Hyppää sisältöön

Joukko nuoria piinaa pizzayrittäjiä Imatralla – yrittäjän musta silmä sai lähiseudun asukkaat istumaan joukolla ravintolaan, ja he aikovat jatkaa

Pizzeriayrittäjien tueksi Imatralle tulleet ihmiset toivovat, että paikan päällä ruokailevat asiakkaat rauhoittavat ravintolan tilannetta ilta-aikaan.

Imatralaiset pizzeriayrittäjät Cengiz ja Dilek Gezer.
Dilek Gezer ja Cengiz Gezer kertovat soittaneensa ravintolaan poliisin useita kertoja. Heidän mukaansa hätäkeskukseen soittaminen on kuitenkin hidasta kielimuurin takia, ja myös poliisin saapumisessa kestää. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Marika Anttonen,
Ilona Pesu
Avaa Yle-sovelluksessa

Pizzeriayrittäjien kokema väkivalta ja häiriköinti ovat saaneet ihmisiä liikkeelle Imatralla.

Toistakymmentä kaupunkilaista päätti mennä sunnuntai-iltana syömään tai kahville Imatran Kebab Pizzeriaan kuultuaan yrittäjäpariskunta Cengiz Gezer ja Dilek Gezerin ahdingosta.

Gezerit kertoivat viime viikolla paikallislehti Uutisvuoksessa pitkään jatkuneesta häiriköinnistä. Heidän mukaansa nuoret ovat esimerkiksi sotkeneet ravintolassa paikkoja, varastaneet limsoja ja jopa käyttäneet väkivaltaa.

Cengiz Gezer kertoo lehtijutussa saaneensa iskun kasvoihinsa puututtuaan nuorten toimintaan toissa viikon sunnuntaina; tilanteesta muistuttaa lehden mukaan mustelma.

– He eivät kuuntele, he tulevat ja tekevät mitä haluavat, Gezerit kuvailevat Ylelle tilanteita ravintolassa.

Rikosilmoitus tehty

Kaakkois-Suomen poliisilaitos on kirjannut pizzeriaan liittyvän rikosilmoituksen sunnuntaina 13. maaliskuuta. Se on saanut käyttöönsä myös valvontakameroiden kuvia välikohtauksesta.

Asian tutkinta on rikosylikonstaapeli Juha Liukkosen mukaan alkuvaiheessa. Rikosnimikkeinä ovat tällä hetkellä lievä vahingonteko, laiton uhkaus sekä pahoinpitely.

Liukkonen kertoo, että asiassa on useampia, keskenään eri ikäisiä epäiltyjä. Hän ei ota kantaa siihen, onko joukossa alaikäisiä tai alle 15-vuotiaita.

Tiina Kemppainen lähti perheineen ravintolaan, koska yrittäjät ja heidän lapsensa ovat perheelle tuttuja. Videon aloituskuvassa on myös Tiina Hämäläinen.

Somekeskustelu toi ihmiset yhteen

Tieto ravintolan tilanteesta herätti paikallisissa huolen sekä yrittäjien että nuorten voinnista.

Imatran naapurikunnassa Ruokolahdella asuva Tea Usvasuo jakoi ajatuksiaan tilanteesta paikallisessa Facebook-ryhmässä.

Keskustelu kävi vilkkaana, ja osa ihmisistä päätti lähteä yhdessä ravintolaan syömään tukeakseen yrittäjiä. Käynti ajoitettiin iltaan, jolloin häiriköinti yrittäjien mukaan tapahtuu.

Yksi mukaan lähteneistä oli Tiina Kemppainen. Hänen mukaansa uutinen herätti ensimmäisenä huolen yrittäjistä.

– Lähdin tukemaan heidän yritystoimintaansa sillä, että tulen syömään. Samalla lähti keskustelu siitä, että nuoria pitäisi auttaa, Kemppainen kertoo.

Tiina Hämäläinen tuli pizzeriaan koko perheensä voimin.

– Tämä kolahti minuun sen takia niin kovaa, että Gezerit ovat lastemme koulukavereiden vanhempia, Hämäläinen kertoo.

Kaupunkilaisten sopimana pizzailtana ravintolassa ei näkynyt nuoria. He aikovat kuitenkin jatkaa ravintolassa käymistä iltaisin tukeakseen yrittäjiä ja rauhoittaakseen tilannetta läsnäolollaan.

Turvallisia aikuisia tarvitaan

Yrittäjäpariskunta on kiitollinen saamastaan tuesta. Gezerit toivovat tilanteen ratkeavan niin, että he voivat keskittyä ravintolassa siihen, mihin kuuluukin: töiden tekemiseen.

Gezerit toivovat myös, että aikuiset olisivat kiinnostuneita siitä, mitä lapset tekevät vapaa-ajallaan. He muistuttavat, että asia koskettaa heidän lisäkseen muitakin.

– Haluaisin, että äidit ja isät juttelevat lastensa kanssa siitä, missä lapset ovat illalla ja kenen kanssa, Dilek Gezer toteaa.

Aikuisten läsnäolon merkitystä painottaa myös aiemmin nuoriso-ohjaajana työskennellyt Tea Usvasuo. Hän muistuttaa myös, etteivät yksittäiset kaupunkilaiset pysty ratkomaan ongelmien juurisyitä. Siihen tarvitaan yhteistyötä: ammattilaisia, vanhempia ja myös virkavaltaa.

Suosittelemme