Sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun loppupuolella, on ehtinyt tapahtua paljon myös talouden näkökulmasta.
Sotatoimet yhdessä talouspakotteiden kanssa ovat ajaneet esimerkiksi pörssikurssit sellaiseen vuoristorataan, ettei hetkeen ole vastaavaa liikehdintää nähty.
Finanssi- ja talouslehtori Satu Korhonen on tehnyt pitkään töitä finanssialalla, ensin sijoitusneuvojana pankissa ja nykyään hän opettaa tulevaisuuden sijoitusneuvojia Satakunnan ammattikorkeakoulussa.
Kun maailmantalous tekee harvinaisen poikkeuksellisia kuvioita kaavioihin, laittaako se sijoittamisen "aakkoset" uusiksi myös liiketalouden oppitunneilla? Satu Korhosen mukaan talouden nopeisiin käänteisiin päästään itse asiassa hyvinkin nopeasti kiinni.
– Sisältö peilaa aina maailmantilanteeseen, hän kertoo.
Sijoittamisen perusasiat pätevät kuitenkin oli maailmantilanne mikä tahansa. Sijoittamisen perusasiat ovat tuotto ja riski, jotka kulkevat käsi kädessä. Mitä enemmän riskiä on valmis ottamaan, sitä suurempaa tuottoa on mahdollista saada.
– Monesti ajatellaan liikaa, mihin sijoittaisin. Pitäisi lähteä liikkeelle siitä, mikä on riskinkantokykyni ja mitkä ovat tuotto-odotukset, Satu Korhonen sanoo.
Nopeasti ajateltuna sijoitustoiminta on kylmää matematiikkaa ja varsinkin nyt, kun monet kurssit ovat tulleet rytinällä alas Ukrainan sodan seurauksena, voisi kuvitella että monet sijoittajat haluaisivat käyttää tilannetta hyväksi. Ostaa osakkeita, kun kerran halvalla saa.
Satu Korhonen kuitenkin kertoo, että viime aikoina on ollut havaittavissa, että tilanne ei olekaan aivan tällainen. Paljon puhutaan vastuullisesta sijoittamisesta.
– Mikä on vastuu ympäristöä kohtaan tai mikä on sosiaalinen vastuu, jos mietitään vaikka nykyistä tilannetta? Nyt jo markkinoilla nähdään, että sijoittajat eivät välttämättä ole heti menossa tuoton perään vaan haluavat toimia myös vastuullisesti.
Sijoittaminen on myös pitkän aikavälin toimintaa. Jos kurssit menevät nyt alas, ne tulevat jossain vaiheessa myös ylös.
Lue myös: