Hyppää sisältöön

Taru Lahti-Liukkonen, 29, kokee joutuneensa syrjinnän kohteeksi äitiyden takia – äitiyslomalta palannut huippu-urheilija jäi ilman apurahaa

Ilman urheilija-apurahaa jäänyt beach volley -ammattilainen Taru Lahti-Liukkonen avautui tilanteestaan sosiaalisessa mediassa. Hän sanoo harkitsevansa asian viemistä hallinto-oikeuteen.

Taru Lahti-Liukkonen
Taru Lahti-Liukkonen palasi nopeasti kilpakentille esikoisensa syntymän jälkeen. Kuva: Jaani Lampinen / Yle
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Beach volley -ammattilainen Taru Lahti-Liukkonen sanoo jääneensä ilman Opetus- ja kulttuuriministeriön urheilija-apurahaa. Lahti-Liukkosen mielestä päätökseen ei ole päteviä perusteluja.

Lahti-Liukkonen oli viime vuonna äitiyslomansa takia sivussa kisakentiltä, mutta palasi kilpailuihin elokuussa, viisi kuukautta synnytyksensä jälkeen. Aiemmin apurahaurheilijoihin kuulunut Lahti-Liukkonen sai kielteisen päätöksen syksyllä tekemäänsä hakemukseen.

Ikävä tilanne alkoi valjeta jo siinä vaiheessa, kun Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön lajiryhmävastaava antoi ymmärtää, etteivät näytöt enää riittäisi apurahan saamiseen. Huippu-urheiluyksikkö tekee esitykset urheilija-apurahojen saajista. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää apurahat.

Lahti-Liukkosen mukaan ministeriön päätös perustui virheellisiin tulkintoihin hänen maailmanrankingistaan. Pettynyt Lahti-Liukkonen teki oikaisuvaatimuksen ja sai siihen mielestään kyseenalaisen vastauksen.

– Minun rankingin sanottiin olevan 141! Ihan oikeasti? He katsoivat sellaista rankingia, jossa minulla oli pelattuna kaksi turnausta, kun muilla siihen oli laskettu kahdeksan turnausta, Lahti-Liukkonen taustoittaa Instagram-päivityksessään.

Lahti-Liukkosen mukaan kielteisessä apurahapäätöksessä ei huomioitu hänen kisataukoaan.

– Olen täysin samaa mieltä, että minulla ei ole huippunäyttöjä edelliseltä kaudelta. Siinä vain olivat koronan takia perutut turnaukset sekä raskaus ja synnytys. Missä välissä olisin tehnyt ne näytöt? OKM:n arvio rankingtilanteestani on kohdallani epäoikeudenmukainen ja syrjivä.

Vuonna 2020 maailmankiertueen turnaukset peruttiin koronaviruspandemian takia. Seuraavana vuonna Lahti-Liukkonen synnytti esikoisensa.

Kun hän palasi kilpailemaan elokuussa 2021, vire ei ollut heti alkuun paras mahdollinen. Tällä hetkellä Lahti-Liukkonen on löytänyt vireen parinsa Anniina Parkkisen kanssa.

– Ja kaiken kukkuraksi olemme tällä hetkellä tiukasti kiinni MM-kisapaikassa, jonne pääsee maailmanrankingin kautta 23 paria, Lahti-Liukkonen kirjoittaa.

Lahti-Liukkonen kertoo miettivänsä asian viemistä hallinto-oikeuteen.

– Ihan periaatteesta haluaisin viedä asian loppuun saakka. Haluan todellakin ajaa tätä asiaa eteenpäin, jos joku muukin miettii joskus perheen perustamista kesken urheilu-uran, Lahti-Liukkonen kertoo Instagramissa.

– Haluan herättää keskustelua aiheesta, joka on mielestäni aika tärkeä myös yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Katso video kuvaa klikkaamalla.

Lue myös:

Taru Lahti-Liukkonen palaa hiekalle, vaikka kotoa lähteminen oli vaikeaa – "Olen niin ylpeä, että olen äiti ja nyt EM-kisoissa"

Taru Lahti-Liukkosen suurin haave toteutui ja ensimmäinen äitienpäivä saa hänet herkistymään – olympiaunelma mahtuu yhä vauvakuplaan

Suosittelemme