Hyppää sisältöön

Huono-osaisuus keskittyy – hyvinvointialueilta tarvitaan täsmätoimia, ettei osattomuus yleisty

THL:n mukaan huono-osaisuus kasautuu maantieteellisesti. Sosiaalityö voi vaikuttaa rajallisesti, mutta sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus ja alueelliset täsmätoimet ovat hyvinvointialueiden vastuulla.

kolikoita tulee ulos lompakosta
Huono-osaisuus sisältää paitsi köyhyyttä, usein myös mielenterveys- ja päihdeongelmia, työttömyyttä, velkoja sekä vaikeuksia elämänhallinnan ja asumisen kanssa. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Marja-Liisa Kämppi

Huono-osaisuus uhkaa yleistyä hyvinvointialueilla, jos ne karsivat lähipalveluja köyhiltä asuinalueilta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) mielenterveyden ja elämänhallinnan ongelmat kasautuvat tietyille alueille ja lähiöihin.

Köyhyyteen ja osattomuuteen liittyy usein päihteiden käyttöä.

Ympäristöministeriön valtakunnalliseen lähiöohjelmaan osallistuu 13 kaupunkia, muun muassa Kuopio.

Tarvetta uudenlaisille lähipalveluille

THL:n erikoisasiantuntijan Pekka Karjalaisen mukaan hyvinvointialueet voivat vähentää maantieteellistä eriarvoisuutta, kun päättäjillä on tietoa asuinalueiden erityistarpeista.

Esimerkiksi sosiaalityön toimintatapoja olisi hänen mielestään räätälöitävä paikallisemmiksi.

– Monessa meidän tutkimuksessa on tullut ilmi, että lähipalvelut ovat avainasemassa siinä, miten huonompiosaisten ihmisten elämää voidaan tukea, Karjalainen toteaa.

Hän toivoo, että uudet hyvinvointialueet seuraavat eriarvoisuuskehitystä ja kokeilevat alueellisia täsmätoimia siellä, missä on paljon sosiaalisia ja terveydellisiä vaikeuksia.

– Ei ole ehkä mahdollista perustaa jälleen alueellisia sosiaali- ja terveysasemia, mutta erilaisia matalan kynnyksen palveluita, kotiin vietäviä psykososiaalisia palveluita ja moniammatillisesti jalkautuvaa työtä, Karjalainen luettelee vaihtoehtoja.

Erikoisasiantuntija korostaa hyvinvointialueiden päättäjille muutamia ydinasioita.

– Ettei menetetä nuoria ja nuoria aikuisia, sinne täytyy panostaa paljon. Ja ilman muuta päihde- ja mielenterveyspalveluja tulisi kohentaa ja saada vastaamaan tarvetta, on hirveän paljon ihmisiä heitteillä, Karjalainen kiteyttää.

THL:n erikoisasiantuntija esitelmöi huono-osaisuudesta Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistyksen seminaarissa tiistaina.

Suosittelemme sinulle