Hyppää sisältöön

Nokian Renkaiden kurssi vajosi yli 13 prosenttia – yhtiö kertoi jatkavansa toimintaansa Venäjällä, analyytikon mukaan yhtiön viestiä tulkittiin myös väärin

Yhtiö kertoi viime viikolla jatkavansa tuotantoaan Venäjällä, vaikka moni kilpailija vetäytyy maasta. Nokian Renkaiden henkilöautonrenkaista valmistettiin Venäjällä viime vuonna yli 80 prosenttia.

Grafiikka näyttää, kuinka Nokian Renkaiden osake on laskenut yli 10 prosenttia maanantaina 21. maaliskuuta.
Kuva: Antti Eintola / Yle, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle
Heidi Sullström
Avaa Yle-sovelluksessa

Nokian Renkaat syöksyi maanantaina pörssissä ja päätyi kaupankäynnin päätyttyä reilut 13 prosenttia perjantain sulkemisajan hintaa alemmaksi.

Rengasvalmistaja kertoi viime torstaina analyytikoille, että se aikoo jatkaa tuotantoaan Venäjällä, vaikka moni kilpailija keskeyttää toimintonsa maassa sen hyökättyä Ukrainaan.

Yhtiön näkemyksistä analyytikkopuhelussa kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Nokian Renkaat arvioi kysynnän ylittävän tarjonnan, kun moni kilpailija vetäytyy Venäjältä, kirjoittaa puhelussa mukana ollut Inderesin analyytikko Joonas Korkiakoski raportissa.

Tällöin Nokian Renkaiden markkinaosuus Venäjällä voisi kasvaa, Korkiakoski arvioi raportissa.

Muun muassa Bridgestone, Continental ja Michelin ovat kertoneet jäädyttävänsä Venäjä-liiketoimintansa väliaikaisesti.

Inderes: Yhtiö ei tulkinnut hyötyvänsä sodasta

Twitter-keskusteluissa ja Helsingin Sanomien jutussa esillä ollut tulkinta, jonka mukaan Nokian Renkaat olisi itse arvioinut voivansa kasvattaa markkinaosuuttaan ja näin hyötyä sotatilanteesta, oli väärä, Korkiakoski sanoi Yle Uutisille maanantaina.

– Yhtiö ei missään nimessä itse sanonut, että he hyötyvät tilanteesta, vaan se oli puhtaasti markkinatalouden mekanismiin liittyvä havainto, joka oli analyytikoiden tekemä.

Viime perjantaina julkaistussa raportissaan Inderes arvioi, että vain pieni osa Nokian Renkaiden jälleenmyyjistä kieltäytyisi yhtiön Venäjällä valmistettujen renkaiden myynnistä.

Sodan pitkittyminen voisi kuitenkin muuttaa asiakkaiden näkemyksiä negatiiviseen suuntaan, Inderes arvioi. Tämä voisi vaikuttaa myös Nokian Renkaiden maineeseen haitallisesti, Inderes arvioi.

Näin näyttää nyt käyneen, kun Nokian Renkaiden osake syöksyi pörssissä hurjasti. Se oli maanantain vaihdetuin osake.

Venäjän-tuotanto jopa puolet liikevaihdosta

Päättää yhtiö sitten jäädä Venäjälle tai lähteä, tilanne on sille hankala, sillä yhtiö valmisti yli 80 prosenttia henkilöautonrenkaistaan Venäjällä viime vuonna.

Jos Venäjän-toiminnoista luovuttaisiin, yhtiö menettäisi liikevaihdostaan noin puolet, 750–850 miljoonaa euroa ja operatiivisesta tuloksesta kaksi kolmasosaa, 200 miljoonaa euroa, Joonas Korkiakoski laskee.

Yhtiön suunnitelmissa on kasvattaa tuotantoa Suomessa ja Yhdysvalloissa, hän sanoo.

Ilman Venäjän-toimintoja ja normaalissa markkinatilanteessa se voisi päästä näiden tehtaiden avulla 1,1 miljardin euron liikevaihtoon ja tehdä noin 170 miljoonan euron operatiivisen tuloksen, Korkiakoski arvioi.

– Sen arviointi, missä aikataulussa yhtiö tällaiseen tuloksentekoon yltäisi, on tässä vaiheessa hyvin vaikeaa

Yhtiö suunnitteleekin uutta tehdasta. Sen sijainti voisi olla itäisessä Euroopassa, mutta ei Venäjällä, Korkiakoski sanoo.

Yle Uutiset ei tavoittanut Nokian Renkaiden edustajaa kommentoimaan tilannetta.

Lue lisää:

Nokian Renkaiden mainehaitta näkyy jo rengasliikkeissä – autotalon johtaja: "Jos nokialaiset eivät asiakkaalle käy, otamme vaikka Continentalia tilalle"

Nokian Renkaat jatkaa yhä renkaiden tuotantoa Venäjällä: kuljetukset hidastuvat, raaka-aineista huolta, asiakkaat vaihtavat pankkia

Suosittelemme sinulle