Hyppää sisältöön

Venäjän valtionlainoilla alkoi rajoitettu kaupankäynti Moskovan pörssissä – 10-vuotisen lainan korko hyppäsi

Moskovan pörssi on pidetty suljettuna siitä lähtien, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan kolmisen viikkoa sitten. Tarkoituksena on ollut hillitä pääomapakoa ja estää markkinan romahtaminen.

sss
On vielä vaikea arvioida, milloin kaupankäynti osakkeilla jatkuu Moskovan pörssi. Kuva: Natalia Kolesnikova / AFP
STT,
Timo-Pekka Heima

Moskovan pörssi avautui erittäin rajoitetusti maanantaina kello 12. Avaaminen koskee valtionlainoja, joita maan keskuspankki on ilmoittanut ostavansa "tarvittavissa määrin".

Venäjän 10-vuotisen valtionlainan korko asettui Reutersin mukaan kaupankäynnin alussa 13 prosenttiin, käytyään ennakkokaupankäynnissä jopa 20 prosentissa. Kaupankäynti ulkomaisilta sijoittajilta on myös lainan osalta estetty.

Bloombergin (siirryt toiseen palveluun) haastatteleman pankkiirin mukaan rahoitusmarkkinat eivät käytännössä toimi Venäjällä, ja siksi valtionlainojen korot tai valuuttakurssit voivat olla mitä tahansa.

13 prosentin paikkeille noussutta valtionlainan korkoa hän kuvaili matalaksi, sillä lainan hinta ei muodostu todellisilla markkinoilla.

Moskovan pörssi on pidetty suljettuna siitä lähtien, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan kolmisen viikkoa sitten.

Toimen tarkoituksena on ollut hillitä pääomapakoa ja estää markkinan romahtaminen.

Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto arvioi STT:lle sunnuntaina, että osittainen avaaminen voi olla askel osakemarkkinan avaamista kohti. Vielä on kuitenkin vaikea arvioida, milloin kaupankäynti osakkeilla jatkuu.

Uutistoimistojen mukaan Venäjä ei maanantaina antanut uusia arvioita, koska kaupankäynti pörssissä alkaisi laajamittaisemmin.

Lue myös

Ukrainan sota sataa asefirmojen laariin – myös suomalaiset ovat tankanneet salkkuunsa puolustusalan yrityksiä

Venäjä-riski kurittaa Helsingin pörssiä – esimerkkisalkut näyttävät, miten kävi Venäjä-yhtiöihin sijoittaneelle ja salkkunsa hajauttaneelle

Moskovaan on luvassa pörssin jättiromahdus – pelko pääomapaosta on pitänyt pörssin kiinni jo pidempään kuin koskaan Neuvostoliiton jälkeen

Suosittelemme sinulle