Hyppää sisältöön

Venäjän ex-presidentti Medvedeviin yhdistetty luksusjahti erityissyyniin Suomessa – Yacht Storen mukaan Tullin listaamista veneistä 13 on samassa hallissa

Kotkassa sijaitsevassa venehallissa säilytetään Fotinia-alusta, joka on yhdistetty EU:n pakotelistalla olevaan Dmitri Medvedeviin. Kotka Yacht Storen asianhoitajan Heikki Kuokan mukaan alus on joutunut ulosottolaitoksen jäädytystoimien kohteeksi.

32 metriä pitkä, sinivalkoinen huvivene talvisäilössä hallissa, jossa on paljon muitakin veneitä.
32 metriä pitkä Fotinia-huvialus on Venäjälle rekisteröidyn yrityksen nimissä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Hanna Freyborg,
Vesa Grekula,
Satu Krautsuk

Kotka Yacht Storen mukaan sillä on talvisäilytyksessä 13 huvijahtia, joiden omistajuus on viranomaisten selvityksessä. Tulli tutkii, kuuluvatko veneet EU:n pakotelistaamille henkilöille tai yhteisöille.

Tulli on kertonut aikaisemmin, että sillä on koko maassa selvityksen alla kaikkiaan 21 venettä. Se ei kerro alusten sijaintipaikkoja.

Lisäksi yksi huvijahti on Tullin mukaan jo ulosottolaitoksen jäädytyksen kohteena.

Kotka Yacht Storen asianhoitaja Heikki Kuokka kertoo, että Tulli tarkasti hiljattain yrityksen tiloissa olevien alusten dokumentit ja runkonumerot. Yacht Storella on talvisäilytyksessä lähes 50 erikokoista purje- ja moottorivenettä, joista suurin osa on suomalaisia.

Aluksista 13 on rekisteröity Suomen ulkopuolelle ja niitä säilytetään tullin valvonnassa tullivarastossa Yacht Storella. Tarkastuksen jälkeen Tulli pidätti ja asetti vesillelaskukieltoon nämä 13 purje- ja moottorivenettä tuonnin, viennin, siirron tai kauttakuljetuksen edellytyksen valvomiseksi tai selvittämiseksi.

Tulli tutkii, kuuluvatko veneet EU:n pakotelistaamille henkilöille tai yhteisöille.

Fotinian kohtalo yhä auki

Kotka Yacht Storen Heikki Kuokka korostaa, että Tullin selvityksen alla olevat veneet eivät automaattisesti kuulu oligarkeille, vaan omistajaksi on merkitty jokin EU:n ulkopuolinen taho.

Kuokan mukaan yhtiön hallissa säilytyksessä oleva Fotinia-alus on ollut viime ajat ulosottolaitoksen väliaikaisen haltuunoton kohteena. Fotinia on yhdistetty EU:n pakotteiden kohteena olevaan Venäjän entiseen pääministeriin ja presidenttiin Dmitri Medvedeviin.

Väliaikainen haltuunotto on ulosoton väliaikaistoimi, jonka aikana ulosottolaitos voi ottaa omaisuutta haltuunsa tai antaa velalliselle tai sivulliselle kiellon luovuttaa sitä. Väliaikaistoimi peruutetaan, kun toimeen ei ole enää aihetta ja viimeistään kolmen viikon kuluttua sen tekemisestä.

Jos väliaikaisesti haltuunotettu omaisuus takavarikoidaan, toimi muuttuu pysyväksi.

Veneiden säilytyshalli Yacht Store Kotkassa ulkoa päin kuvattuna. Tummansininen rakennus, pihalla pieni mökki ja auto.
Tullin selvityksessä olevista veneistä 13 on Yacht Storen venehallissa Kotkan Hovinsaarella kaupungin keskustan tuntumassa. Kuva: Miina Sillanpää / Yle

Heikki Kuokan mukaan tullitarkastajat kävivät Yacht Storella lopettamassa Fotinian tarkastuksen ja vesillelaskukiellon Tullin osalta.

– Tullin puolesta se voidaan laskea vesille. Loput 13 aluksesta ovat vielä Tullin selvitystyön alla, sanoo Kuokka.

Kuokan mukaan Tullin selvitykset koskivat muun muassa Fotinian maahantulo- ja maastavientidokumentteja. Hän sanoo, että kaikki olivat kunnossa.

Ulosottolaitos jatkaa edelleen omia selvityksiään, ja takavarikko on edelleen mahdollinen.

Tulli ei vastannut Ylen useisiin yhteydenottopyyntöihin, jotka koskivat Fotiniaa. Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit kertoi alkuviikosta, että Tulli ilmoitti asiasta selvityslistalla olevien veneiden talvisäilyttäjille noin viikko sitten.

Rakshit ei kommentoinut Ylelle, mitkä alukset ovat selvityksen alla ja missä niitä säilytetään.

"Takavarikoidut veneet 100 metriä pidempiä"

Vuodesta 2015 asti Kotkassa talvisäilytyksessä olleen Fotinian omistajista Kotka Yacht Storella ei ole toistaiseksi tietoa. Kotka Yacht Storelle Fotinia on tullut Venäjälle rekisteröidyn yrityksen tilaamana.

UIosottolaitoksen maanantaina julkaiseman tiedotteen mukaan jäädyttämisasioissa on viime aikoina tehty takavarikkoja ja väliaikaistoimia yhteensä alle kymmenen kappaletta. Kohteena on erilaisia omaisuuseriä.

Toimien kohteena olevan omaisuuden arvo on yhteensä kymmeniä miljoonia euroja.

Kotka Yacht Storen asianhoitaja Heikki Kuokka kertoo, ettei heidän hallissaan ole säilytyksessä veneitä, joista voisi kansainvälisessä mittakaavassa puhua suurina luksushuvijahteina.

– Viime aikoina julkisuutta saaneet oligarkkeja koskevat takavarikot ovat tapahtuneet aluksille, jotka ovat noin 100 metriä pidempiä kuin nämä Kotka Yacht Storen hallissa olevat, toteaa Kuokka.

Lue myös: Onko tämä Venäjän ex-presidentin miljoonajahti? Moskovaan rekisteröity alus talvehtii Suomessa: "Se ei ole tullut tänne yllättäen tai salaa"

Suosittelemme sinulle