Hyppää sisältöön

Heikot jäät yllättivät karkumatkalla olleen koiran – videolla pintapelastaja pelastaa avannossa värjöttelevän eläimen

Jäät alkavat olla suojakelien jälkeen heikkoja monin paikoin etenkin etelässä. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen pintapelastaja pelasti tiistaina jäihin pudonneen koiran.

Pelastuslaitoksen työntekijä on auttamassa jäihin pudonnutta koiraa ylös jäistä.
Pelastuslaitos haki jäihin pudonneen koiran turvallisesti takaisin rannalle. Kuva: Varsinais-Suomen pelastuslaitos
Johanna Lehtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Heikkoihin jäihin pudonnut koira pelastettiiin tiistaina aamupäivällä Paimionjoesta Koski Tl:ssä. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen pintapelastaja sai koiran turvaan lyhyen operaation päätteeksi.

Jos yllä oleva upotus ei näy, voit katsoa Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen Twitterissä jakaman videon tästä.

Pelastuslaitoksen tilannekeskuksen esihenkilö Petteri Broström kertoo, että pelastustehtävä oli tyypillinen alkukevään tehtävä.

– Koira oli jostain syystä päässyt yksin irralleen ja mennyt joen jäälle. Jäät alkavat nyt olla heikkoja. Jää oli osittain pettänyt koiran painon alla ja eläin oli uponnut takajaloistaan veteen, eikä päässyt omin avuin ylös. Pelastuslaitoksen pintapelastajat kävivät hakemassa koiran pois.

Kaikki koitetaan pelastaa

Petteri Broströmin mukaan ihmisiin tottunut koira on vielä helppo pelastustehtävä, jos vaan pelastajat ehtivät paikalle ajoissa. Eläin voi pahimmillaan paleltua avannossa ja hypotermia voi viedä hengen. Tiistain tapauksessa pelastajat ehtivät ajoissa, ja koira pääsi lämmittelemään.

– Lemmikin ja eläimen menehtyminen on tragedia siinä missä ihmishengenkin menettäminen. Yritämme aina pelastaa kaikki apua tarvitsevat. Meidän palomiehemme osaavat käsitellä eläimiä, olivat ne sitten kissoja, koiria tai peuroja. Niitä sitten rapsutellaan, kääritään viltteihin ja katsotaan, että pääsevät kotiin tai liikkeelle. Yhtäkään eläintä ei jätetä kitumaan minnekään kaislikkoon.

Vaativampia tehtäviä ovat esimerkiksi villieläimien pelastaminen jäistä.

– Heikoilta jäiltä on pelastettu kauriita ja peuroja. Hirviä ei sentään yleensä, koska ne pääsevät itse ylös. Iso peuran saaminen ylös jäistä on kuitenkin jo haastava työ. Villieläimet pelkäävät ihmisiä ja ne usein yrittävät lähteä karkuun pelastajien lähestyessä. Tällöin eläin voi loukkaantua terävän jään reunoihin ja pelastajien täytyy varoa sarvia, Broström sanoo.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos saa noin 200 eläinpelastustehtävää vuodessa.

Suosittelemme