Hyppää sisältöön

"Tämä ei ole enää Mariupol, tämä on helvetti" – satamakaupungin teatterin raunioissa yhä satoja jumissa, kadut täyttyvät siviilien ruumiista

Ukrainan Mariupolissa pelastusjoukot etsivät yhä satoja ihmisiä, jotka ovat jääneet jumiin pommitetun teatterin raunioihin. Pommitusten lisäksi katutaisteluja käydään jo myös kaupungin keskustassa.

Pelastusjoukot etsivät yhä satoja ihmisiä, jotka ovat jääneet jumiin Mariupolin pommitetun teatterin raunioihin. Kuva: Ukrainan sisäministeriö

Ukrainassa Mariupolin satamakaupungin tilanne jatkuu vaikeana.

Pelastusjoukot etsivät yhä satoja ihmisiä, jotka ovat jääneet jumiin pommitetun teatterin raunioihin.

Yli tuhat kotinsa menettänyttä ihmistä oli suojassa teatterin kellarissa, kun Venäjä pommitti rakennusta keskiviikkona. Venäjä kiistää pommittaneensa rakennusta, joka oli selkeästi merkitty siviilien suojapaikaksi.

Kuolonuhreista ei ole vielä tietoa, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi AFP:n mukaan. Raunioista on saatu pelastettua 130 ihmistä, joista osa on ollut pahoin loukkaantuneita.

– Tämä ei ole enää Mariupol, tämä on helvetti. Kadut ovat täynnä siviilien ruumiita, kaupungin asukas Tamara Kavunenko, 58, sanoo AFP:lle.

Siviilien evakuointi vaikeaa

Mariupolin pormestari Vadym Boichenko kertoo BBC:lle, että pelastustöitä voidaan suorittaa vain niinä hetkinä, kun sodankäynti on rauhallisempaa.

– Paikalla on tankkeja... ja tykistötulta, kaikenlaisilla aseilla ammutaan. Meidän joukkomme tekevät kaikkensa pitääkseen kaupunkimme hallussamme, mutta vihollisen joukot ovat meidän joukkojamme suurempia, valitettavasti, hän sanoo.

Venäjän puolustusministeriön mukaan maan armeija ja separatistiliittolaiset ovat edenneet Mariupolin keskustaan ja taistelevat siellä ukrainalaisia vastaan. Boichenko vahvisti BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että taistelut ovat saavuttaneet Mariupolin keskusta-alueen.

Boichenkon mukaan noin 40 000 ihmistä on onnistunut pakenemaan kaupungista viimeisten viiden päivän aikana ja 20 000 ihmistä odottaa parhaillaan evakuointia.

Arvioiden mukaan kuitenkin 300 000 ihmistä on edelleen jumissa Venäjän piirittämässä kaupungissa ilman sähköä, lämmitystä ja juoksevaa vettä.

Lue seuraavaksi:

Venäjä iskee tarkoituksella siviilikohteisiin, ja se on valtiolle suuri riski, sanoo tutkija – "Kuinka pitkään muu maailma voi katsoa tätä?"

Venäjän joukot katkaisivat reitin Asovanmerelle – lue tästä kolme keskeistä illan ja yön tapahtumaa Ukrainassa

Tuoreimmat tiedot Ukrainan tilanteesta

Suosittelemme sinulle