Hyppää sisältöön
Chisu.

Chisu päätti jäädyttää soolouransa, ja nyt hän kertoo Ylelle, mitä se käytännössä tarkoittaa: "Enemmän jumalaa, vähemmän säätöä"

Chisu sanoo Ylelle, ettei enää tiedä, mitä tekisi Chisu-nimiselle poptähdelle. Tällä hetkellä hän on kiinnostuneempi muotinäytöksistä kuin artistien keikoista.

Teksti: Ville Vedenpää, kuvat: Sakari Piippo

Suomen menestyneimpiin artisteihin kuuluva Chisu kertoi loppuvuodesta Vain elämää -ohjelmassa, että aikoo laittaa soolouransa jäihin.

Jäädyttämispäätös nousi välittömästi suomalaismedioihin otsikoihin. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Onko Chisun soolouran jäädyttäminen sama vai eri asia kuin uran lopettaminen?

Nyt hän kertoo ensimmäistä kertaa, mitä artistille nimeltä Chisu tapahtuu.

Juuri 40 vuotta täyttänyt muusikko kertoo, ettei ole enää hetkeen nauttinut artistina olemisesta. Tässä haastattelussa hän puhuu pop-uran sijaan arkkitehtuurista, muotinäytöksistä ja trancesta. Ja jumalasta.

Chisu haluaa nyt lähteä kokeilemaan siipiään laaja-alaisesti taiteen parissa.

Chisu nojaa kädet levitettyinä sinistä seinää vasten.
– Olen Suomessa iso artisti ja Chisu on mainstream-polkua kulkeva hahmo. En osaa olla nyt mukana siinä. Tärkeintä on löytää jotain autenttista, pohtii Chisu.

Kuka on Chisu?

“Sä oot mulle se mysteeri

Jota ratkon, koukuttava palapeli

Kulta, kerro vielä

Kuka sä oot siellä”

Näin Chisu laulaa viimeisimmällä kappaleellaan Mysteeri, joka julkaistiin viime vuonna. Kyse on perinteisestä rakkauslaulusta, mutta Chisu laulaa siinä myös itsestään. Hän ei ole useampaan vuoteen tiennyt, kuka hän artistina oikein on.

– Se on pitkälti laulu itselleni. Miksi hakeudun aina tähän suhteeseen, ja ketä etsinkään. Ja se olin minä, jota etsin.

Chisun identiteettikriisi artistiminänsä kanssa oli alkanut jo aiemmin.

Hän julkaisi kolmiosaisen Momentum-kokonaisuuden vuonna 2019, ja se esitteli aivan toisenlaisen artistin kuin uran alkuvaiheen pophitit Mun koti ei oo täällä tai Baden-Baden. Musiikki oli aiempaan verrattuna koneellisempaa ja kokeellisempaa.

Hän kertoi tuolloin Ylen haastattelussa, että hänen piti tappaa vanha Chisu.

– Momentum oli murtautuminen ulos siitä vanhasta brändistä. Olen ylpeä siitä levystä ja tekisin sen uudelleen. Olen kuitenkin miettinyt, olisiko sen pitänyt olla aivan oma projektinsa.

Chisu kurkistaa mustan verhon takaa Tavastian tyhjällä lavalla.
– Haluan tietää, mitä pystyn tekemään työajalla, jos se ei mene niin paljon esillä olemiseen, sanoo artistiuransa jäädyttävä Chisu.

Laulaja koki entistä vahvemmin, että artisti-Chisu oli hänelle itselleen etäinen. Hän alkoi myös pohtia, tarvitseeko Chisun käydä jatkossa aina läpi jokin raju muutos uutta albumia varten.

– Mulla alkoi olla sellainen fiilis, että en enää osaa uudelleen keksiä tätä Chisua.

Parin kolmen vuoden aikana muusikolla kypsyi ajatus, että artisti-Chisu menee nyt pitkälle tauolle. Hän ei halua ylläpitää väkisin jotain, mikä ei tunnu enää luontevalta. Toisaalta hän haluaa säilyttää Chisun sellaisena, jollaisena yleisö on tottunut artistin näkemään ja kuulemaan.

– En halua sanoa, että lopetan, mutta tämä on enemmän kuin hyllylle laittaminen. Chisu menee oikeasti syväjäähän ja saa olla rauhassa siellä. Samalla voin itse vapautua tekemään kaikenlaista muuta.

Mökille mustikkavarpujen keskelle

Ennen Chisun jäädyttämistä laulaja lähtee perjantaina klubikiertueelle, ja kesällä on edessä festarikeikkoja. Hän haluaa ottaa vielä yleisön kanssa yhteisen hetken Chisun musiikin parissa.

Välillä hän havahtuu kyselemästä itseltään, onko hän idiootti laittaessaan artistiuransa tauolle. Kyseessä on kuitenkin ollut hänen elinkeinonsa 15 vuoden ajan.

– Mutta pitää luopua vanhasta, tai muuten ei mahdu uutta tilalle.

Chisu kirkkaissa valoissa, päällään mustapilkkuinen paita.
– Kun vuodenvaihteessa tuli uuden koronarajoitukset, niin ensimmäistä kertaa tuli olo, että en enää jaksa. Jouduin perumaan keikkoja ja töitä. Minulla oli tulossa isot nelikymppiset ja nekin jouduin perumaan, kertoo Chisu.

Jäähyväisvuoden jälkeen Chisu aikoo pitää selkeän tauon. Hän haaveilee vetäytyvänsä vuodeksi erämökkiin. Tai ainakin niin paljon kuin 7-vuotiaan tyttären aikataulut antavat periksi.

– Kutsun sitä tällä hetkellä varpuvuodeksi. Olen vain mustikkavarpujen keskellä, mietin siellä, kuka olen. Onhan tämä todennäköisesti hirvittävän iso identiteettikriisi.

Chisu odottaa ennen kaikkea sitä, ettei hänen tarvitse olla artistina niin paljoa esillä. Vaikka hän rakastaa esiintymistä, hän ei haluaisi käyttää niin paljoa aikaa esimerkiksi sosiaaliseen mediaan. Hän haluaa hypätä pois valokeilasta, että voi keskittyä sisältöön.

– Suuri asia tässä uuden edessä on se, että pidän itsestäni huolta. Koen, että kaikki on niin aikaa vievää ja olen tosi herkkä. Jätän liian vähän itselleni aikaa sille, että vain haaveilen.

Chisu poseeraa kameralle tiiliseinää vasten tyhjässä Tavastia-klubissa.
– Tällä hetkellä tärkeintä on, että minulla on aikaa itselleni ja perheelleni myös äitinä. 7-vuotias tyttöni tarvitsee vielä läsnäoloa ja ohjausta, sanoo Chisu.

Muusikko kertoo, että uran muuttamispäätökseen on vaikuttanut paljon henkisyys.

Korona-aikana Chisu on käsitellyt paljon jumalaa ja harjoittanut tietoisuutta. Jumalalla hän ei tarkoita perinteistä kristinuskon jumalaa tai varsinaisesti muitakaan uskontoja vaan enemmänkin elämänkatsomusta.

Muusikolla on halu palata elämän perusasioiden äärelle.

– Tämän ajan teemana on ollut hetkessä eläminen. Haluan elämään enemmän jumalaa ja vähemmän säätöä.

Kohti uusia visioita

Chisulla on jo ajatuksia siitä, mitä hän aikoo ryhtyä tekemään. Se liittyy 11 ONES -musiikkiyhtiöön, jonka hän on perustanut aviomiehensä Jori Roosbergin (ent. Sjöroos) kanssa.

Heidän tavoitteenaan on löytää uusia artisteja, julkaista musiikkia sekä tehdä hittibiisejä yhdessä ja erikseen.

– Oman talon pyörittäminen kiinnostaa hirvittävästi. Iso haave on tehdä juttuja Suomen ulkopuolellekin.

Chisu nousee portaita ylös.
– Kaikki parhaat kappaleeni ja teokseni ovat syntyneet siitä, että olen unohtanut itseni, Chisu pohtii uraansa.

Chisu ei vielä osaa tarkkaan määritellä, mikä hänen työnkuvansa yhtiössä tulee olemaan. Hän tarvitsee tauon artistiurastaan, että pystyy luomaan itselleen uuden roolin.

Hän uskoo, että hänestä voisi olla pitkän linjan esiintyjänä hyötyä niin uusien kuin kokeneempienkin artistien mentoroinnissa.

– On hirvittävän tärkeää katsoa, että missä ihminen menee henkisesti, ja kysyä, että miten sä voit.

Chisulla on myös hirvittävä hinku päästä tekemään dj-keikkoja. Hän haluaisi päästä soittamaan kaikkea teknosta tranceen. Häntä kiinnostaa myös arkkitehtuuri, design ja muoti.

Hän haluaisi yhdistellä eri taiteenlajeja ja luoda uutta kulttuuria pelkän laulunkirjoittamisen sijaan.

– Menisin juuri nyt mieluummin katsomaan huippubrändin muotinäytöksen kuin artistin keikan. Näytös tarjoaa enemmän taiteellisia kerroksia.

Chisu istuu pöydällä, seinälle on ripustettu vanhoja kasettinauhureita.
Chisu on pohtinut, miten selvitä ahdistavasta aikakaudesta. – Meidän maailmamme selviää rakkauden voimalla.

Mutta millä nimellä Chisua sitten jatkossa kutsutaan?

– Kyllä mä varmasti tulen olemaan edelleen Chisu, koska olen ollut se aina kaikille. En lähde muuttamaan nimeäni. Voi tietenkin tulla joku projekti, mikä tehdään toisella nimellä.

Mutta se Chisu joka nousee lavalle laulamaan Sama nainen -kappaletta, niin sitä ei tulla muusikon mukaan näkemään todella pitkään aikaan.

– Se on hyvä, että kun hänet on jäädytetty, niin hänet voi sieltä sulattaa ja hän ei ole muuttunut miksikään. Vähän botoxia ja eiku vaan lavalle ja Baden-Baden soimaan.

Lue myös: