Hyppää sisältöön

Millaista on pitää sylissä itkevää, digitaalista vauvaa? Tampereella on esillä taidetta, joka kulkee nykyteknologian jalanjäljissä

Tampereen taidemuseon tämän kevään suurpanostus eli Illuusio-näyttely esittelee kotimaisen interaktiivisen ja immersiivisen taiteen klassikoita ja tuoreita teoksia.

Tampereen taidemuseon Illuusio-näyttelyä.
Tampereen taidemuseon amanuenssi Virpi Nikkari ja parkuva virtuaalivauva. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Jussi Mankkinen

Unenomaiset, enkelimäiset hahmot reagoivat ääniin ja alati muuttuva värimaailma leijuu kohti katsojaa: purppuraa, sinertävää, oranssia, auringonpunaista. Taustalla kimmeltää hidastempoinen ambient-musiikki. Tunnelma on mystinen ja rauhoittava.

Tällaiselta tuntuu kokea Jaana Partasen vuonna 2014 valmistunutta Matrix layer -teosta, joka tutkii mielenliikkeitä ja unien valtakunnan mysteerejä. Tutkijoiden ja teknologisten asiantuntijoiden kanssa yhteistyönä toteutettu Matrix layer on ensimmäisiä kotimaisia immersiivisiä eli upottavia taideteoksia, ja siinä toteutuvat edelleen genren perusprinsiipit.

– Immersio tuo taiteeseen tapahtumallisuuden, eli katsojasta tulee osallistuja, joka toiminnallaan vaikuttaa teoksen lopulliseen muotoon. Hän voi koskettaa teoksia, liikkua niissä tai olla niissä ihan vaan läsnä. Vasta tällaisen prosessin kautta teos valmistautuu lopulliseen muotoonsa, Tampereen taidemuseon amanuenssi Virpi Nikkari toteaa.

Tampereen taidemuseon Illuusio-näyttelyä.
Hanna Haaslahden Simulation Boxissa (2016) museovieraan omasta kädestä tulee osa virtuaalimaailmaa. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Tampereen taidemuseon Illuusio-näyttelystä.
Jarno Vesalan kolmiulotteinen Isän ja tyttären muotokuva (2021) luo hämmentävän todentuntuisen vaikutelman oudosta tilanteesta. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Teknologia tekee näyttelyn pystyttämisestä haastavan

Tampereen taidemuseon tuore Illuusio-näyttely tutkii immerviisistä ja interaktiivista taidetta monesta eri kulmasta. Uudenlaista todellisuutta voi syntyä digitaalisen pistematriisikuvion avulla, kuten Hanna Haaslahden _Habitus-_installaatiossa (2014). Keholle syntyy mustavalkoinen digitaalinen maalaus, joka muuttaa jatkuvasti muotoaan ihmisen liikehtiessä peilien täyttämässä tilassa.

Tampereen taidemuseon Illuusio-näyttelystä.
Habitus-installatio luo keholle liikkuvan digitaalisen maalauksen. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Pasi Rauhalan Part of the Game -teos taas leikittelee mittakaavojen hallitulla kaaoksella: miniatyyrihahmot sekkailevat yllättävissä tilanteissa, ja partateräkin on korkeampi kuin ihmisvartalo.

Tampereen taidemuseon Illuusio-näyttelyä.
Pasi Rauhalan Part of the Game -teosta... Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Tampereen taidemuseon Illuusio-näyttelyä.
...jonka pääosassa on mittasuhteilla leikittely. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Koska tämäntyyppinen taide seuraa tiiviisti teknologista kehitystä, genren näyttelyiden pystyttäminen on usein haastavaa. Tässä on myös yksi syy siihen, miksi laajoja interaktiivisen ja immersiivisen taiteen näyttelyitä nähdään Suomessa varsin harvoin.

– Näissä teoksissa on videotykkien, liikkeentunnistimien ja sensoreiden lisäksi monenlaista vuorovaikutteista tekniikkaa. Teimme todella pitkää päivää kolmen viikon ajan, jotta saimme näyttelyn rakennettua, Virpi Nikkari kertoo.

Tampereen taidemuseon Illuusio-näyttelyn yleisöä.
Arina Nikkarinen ja Aino Vehkalampi olivat tulleet Tampereen taidemuseoon koululuokan mukana: – Ensivaikutelma näytelystä oli, että tämä vaikuttaa kivalta. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Tampereen taidemuseon Illuusio-näyttelystä.
Pasi Rauhalan (2022) Fragemented Notes -teoksessa katsoja vaikuttaa omilla liikkeillään sekä teoksen visuaalisuuteen että äänimaailmaan. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Nykyteknologia yhdistyy ikiaiaikaisiin teemoihin

Immersiivisyys on taidemuotona varsin nuori, ja pääosin sitä on mahdollistanut digitaalisen teknologian kehitys, johon limittyvät oleellisena osana uudenmalliset ja tarkemmat projektorit sekä monipuolistuneet ja käyttäjäystävällisemmöt animointiohjelmat. Immersiivinen taide pääsi Suomessa toden teolla otsikoihin vuonna 2018, jolloin Helsingin Amos Rex -taidemuseo täyttyi japanilaisen teamLab-taiteilijaryhmän valtavista digitaalisista installaatioista.

Viime vuosina suuren yleisön vetonauloiksi ovat myös muodostuneet maailmaa kiertävät immersiiviset taidenäyttelyt, joissa on esillä digitaalisia ja animoituja versioita esimerkiksi Vincent van Goghin ja Gustav Klimtin värikylläisistä teoksista.

Tampereen taidemuseon Illuusio-näyttelyä.
Jarno Vesalan Hukassa/löydetty II -installaatio (2022) tarjoaa katsojalle yllätyksen: kuka on katossa ja miksi? Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Vaikka immersiiivinen ja interaktiivinen taide kulkee tiiviisti nykyteknologian jalanjäljissä, sen tematiikka tai visuaalinen inspiraatio voi löytyä hyvinkin kaukaa taidehistorian alkuhämäristä. Esimerkiksi Jarno Vesalan Hukassa/löydetty II -installaation (2022) kuvasto kytkeytyy keskiaikaisten katedraalien lasimaalauksiin ja ruusuikkunoihin.

Tampereen taidemuseon Virpi Nikkari.
Tampereen taidemuseon amanuenssin Virpi Nikkarin mukaan näyttelyn rakentaminen oli haasteellista. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Tampereen taidemuseon Illuusio-näyttelyä.
Heidi Tikan Mother, Child -teosta. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Heidi Tikan Mother, Child -teos (2000), jossa katsoja pitää sylissään digitaalista vauvaa, taas edusti valmistumisvuonnaan hyvinkin uudenlaista teknologiaa ja taiteellista ajattelua, mutta muutoin se linkittyy yllättävän kiinteästi taidehistoriaan.

Mother, Child viittaa hyvin traditionaaliseen aiheeseen taiteessa, eli äitiin ja lapseen, tai madonnaan ja lapseen. Uuden teknologian avulla katsoja kuitenkin kokee perinteisen tematiikan aivan uudella tavalla, Virpi Nikkari kertoo.

Tampereen taidemuseon Illuusio-näyttelyä.
Petri Eskelisen Lukija ja kuuntelija -teoksessa lattia toimii äänilevynä. Teosta voi liikutella ja kuunnella samalla lattiasta kumpuavia soundeja. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Ukrainan sota tekee näyttelystä ajankohtaisen

Illuusio-näyttelyssä nousee myös esille ajankohtaisia yhteiskunnallisia teemoja. Näyttely avautui 26.2., vain kaksi päivää Venäjän aloittaman Ukraina-hyökkäyksen jälkeen. Euroopan ytimessä tapahtuva julma tuhoamissota, jonka irvokkaimmaksi piirteeksi on noussut siviilien kärsimys, tekee erityisen ajankohtaiseksi Markus Kåhren Nimetön-teoksen (2022). Muun muassa holokaustia ja armenialaisten kansanmurhaa esittelevä kuva-aineisto ei sovellu kaikkein herkimmille katsojille.

Nimettömässä on sotaan liittyvää aineistoa ja uutiskatkelmia eri vuosikymmeniltä. Ukrainan sodan takia teos on osoittautunut hyvinkin ajankohtaiseksi ja koskettavaksikin, Virpi Nikkari toteaa.

Tampereen taidemuseon Illuusio-näyttelyä.
Markus Kåhren Nimetön sisältää uutiskatkelmia sotien julmuuksista. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Suosittelemme sinulle