Hyppää sisältöön

Suvi Saarni, 23, on huono nukkuja: "Turhauttaa, että usein syytä ei ole" – tietokirjailija kertoo, miten unettomuudelle voi laittaa hanttiin

Suomalaisista joka kolmas kärsii ajoittain unettomuudesta. Niin tekevät myös porilainen Katja Piilinen, raumalainen Suvi Saarni ja helsinkiläinen Leeni Peltonen, joka oppi lopulta nukkumaan.

Kollaasi, johon on liitetty kolmen naisen kuvat: vasemmalla Suvi Saarni, keskellä Leeni Peltonen ja oikealla Katja Piilinen.
Miksi en nuku? Suvi Saarni, Leeni Peltonen ja Katja Piilinen ovat elämänsä aikana pohtineet asiaa yöllä herättyään. Kuva: Suvi Saarni, Otava ja Soila Ojanen / Yle
Soila Ojanen

Raumalainen Suvi Saarni, 23, opiskelee logistiikkainsinööriksi Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Hän on jatkuvasti huonouninen.

Välillä hän havahtuu huomaamaan maatessaan, ettei nuku, toisinaan hän on voinut nousta istumaan sängyn reunalle unissaan.

Miten nukuit viime yönä, Suvi Saarni?

– Huonosti. Heräsin taas noin viisi kertaa. Tunsin jo illalla, että kierrokset eivät laskeneet.

Yöllä herääminen harmittaa.

– Jo nukkumaan mennessä on raskas olo, jos seuraavana päivänä on tiivis koulu- tai työpäivä.

Eniten Saarnia hämmentää, ettei hän oikein tiedä, miksi ei nuku kunnolla.

– Jos olen nähnyt painajaista tai poikaystävä kuorsaa, on heräämiseen jokin syy. Turhauttaa, että usein syytä ei ole.

Nuori nainen merenrannalla katsoo olkansa yli kohti kuvaajaa. Taustalla näkyy vuoristoa ja purjeveneitä.
Tunsin jo illalla, että kierrokset eivät tipu, Suvi Saarni kuvailee edellistä yötään. Kuva: Suvi Saarni

Hänellä on myös unilääkkeet, mutta iltakymmeneltä otettu puolikas lääke aaltoilee vielä tokkuraisuutena seuraavana keskipäivänä. Ja toisaalta hän pystyy nukkumaan vaikka kellon ympäri.

– Se kertoo, että univelkaa on. Sitä aina luulee, että selviää vähällä unella, mutta jossain vaiheessa keho alkaa kärsiä. Se tuntuu kauhealta.

Paljaat varpaat pilkottavat peiton alta sängyssä.
Raumalainen 23-vuotias Suvi Saarni ei oikein tiedä, miksei nuku kunnolla. Videolla hän kertoo, kuinka yö tällä kertaa sujui.

Toimittaja söi unilääkkeitä 25 vuotta, mutta oppi sitten nukkumaan

Toimittaja Leeni Peltonen on sukeltanut syvästi uneen ja kirjoittanut siitä kaksi tietokirjaa: Valvomo – kuinka uneton oppi nukkumaan (2016) sekä Uni ja unettomuus – näe nukkuminen uusin silmin (2022), jonka tekijöinä on työryhmä.

Univaikeudet ovat yleisiä. Peltonen kertoo, että ajoittaisesta unettomuudesta kärsii joka kolmas suomalainen ja pitkittyneestä unettomuudesta 10–12 prosenttia.

Omat univaikeudet ovat syy siihen, että Peltonen kiinnostui aikoinaan aiheesta. Hän oli jo lapsena huonouninen.

– Vaikka opiskeluaikoinakin oli vaikea nukkua, en ajatellut olevani uneton: aiheesta ei tuolloin juurikaan puhuttu, Peltonen kertoo.

Sitten tulivat ruuhkavuodet: pienet lapset, stressiä, vaativa työ toimituspäällikkönä. Arkeen kuului uutisten seuraaminen jatkuvalla syötöllä. Unettomuus paheni. Tuli pelko, ettei nuku. Unettomuutta alettiin lääkitä unilääkkeillä, joita Peltonen söi 25 vuotta.

Työterveyslääkäri sanoi hänelle kahdeksan vuotta sitten, ettei ole terveellistä syödä unilääkkeitä pitkään.

– Ammattini on tiedonhankinta. On uskomatonta, miten vähän unettomuuden muusta hoidosta kuin unilääkkeistä aikaisemmin puhuttiin.

Onneksi tilanne on muuttunut. Lääkkeettömiä keinoja löytyi lopulta myös Peltoselle.

Miten nukut nyt, Leeni Peltonen?

– Melko tavallisesti. Opin nukkumisen vasta viisikymppisenä, mutta voin kuitenkin lohduttaa, että ihminen oppii.

Vaaleatukkainen keski-ikäinen nainen katsoo kameraan ja hymyilee. Henkilökuva.
Nukun nykyään normaalisti eli välillä hyvin ja välillä huonosti, Leeni Peltonen muistuttaa realismista. Kuva: Otava

Opiskelija yliajattelee ja turhautuu öisin

Katja Piilinen, 28, asuu Porissa ja opiskelee toista vuotta Satakunnan ammattikorkeakoulussa energia- ja ympäristötekniikkaa. Valmistuttuaan hän voi työskennellä esimerkiksi energiasuunnittelijana.

Energiasuunnittelua hän joutuu tekemään nytkin arjessaan, mutta eri mielessä kuin tulevassa työssä. Rikkonaiset yöt vaikuttavat elämänhallintaan. Huono yö rokottaa päivää.

Millainen oli yösi, Katja Piilinen?

– Otin migreenilääkkeen kolmelta. Nukahdin uudestaan. Heräsin, kun kello oli puoli kuusi.

Oranssitukkainen nuori nainen seisoo koulurakennuksen edessä silmät kiinni.
Viime yönä heräsin kolmen aikaan migreeniin, kertoo Katja Piilinen. Kuva: Soila Ojanen / Yle

– Se on turhauttava tunne: taas mennään. Valvon kaksi tuntia. Samalla tiedän, etten pysty seuraavana päivänä väsyneenä lukemaan kokeisiin, Piilinen kuvaa.

Vaikka yöuni hajoaa pirstaleiksi, on parasta yrittää pitää normaali päivärytmi. Piilinen ei nuku päiväunia, eikä muuta herätysaikaa, vaikka yöllä olisi valvonut.

Toisaalta koulu mahdollistaa ihmeellisiin aikoihin heräämisen ja torkuttamisen. Yöllä mielessä pyörivät kouluasiat.

– Yliajattelen. Mietin kokeita: pitää saada asioita aikaiseksi. Paine on kova.

Jos uni on kaikonnut ja Katja Piilinen on täysin virkeä, hän nousee ylös ja katsoo televisiota. Parin tunnin kuluttua voi taas yrittää nukkua.

– On ihmeellistä, kun välillä nukkuu kunnon yön. Miten pirteä silloin aina onkaan?

Nainen istuu kotonaan ja katsoo kohti kameraa.
28-vuotias porilainen Katja Piilinen kärsii unettomuudesta. Tämän videon hän on kuvannut herättyään keskellä yötä hieman ennen kolmea.

Väsytä itsesi

Miten unettomuudelle saa pistettyä hanttiin? Leeni Peltonen kertoo, että jos yöllä tai illalla ei saa unta, ei kannata jäädä sänkyyn. Pakkoyrittäminen ei unta houkuttele.

– Väsytä itseäsi, kunnes tulee unelias olo. Mikä rentouttaa sinua? Älä tee mitään aktiivista. Jopa syöminen antaa elimistölle vinkin, että on päivä.

Kännykkä on yöllä pahis, koska sen sisältöä on vaikea rajata: sieltä voi tupsahtaa raju uutinen tai vaikkapa ystävän somepäivitys, joka alkaa surrata päässä. Kännykän sininen valo harhauttaa aivot päiväasentoon.

Yön sujumiseen vaikuttavat asiat tapahtuvat usein päivällä. Kroppa tykkää rytmistä. Herää ja mene nukkumaan samaan aikaan. Tankkaa valoa päivällä. Ole toimelias eli väsytä itseäsi erityisesti myös päivällä.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 28.3. kello 23.

Lue myös:

Näillä aivotutkijan vinkeillä voi saada paremmin unen päästä kiinni: illan oma soittolista ja villasukat jalkaan tunti ennen nukkumaanmenoa

Jo kolme ilta- tai yövuoroa kuussa voi johtaa jatkuvaan väsymykseen vapaallakin – joka viides vuorotyötä tekevä kärsii työn aiheuttamasta unihäiriöstä

Suosittelemme sinulle