Hyppää sisältöön

Rautalammin Kerkonjoen koulua uhkaa lakkautus

Kunta etsii säästöjä taloutensa tasapainottamiseksi. Soten siirtyminen hyvinvointialueelle kaventaa sekä kunnan taloutta että säästökohteita.

Kerkonjoen kyläkoulu Rautalammilla.
Kerkonjoen koulu remontoitiin neljä vuotta sitten. Kuva: Varpu Mäntymäki / Yle
Keijo Salokangas

Rautalammin Kerkonjoen kyläkoulua uhkaa lakkautus. Kunta etsii ratkaisuja taloutensa tasapainottamiseen, jonka yhtenä osana on kouluverkon tiivistäminen.

Sivistysosaston sopeuttamistavoite on 200 000 euroa, joka toteutettaisiin henkilöstöä vähentämällä, minkä taas voisi tehdä keskittämällä perusopetuksen kunnan keskustaan. Hyvinvointilautakunta käsittelee koulujärjestelyjä keskiviikkona 23. maaliskuuta ja asia etenee myöhemmin kunnanhallitukseen ja -valtuustoon.

Kunnan taloutta rasittavat investoinneista aiheutuneet kovat lainanhoitomenot. Parina viime vuonna Rautalammin kunta on joutunut ottamaan lainaa jopa käyttötalouden menoihin, kuten palkkojen ja laskujen maksuun.

Koulu remontoitiin neljä vuotta sitten

Kerkonjoen kylällä lakkautusaie aiheuttaa ihmetystä, sillä koulu peruskorjattiin neljä vuotta sitten. Koulun rehtorin Juho Pahajoen mukaan säästöpohdinnassa ei oteta huomioon koulun hyvää toimivuutta.

– Täällä on oppilailla tosi hyvä olla. Meille on tullut monia oppilaita, jotka ovat halunneet tulla tänne nimenomaan siksi, että oppilailla on pienemmissä ryhmissä hyvä olla. Ymmärtäisin, että koulua oltaisiin laittamassa kiinni, jos kunnan talous olisi tämän koulun takia kuralla, mutta kun ne syyt on jossakin muualla, sanoo Pahajoki.

Rautalammilla vuosi sitten tehdyn kouluverkkoselvityksen mukaan kunnan oppilasmäärä on laskenut merkittävästi ja jatkaa laskuaan. Vuonna 2021 perusopetuksen oppilaita oli 270 ja ennusteen mukaan lukuvuonna 2026–2027 oppilasmäärä on 200.

Sosiaali- ja terveydenhuollon siirtyminen pienentää Rautalammin kunnan taloutta huomattavasti. Käyttötalous supistuu vuoden 2023 alussa 24 miljoonasta kahdeksaan miljoonaan euroon. Jos säästöjä halutaan löytää, ne on löydettävä aiempaa pienemmästä määrästä palveluita, joista koulutoimi on kooltaan huomattavan suuri.

Suosittelemme sinulle