Hyppää sisältöön

Eurajoen kristillisen opiston veneenrakennuslinja vahvistaa asemaansa Unescon avulla – valmistumassa kymmenkunta limisaumaista venettä

Unesco lisäsi aineettoman kulttuuriperinnön listalleen limisaumaisen puuveneen viime vuoden lopulla. Eurajoella kyseisiä veneitä on rakennettu jo pitkään.

Veneiden rakentamista
Eurajoen kristillisellä opistolla rakennetaan limisaumaisia puuveneitä. Kuva: Tapio Termonen / Yle
Tapio Termonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Limisaumainen puuvene on erittäin perinteinen venemalli pohjoismaissa. Se on vene, jossa laudat on kiinnitetty toisiinsa limittäin. Eurajoen kristillisellä opistolla on työn alla kymmenkunta limisaumaista puuvenettä.

Yhden niistä on on rakentanut Porissa asuva Olli Leppäniemi. Häneltä on kulunut veneen rakentamiseen noin 2 500 työtuntia.

Mies istuu veneessä
Porilainen Olli Leppäniemi on rakentanut venettään noin 2500 tuntia. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Vastaavaa työmäärää voidaan verrata jopa omakotitalon rakentamiseen. Aikaisempaa kokemusta veneen rakentamisesta Leppäniemellä ei ole.

– Päätin ottaa askeleen, jota olen pohtinut monta kymmentä vuotta. Suvussa on venerakentamisen taustaa, ja halusin liittyä vanhoihin veneentekijöihin, Leppäniemi sanoo.

Unescon listalle kaustislaisen viulunsoiton ja saunaperinteen rinnalle

Unesco lisäsi pohjoismaisen limisaumaperinteen aineettoman kulttuuriperinnön listalle viime vuoden joulukuussa. Samalle listalle Suomesta pääsi myös kaustislainen viulunsoitto. Ennestään kyseisellä listalla oli suomalainen saunaperinne.

Unescon kyltti
Unesco lisäsi pohjoismaisen limisaumaperinteen aineettoman kulttuuriperinnön listalle joulukuussa 2021. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Eurajoen kristillisen opiston veneenrakennuslinjalle Unescon laajentunut lista on rohkaiseva. Veneenrakennuksen opettaja Jaakko Korteniemi kokee, että se antaa tunnustusta myös Eurajoen kristillisellä opistolla tehdylle veneen rakentamiselle. Samalla se tuo uskoa veneenrakennuksen tulevaisuudelle Eurajoella.

– Kyllä se antaa Suomelle ja Satakunnalle sekä museovirastolle ja kulttuuriministeriölle sen viestin, että tämä kulttuuri on säilytettävä, Korteniemi sanoo.

Vuosikymmenien unelma huipentuu toukokuussa

Olli Leppäniemi odottaa jo innokkaana jäiden lähtöä. Hänen rakentamansa vene on käytännössä valmis, jäljellä on enää viimeisiä hienosäätöjä ja asennuksia.

Vesille vene on tarkoitus laskea toukokuussa. Leppäniemi asuu Porin Kalaholmassa ja paikka veneelle on omassa rannassa. Sieltä matka onnistuu Kokemäenjokea pitkin aina merelle saakka.

Kaksi miestä ja puuvene
Veneenrakennuksen opettaja Jaakko Korteniemi ihailee Olli Leppäniemen kädenjälkiä. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Käsiensä jäljistä Leppäniemi voi olla ylpeä. Veneen rakentaminen on vaatinut sitkeyttä ja antautumista asialleen.

– Onhan se mahtavaa, kun on pystynyt tälläiseen saavutukseen. Eli kevättä ja vesille laskua odotellessa, Leppäniemi sanoo.

Suosittelemme