Hyppää sisältöön

Harvinaisen kirkas tulipallo havaittiin ympäri Suomea – Suomussalmella sitä luultiin putoavaksi lentokoneeksi

Ursan havaintojärjestelmä Taivaanvahtiin oli ilmoitettu jo aamuun mennessä yli sata havaintoa tulipallosta eri puolilta Suomea.

Mustavalkokuva tulipallosta, joka on tallentunut meteorikameraan.
Tulipallo tallentui tähtiharrastusyhdistys Jyväskylän Siriuksen meteorikameraan maanantai-iltana. Kuva: Harri Kiiskinen / Jyväskylän Sirius
Tanja Heikkonen,
Heli Kaski,
Hanne Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suuri tulipallo, joka hajosi isoksi möykyksi, väriltään vihreää, keltaista ja valkoista, kirkkaampi kuin Venus, kirkas kuin täyskuu. Muun muassa näin on kuvailtu maanantai-iltana näkynyttä tulipalloa, josta on tehty paljon havaintoja Ursan Taivaanvahtiin.

Osa oli nähnyt noin kello 20 aikaan näkyneen tulipallon kuuden sekunnin ajan, osa lyhyemmän aikaa.

Jyväskyläläinen Harri Kiiskinen näki havainnon automaattikameran kuvasta. Tähtiharrastusyhdistys Jyväskylän Siriuksella on Nyrölän observatoriossa useita automaattikameroita eri ilmansuuntiin, jotka tallentavat näkymää, jos ne havaitsevat jonkun kirkkaan liikkeen.

Tulipallo näkyi Jyväskylästä katsottuna idän suuntaan taivaalla.

Havaintoja tehtiin Kiiskisen mukaan paljon, koska tulipallo eli meteori nähtiin taivaalla niin otolliseen aikaan, kun ihmiset olivat vielä liikkeellä ja taivas oli kirkas. Taivaanvahti-palvelu jopa kaatui hetkellisesti tiistaiaamuna, kun sivulle oli paljon liikennettä.

– Se on ollut joku avaruudesta tullut kivenmurikka, joka palaa ylhäällä ilmakehässä, sanoo Kiiskinen.

Jyväskyläläinen Harri Kiiskinen tähtiharrastusseura Siriuksesta kuvailee tulipalloa kirkkaaksi kuin täysikuu. Toimittajana on Heli Kaski. Kuva on Siriuksen Nyrölän osbservatorion automaattikamerasta.

Meteori lensi Laatokan suuntaan

Kamerakuvien perusteella Ursan tulipalloryhmän jäsenet pystyvät laskemaan missä kulmassa, millä nopeudella, kuinka iso meteori on ollut ja jäikö siitä jotain jäljelle. Kirkkonummella asuva Jarmo Moilanen on yksi ryhmän jäsenistä, hänen mukaansa näin kirkasta tulipalloa ei nähdä usein.

– Kerran kymmenessä vuodessa voi nähdä tällaisen, kaikki jotka näkivät, voivat onnitella itseään.

Moilanen arvioi tulipallon lentäneen itärajan taakse Laatokan seutuville. Kappale on selvästi kookkaampi, Moilanen arvioi sen kooksi muutaman kilon verran.

– Tähdenlennot ovat hiekanmuruja ja nämä tulipallot ovat sormenpään kokoisesta isompaan kappaleeseen.

Meteorin koko selvitetään myöhemmin mallintamalla.

Kirkas tulipallo tulkittiin myös toisin: Kainuun pelastuslaitos etsi eilen illalla pudonnutta lentokonetta Suomussalmen Piispajärvellä. Pelastuslaitos sai kello 20 jälkeen ilmoituksen maata kohti putoavasta kirkkaasta valosta tai valoista, jotka ovat hyvin lähekkäin.

Valoilmiön aiheuttajaa ei kuitenkaan löytynyt laajoista maa- ja ilmaetsinnöistä huolimatta. Etsinnöistä kertoi ensimmäisenä Kainuun Sanomat.

Näitkö sinä tulipallon, millainen sinun havaintosi oli? Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 23. maaliskuuta klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle