Hyppää sisältöön

Paluu normaaliin on edessä: Kainuun sote laskee koronaan liittyvää valmiuttaan ja avaa toimintoja

Lisäksi soten viestintä koronasta siirtyy päivittäisestä viikkotasolle. Testaus- ja jäljityskäytäntöjen muuttuessa tartuntaluvut ja ilmaantuvuus eivät kerro enää alueen tilanteesta.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta
Kuva: Yle
Tanja Heikkonen

Kainuun sote laskee valmiustilan takaisin normaaliksi ja supistettuja toimintoja avataan uudelleen asteittain.

Lisääntyneet henkilöstön poissaolot ovat vaikeuttaneet palveluiden tuottamista useaan otteeseen talven aikana. Koronan lisäksi muut lyhytaikaiset sairauspoissaolot, rokottamattomien tehtävien rajaaminen sekä työtaistelutoimet ovat pakottaneet supistamaan kiireettömiä palveluita kuten poliklinikka- ja leikkaustoimintoja.

Vaikein tilanne on ollut ikäihmisten koti- ja laitospalveluissa sekä perusterveydenhuollossa.

– Näissä myös yleisesti henkilöstöpula on suurimmillaan, joten vajeen paikkaaminen on ollut erityisen haastavaa. Poissaoloja on edelleen paljon, mutta suunta näyttää nyt paremmalta, kertoo kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto.

Lisäksi sote muuttaa koronaan liittyvää viestintää. Jatkossa tiedotetaan enemmän viikkotasolla. Tarvittaessa ja tilanteen muuttuessa tiedotetaan tiheämmin. Viikkotiedote julkaistaan keskiviikkoisin tästä päivästä alkaen.

– Testaus- ja jäljityskäytäntöjen muuttuessa tartuntaluvut ja ilmaantuvuus eivät enää kerro alueen tilanteesta. Epidemia jatkunee kevään aikana ja yleiset terveysturvallisuusohjeet ovat edelleen voimassa. Tartuntoja todetaan vielä runsaasti ja erityisesti soten toimintayksiköissä on huolehdittava, ettei tilanne pääse pahenemaan, korostaa pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele ja katsele mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Suosittelemme sinulle