Hyppää sisältöön

Kaksi rajavartijaa lopettaa uransa pitkään hiihtopartioon – viikossa taivalletaan yli 300 kilometriä

Vanhemmat rajavartijat Juha Julkunen ja Ari Palolahti hiihtävät Sallan rajavartioaseman rajaosuuden ennen eläkkeelle jäämistään. Matkaa tulee noin 330 kilometriä, ja reissu kestää noin viikon.

Rajamiehet Juha Julkunen ja Ari Palolahti seisovat ladulla lähdössä hiihtämään pitkälle partiomatkalle
Rajavartijat Juha Julkunen ja Ari Palolahti ovat lähdössä pitkälle juhlapartiolle Savukoskelta. Kuva: Jari Mäkinen
Jyri Tynkkynen

Kaksi rajavartijaa päätti hiihtää Sallan rajavartioaseman koko rajaosuuden ennen kuin jäävät eläkkeelle. Noin viikon mittaiseen partioon lähtevät vanhemmat rajavartijat Juha Julkunen ja Ari Palolahti sekä yksi nuorempi työkaveri, Jari Mäkinen.

Rajavartijat lähtevät partiomatkalle Rajavartiolaitoksen vuosipäivänä, maanantaina, ja reissu kestää noin viikon.

Kaksikolla ei liene vaikeuksia hiihtää näin pitkää matkaa, sillä heillä on kummallakin vahva kilpaurheilutausta. Juha Julkusella on eri hiihtolajeista noin 100 suomenmestaruutta. Ari Palolahti edusti Suomea hiihdossa muun muassa Salt Lake Cityn talviolympialaisissa vuonna 2002.

Juha Julkunen perustelee hiihtotempausta sillä, että kukaan ei liene aiemmin koko matkaa hiihtänyt.

– No sitä ei ilmeisesti ole kukaan hiihtänyt, ja kun me kaikki kolme olemme hiihtomiehiä niin päätettiin tehdä tämmöinen kokeilu. Näin me pysytään hyvässä kunnossa, ja tämä on voimanponnistus, että me olemme kaikki yli viisikymppisiä, niin se on meille hyvä testi.

Viikon mittaisessa reissussa pitää olla mukana iso määrä tavaraa ja muonaa, Julkunen sanoo.

– Ruokaahan menee suhteellisen paljon tuommoisella reissulla, että siihen pitää varautua. Meillä on myös normaali partiovarustus matkassa, että suoritetaan työtehtäviä mitä siellä tehdään. Eli siitä tulee melkoinen taakka kantaa ne matkassa, mutta muuten tuollaisesta reissusta ei selviä.

Onneksi majoitus on järjestetty jo valmiiksi rajamiesten normaaleissa yöpymispaikoissa eli partiomajoissa.

Lämpimät päivät, kylmät yöt

Julkunen arvioi, että hiihtokeli saattaa olla haastava lämpimän sään vuoksi.

– Nytkin näyttää plus kuutta astetta olevan ja lämpenee. Nämä alkupuolen viikonpäivät on aika lämpimiä, mutta loppuviikosta tulee pakkaset. Tähän varmaan mahtuu kaikennäköistä keliä, mutta ei ainakaan tuiskua, lumisadetta tai vesisadetta ole luvannut. Muuten näyttäisi keli olevan hyvä kuitenkin.

Julkusen mukaan yksi keino väistää liian lämmintä hiihtosäätä on levätä päivän lämpimässä ja hiihtää yöllä pakkasessa.

– Siinä on sekin vaihtoehto. Kelien mukaan mennään sitten, että me katsotaan, mihin edetään ja mitä vauhtia mennään ja siinä on tietyt taipaleen etukäteen suunniteltu. Normaalit työtehtävät hoidetaan siellä välillä, eli katsotaan mitä partiolle tulee eteen siellä.

Julkunen aikoo jatkaa hiihtoharrastustaan myös eläkkeellä.

– Kyllähän kunnosta pitää pitää huolta. Ilman muuta tämmöiset hommat jatkuu ja laitetaan itsemme ahtaalle aina tämmöisissä tapahtumissa.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle