Hyppää sisältöön

MM-rallin kulisseissa kuohui, koska pahimmat uhkakuvat toteutuivat – Jari-Matti Latvalalla on sarjalle ratkaisu, jos ongelmat jatkuvat

FIA muutti sääntöjään, jotta hybridiongelmiin keskeyttäminen ei tulisi enää niin kalliiksi. Jari-Matti Latvalan mukaan tallien antama kritiikki on otettu vastaan. Toyotan tallipomo kertoo myös, milloin päätös seuraavan sukupolven autoista on tehtävä.

Jari-Matti Latvala juhlii tallipäällikkönä MM-rallin voittoa Ruotsissa 2022.
Jari-Matti Latvala pääsi helmikuussa tuulettamaan Ruotsin MM-rallin voittoa tallipäällikkönä, vaikka Toyotakin kärsi hybridiyksikön ongelmista. Kuva: Hannu Rainamo
Micke Suopuro
Avaa Yle-sovelluksessa

Rallin MM-sarjan kulisseissa on kuohunut, vaikka kausi on tauolla huhtikuun lopussa ajettavaan Kroatian MM-ralliin asti. Uusien Rally1-autojen ansiosta sarja on siirtynyt hybridiaikakauteen, mutta ei kivuttomasti.

Poltto- ja sähkömoottorin yhteistoiminnan mahdollistava hybridiyksikkö on saanut osakseen kritiikkiä. Helmikuisessa Ruotsin MM-rallissa tapahtui nimittäin jotain, mitä ei koskaan olisi saanut tapahtua.

Halutessasi voit lukea tarkemmin hybridiyksiköstä ja sen toiminnasta tämän artikkelin lopusta löytyvästä faktalaatikosta.

Ruotsissa Hyundain Ott Tänak joutui keskeyttämään MM-rallin kärkitaistosta, kun hänen autonsa hybridiyksikön turvajärjestelmä näytti vihreän sijasta punaista valoa. Näin toteutui pahin uhkakuva, jota ennen kauden alkua maalailtiin: kuljettaja joutui keskeyttämään syystä, joka ei ollut riippuvainen kuljettajan tai tallin toiminnasta.

Rallin MM-sarjan jokaisen tallin Rally1-autoissa käytettävät hybridiyksiköt ovat nimittäin yhden ja saman ulkopuolisen toimittajan valmistamia.

Martin Järveoja ja Ott Tänak tutkailevat Hyundain Rally1-autoaan.
Kartturi Martin Järveoja ja Ott Tänak tutkailevat Hyundaitaan Ruotsin MM-rallissa. Kaksikko joutui keskeyttämään saman erikoiskokeen jälkeen, jolle he olivat juuri ajaneet pohja-ajan. Kuva: Hannu Rainamo

– Tilanne olisi aivan erilainen, jos jokainen talli olisi saanut tehdä oman tuotteensa. Emme voi vaikuttaa hybridiyksikön toimintaan. Saamme vaikuttaa vain sen ohjelmistoon, joka määrittää sitä, miten yksikkö vapauttaa energiaa, Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala kertoo.

Punaisen valon syttyessä ajaminen on lopetettava, koska auto voi olla vaarallinen. Toisaalta punainen valo voi syttyä myös teknisen virheen vuoksi, vaikka järjestelmä toimisi turvallisesti.

Näin ei saisi urheilullisesta näkökulmasta tarkasteltuna tapahtua.

– Emme halua nähdä tilannetta, jossa maailmanmestaruus ratkeaisi hybridiyksikön luotettavuuteen, Latvala alleviivaa.

Myös Latvalan talli oli Ruotsissa ongelmissa hybridiyksikköjen kanssa. Elfyn Evans joutui päätöspäivänä keskeyttämään, kun hybridiyksikön turvajärjestelmässä ei palanut mikään valo. Evansin tapaus poikkesi Tänakin vastaavasta siten, että walesilainen oli pyörähtänyt erikoiskokeella penkan puolelle.

Kalle Rovanperä kuvassa
Kalle Rovanperä ajoi Ruotsissa voittoon, vaikka hänen hybridiyksikkönsä ei toiminut rallin ratkaisuhetkillä. Kuva: HANNU RAINAMO

Toisaalta virheettömän kilpailun ajaneen Kalle Rovanperänkin kisa oli vaakalaudalla: suomalaisässän hybridiyksikkö ei toiminut lainkaan päätöspäivän aikana.

Rovanperän vauhti riitti voittoon ilmankin. Ruotsissa hybridiyksikön tuottamasta ylimääräisestä tehosta ei ollut niin paljon hyötyä kuin muissa ralleissa.

– Ruotsissa hybridin hyötysuhde oli 10–20 prosentin tienoilla. Etenkin asfalttikisoissa, joissa on parempi pito ja tiukemmat jarrutukset sekä kiihdytykset, voi hyötysuhde olla jopa 30 prosenttia. Silloin hybridin toimimattomuus vaikuttaa enemmän, Latvala kuvailee.

FIA reagoi ja teki sääntömuutoksen

Ei ollut kuitenkaan ihme, että näiden ongelmien johdosta niin Toyota kuin Hyundai toivoivat tarkennuksia sääntöpykäliin. Kansainvälinen autourheiluliitto FIA reagoikin tilanteeseen lauantaina, kun se ilmoitti, että jatkossa hybridiyksiköstä johtuvasta keskeytyksestä ei enää rangaista yhtä ankarasti.

Tavallisesti, jos kuljettaja keskeyttää, hän saa 10 minuutin aikarangaistuksen erikoiskoetta kohti. Näin ollen kuljettaja on käytännössä varmasti ulkona pistekamppailusta, vaikka hän pystyisi jatkamaan kisaa seuraavana päivänä.

Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen joutuivat pysähtymään Monte Carlon testierikoiskokeella.
Rallin MM-sarjassa rallia saa jatkaa seuraavana päivänä keskeytyksen jälkeen. Kuvassa Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen, joiden auto hyytyi Monte Carlon MM-rallin testierikoiskokeelle. Kuva: HANNU RAINAMO

Jatkossa hybridiyksiköstä johtuvasta keskeytyksestä lätkäistään vain 2 minuutin aikarangaistus. Päätöspäivänä pettävä hybridiyksikkö aiheuttaa edelleen lopullisen keskeytyksen.

Esimerkiksi Ruotsissa avauspäivän keskeyttäneeltä Tänakilta jäi kisassa väliin kaksi erikoiskoetta. Pienemmän rangaistuksen turvin hän olisi voinut nousta yleiskilpailussa jopa kuuden parhaan joukkoon.

– Päätös on hyvä. Kyse on kuitenkin komponentista, joka kaikkien on ostettava ja johon ei voi tehdä muutoksia. Jos tuote olisi tiimeillä oma, ei rangaistustakaan olisi ollut tarvetta muuttaa, Latvala selvittää.

Latvalalla on esittää ratkaisu, jos ongelmat jatkuvat

Sääntömuutokset eivät ratkaise luotettavuusongelmia. Mikäli hybridien ongelmat linkittyivät Ruotsissa esimerkiksi kylmyyteen, on MM-kalenterissa vieläkin äärimmäisempiä koitoksia tulossa – vaikkapa Kenian Safari-rallin paahtavasta helteestä lähtien.

Latvala uskoo, että hybridiyksiköt valmistava saksalaisyritys parantaa tuotettaan.

– Painetta on nyt annettu. Tärkeintä on, että he korjaavat ongelmat. Ei ole mitään hätää, jos ongelmia ei tule, Latvala kertoo.

Entä jos ongelmat lisääntyvät vuoden aikana?

– Silloin sääntöä on mietittävä uudelleen. Autonvalmistajille on annettava mahdollisuus tehdä hybridiyksikkö itse, Latvala sanoo.

Ulkopuoliseen toimittajaan päädyttiin sarjassa osittain siksi, että yksikään valmistaja ei saisi etua MM-sarjaan. Latvala myöntää, että Toyota olisi mielellään tehnyt hybridiyksikön itse.

Talli on kuitenkin sitoutunut nykyisiin sääntöihin, eikä Latvala olekaan vaatimassa välittömiä muutoksia.

– Asioiden edelle ei tarvitse mennä. Uskon, että tilanne paranee, hän korostaa.

Latvala: Seuraavista autoista päätettävä ensi vuonna

FIA päätti lauantaina samalla kertaa antaa talleille kuluvalle vuodelle yhden ylimääräisen testipäivän Rally1-autojen kehittämistä varten. Tämä tulee tarpeeseen, sillä tallit saivat Latvalan mukaan hybridiyksiköt käyttöön testiautoihin vain noin puoli vuotta ennen uuden kauden alkua.

Vastaavaa tilannetta eivät halua kokea uudestaan sen paremmin autonvalmistajat kuin MM-sarjan päättäjät. FIA:n urheilutoimintojen nokkamies Robert Reid sanoi lehdistötilaisuudessa Monte Carlon MM-rallin yhteydessä, että katseet on jo siirrettävä kolmen vuoden päähän, jolloin nykyiset säännöt muuttuvat seuraavan kerran.

Mahdollisiksi uusiksi suunniksi Reid mainitsi hybridi- ja sähköautojen lisäksi esimerkiksi vetyautot. Riippumatta siitä, mihin suuntaan sääntöjä viedään, on päätöksiä Latvalan mukaan tehtävä viimeistään seuraavan vuoden aikana.

– Vuosi on liian tiukka aikataulu. Vuoden 2023 aikana on tehtävä päätös seuraavasta suunnasta. Silloin autonvalmistajille jää riittävästi aikaa, Latvala huomauttaa.

Yle välittää rallin MM-sarjan tapahtumat kanavissaan. Kaiken MM-rallisisällön löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Lue myös:

Jari-Matti Latvala innoissaan Jyväskylän MM-rallin muutoksista – varovaisena Rovanperän mestaruusmahdollisuuksista: "Erittäin kylmähermoinen kaveri"

Jyväskylän MM-rallin reitti julki: Legendaariseen kisaan mittavia muutoksia – nähdäänkö ratkaisu Jämsän megapätkällä vai Kankkusen kotikulmilla?

Asiantuntija kertoo, miksi Kalle Rovanperä voi tehdä huimaa rallihistoriaa jo tänä vuonna – kovimpien kilpakumppanien ympärillä isoja kysymyksiä

Kalle Rovanperän voitossa historian havinaa – isä ja poika ovat voittaneet nyt saman MM-rallin

Suosittelemme sinulle