Hyppää sisältöön

Asiantuntija on Bottaksen kanssa täysin samaa mieltä: näistä syistä Hamilton on voitettavissa – vain auton luotettavuus huolettaa

Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh uskoo, että Alfa Romeon Valtteri Bottas pystyy haastamaan entisen tallinsa Mercedeksen Bahrainin F1-kisassa. Mildhin mukaan kisassa nähdään myös viitteitä siitä, miten F1-sarja on onnistunut sääntömuutoksissa.

Valtteri Bottas entisen tallikaverinsa, Lewis Hamiltonin kanssa.
Pystyykö Valtteri Bottas haastamaan vanhan tallitoverinsa Lewis Hamiltonin? Kuva: XPB Images
Micke Suopuro,
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

F1-kauden avausviikonlopun sunnuntainen osakilpailu alkaa mielenkiintoisista lähtökohdista. Ferrarin Charles Leclerc starttaa paalulta ja hallitseva mestari, Red Bullin Max Verstappen toisesta ruudusta.

Valtteri Bottaksen paikka lähtöruudukossa on vähintäänkin mielenkiintoinen, sillä hän lähtee kuudennesta ruudusta, entisen tallikaverinsa Lewis Hamiltonin viereltä.

Bottas ennusti tuoreeltaan kisan jälkeen Viaplayn haastattelussa, että Alfa Romeo pystyisi taistelemaan kärkinelikon jälkeen muita kuljettajia vastaan.

– Auto on pitkissä vedoissa hyvä. Ihan varmasti pystymme taistelemaan kenen kanssa vain. Ferrari ja Red Bull ovat tällä hetkellä ehkä vähän nopeampia kuin muut, mutta muiden kanssa pystytään ihan hyvin vääntämään, Bottas ennakoi.

Pystyykö Bottas oikeasti voittamaan Hamiltonin? Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh purkaa tiiviisti tämän ja muut tärkeimmät puheenaiheet kisan alla.

Näistä syistä Bottas voi haastaa Hamiltonin

1. Mercedeksen haasteet

– Mercedes ei ole kovimmassa iskussa. Tässä on paikka siihen, että Bottas pystyy ajamaan erittäinkin korkeista pistesijoituksista. Ferrari ja Red Bull ovat varmasti omaa luokkaansa, Mildh uskoo.

2. Mahdollisuudet taktikointiin

– Lähtöruutu on Bottakselle hyvä. Se antaa hyvän mahdollisuuden varikkotaktikointiin, mihin Alfa Romeo ei ole pitkään aikaan pystynyt. On ihan erilaista ajaa kuuden kuin kahdentoista sakissa.

3. Meriitit Mercedekseltä

– Täytyy muistaa, että Valtteri on erittäin hyvä kilpakuljettaja. Kun hänellä on riittävän hyvä auto alla, hän pystyy viemään kilpailua eteenpäin ja tekemään hyvän suorituksen. Tässä tulevat näkymään hänen meriittinsä Mercedes-ajoilta.

George Russell jäi Alfa Romeon kyydistä.
Mercedes oli ongelmissa Bahrainin aika-ajoissa. Bottaksen korvannut George Russell lähtee kisaan vasta ruudusta yhdeksän. Kuva: Getty Images

Näihin kysymyksiin odotetaan vastausta

1. Pilaako Bottaksen kisan tekninen ongelma?

Alfa Romeolla oli talvitesteissä ja harjoituksissa ongelmia, sillä Bottas jätti viimeisen testipäivän kesken teknisen vian takia. Perjantaina Bottas ei puolestaan saanut yhtään kierrosta avausharjoituksen aikana, joten tallin luotettavuus on yksi kysymysmerkki kilpailuun.

– Alfa Romeolla on ollut kysymysmerkkejä kauteen lähdettäessä. Jos Ferrarin moottori vain pysyy kasassa, niin yleensä autot kyllä kestävät. Se on monisäikeinen asia, Mildh huomauttaa.

– Ferrari on tehnyt erinomaista työtä luotettavuuden kannalta. Myöskään Red Bullilla ei ole ollut juurikaan ongelmia. Näiden kärkitallien luotettavuus on pitkällä, hän muistuttaa.

Valtteri Bottas oli hyvällä mielellä aika-ajojen jälkeen.
Valtteri Bottas oli aika-ajojen jälkeen hymyssä suin. Sujuuko myös kisa ilman ongelmia? Kuva: IMAGO/HochZwei/ All Over Press

2. Onnistuiko F1-sarja sääntömuutoksissa?

F1:n uusien sääntömuutosten taustalla on tarkoitus saada kilpailuista entistä tasaväkisempiä. Autoilla on muutosten myötä helpompi seurata toista autoa. Näin ohittamisen pitäisi olla helpompaa. Sunnuntaina nähdään ensimmäistä kertaa, miten muutoksissa onnistuttiin.

Lue lisää: Animaatiot näyttävät, miten paljon F1-autot muuttuivat – näillä tavoin kisaamisen odotetaan muuttuvan

– Pystyykö autoilla oikeasti ohittamaan? Bahrainin radalla se on mahdollista. On hyvä nähdä, kuinka lähellä kärkikuljettajat pystyvät ajamaan, vai onko niin, että joku karkaa ja muut jäävät jonoon.

– Uusien sääntöjen takia kuljettajat ovat joutuneet muuttamaan ajotapaansa aika lailla. Esimerkiksi Ferrarin Carlos Sainz sanoi, että hän joutuu koko ajan miettimään vähän liikaa. Se, kuka on sovittanut ajofiiliksensä näihin autoihin parhaiten, on vahvoilla.

3. Nähdäänkö kärkitaistossa draamaa?

Ferrari on ollut aavistuksen Red Bullin edellä Bahrainissa. Charles Leclerc pääsee pitkästä aikaa ajamaan voitosta. Monacolaisen ainoat osakilpailuvoitot ovat kaudelta 2019.

Vastassa hänellä on kuitenkin voittamiseen tottunut ja armottomasta kilpailutyylistään tunnettu hallitseva maailmanmestari.

– Leclercin ja Verstappenin kaksintaistelua on varmasti mielenkiintoista seurata. Siinä on hallitseva maailmanmestari, mutta myös erittäin nälkäinen vastustaja italialaisleiristä. Tämä on varsinkin nyt kiinnostavaa, kun Hamilton ei ole mukana kärkitaistelussa.

Charles Leclerc i samspråk med Max Verstappen.
Leclercin ja Verstappenin välillä voidaan nähdä kipinöitä. Kuva: XPB Images

Bahrainin GP:n aika-ajojen tulokset

Lue myös:

Ferrari on takaisin! Charles Leclerc paalulle – Valtteri Bottas ja viime kauden jumbotalli yllättivät upealla vauhdillaan

Miten ihmeessä Bottas voitti Russellin? Asiantuntijalla selvä näkemys siitä, miksi jumbotallit yllättivät: "Hyötyvät vielä enemmän"

Mikä Valtteri Bottasta, 32, motivoi, kun huipputalli vaihtui häntäpään autoon? Suomalainen lähtee F1-kauteen arveluttavasta tilanteesta

Leclercin ja Verstappenin ohitusrumba päättyi maailmanmestarin virheeseen | Bottas ajaa yhä pisteistä | Yle seuraa Bahrainin F1-kisaa

Suosittelemme