheesta 20.3. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Thesleffin omakuva esillä ehkä viimeistä kertaa, Simbergiä ei mielellään lainata ulkomaille – Kansallisaarteita joudutaan säilyttämään varastossa etteivät ne tuhoutuisi (19.11.2019)

Kiasma jälleen remonttiin ja kiinni yleisöltä: "Ei ole osattu rakentaa niin kuin on suunniteltu" (19.12.2019)

Suosittelemme sinulle